Last news in Fakti

21 Януари, 2014 12:49 899 0

Сърбия започна преговори за присъединяване към ЕС

  • сърбия-
  • ес-
  • присъединяване-
  • преговори-
  • членство в ес

Белград е представен от премиера Ивица Дачич и вицепремиера Александър Вучич

Сърбия започна преговори за присъединяване към ЕС - 1
Снимка АП/БТА

Първата междуправителствена конференция между Сърбия и Европейския съюз, по повод официалния старт на преговорите за членство, бе открита в Брюксел, предаде Танюг.

Сърбия е представена от премиера Ивица Дачич и вицепремиера Александър Вучич. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле представлява Европейската комисия, а председател на конференцията е външният министър на Гърция - Евангелос Венизелос, тъй като южната ни съседка председателства Европейския съюз през първата половина на тази година.

При срещата си Щефан Фюле поздрави на сръбски двамата делегати и заяви, че „това е исторически ден за Сърбия и ЕС".

Срещата продължи на английски език, като Фюле заяви, че Сърбия до момента е направила много големи стъпки и днес символично прави стъпка в правилната посока към ЕС.

„Сърбия заслужава тази стъпка, благодарение на напредъка, който постигна по въпросите с Косово“, заяви еврокомисарят по разширяването и добави: „въпреки това, ни чака упорита работа и много предизвикателства. Първо, Белград трябва да остане напълно ангажиран с нормализирането на отношенията си с Прищина.

Сърбия получи официален статут на кандидат за членство през март 2012 г., но Брюксел отвори преговорите повече от година по-късно, след като през април 2013 г. Сърбия постигна "историческо споразумение" за нормализиране на отношенията си с Косово.

Премиерите на Сърбия и Косово - Ивица Дачич и Хашим Тачи неколкократно се срещаха с върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, за да изгладят различията си. Постигането на споразумение между двете страни отключи и преговорите за присъединяване на Сърбия към семейството на ЕС.

Така през юни 2013 г. лидерите на Европейския съюз постигнаха съгласие за започване на преговори със Сърбия за членството.

Преговорите за присъединяване на Хърватия продължиха общо осем години (включително две-годишно прекъсване, заради невъзможността да се покрият задълженията към Международния наказателен трибунал свързани с бивша Югославия), след което страната стана член на ЕС през 2013 г. Ето защо преговорите за присъединяване на Сърбия се очаква да бъдат завършени най-рано в края на 2020 г., коментира сръбското радио B-92.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: