Last news in Fakti

19 Август, 2022 10:17 1 071 17

Включването на Русия в списъка на спонсорите на тероризма може да застраши зърнената сделка

  • русия-
  • тероризъм-
  • спонсор-
  • сащ

Украйна и някои западни страни призовават Вашингтон официално да класифицира Русия като страна, която подкрепя тероризма заради агресията ѝ срещу Киев

Включването на Русия в списъка на спонсорите на тероризма може да застраши зърнената сделка - 1
Източник: БГНЕС

В Държавния департамент на САЩ се опасяват, че включването на Русия в списъка на страните, спонсори на тероризма може да застраши споразумението за деблокиране на украинските черноморски пристанища, пише американският вестник "Политико", позовавайки се на свои източници.

Според изданието през последните дни няколко служители на Държавния департамент са изразили опасенията си пред американски конгресмени, които ще трябва да вземат решение по този въпрос, предаде news.bg.

Украйна и някои западни страни призовават Вашингтон официално да класифицира Русия като страна, която подкрепя тероризма заради агресията ѝ срещу Киев. Сега Съединените щати считат за такива само четири държави в света: Куба, Иран, Сирия и Северна Корея.

Според представители на Държавния департамент, на които се позовава "Политико", ако Русия бъде включена в списъка на спонсорите на тероризма, то няма гаранции, че Москва ще продължи да спазва задълженията си.

Съгласно споразуменията, подписани от Москва и Киев с Турция и ООН, руската армия позволява на сухотоварни кораби с украински храни да напускат черноморските пристанища и не се ангажира да не използва свободните от мини маршрути за атаки по украинските черноморски пристанища.

Както се посочва в публикацията, на американски физически и юридически лица на практика е забранено да работят в страни, включени в "черния списък" на спонсорите на тероризма. Следователно под санкциите могат да попаднат различни компании, които участват в изпълнението на сделката за зърно и други важни за САЩ икономически връзки, включително свързани с ядрени материали.

Някои вашингтонски политици възразиха, че ударът по сделката за зърно може да бъде избегнат, дори ако Русия е посочена като спонсор на тероризма, пише изданието.

В същото време, както отбелязват в Държавния департамент, срещу Русия вече са въведени строги икономически санкции, които практически съвпадат с мерките, които включват включване в списъка на страните, подкрепящи тероризма.

Русия вече заплаши, че може да скъса дипломатическите отношения със САЩ, ако Вашингтон я обяви за страна-спонсор на тероризма.

На 11 август латвийският парламент обяви Русия за държава - спонсор на тероризма и заедно с Финландия и Естония призова притежателите на руски паспорти да не могат да влизат в Европа.

Миналия месец двама американски сенатори, които искат да прокарат закон за обявяване на Русия за държава спонсор на тероризма, посетиха Киев, за да обсъдят законопроекта с президента Володимир Зеленски.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия не е

    5 35 Отговор
    спонсор на тероризма, тя е държава - терорист.

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    34 3 Отговор
    Хахаха !!! Запада хем иска , хем не му стиска !!! Разбраха , че всяка санкция срещу Русия , забива нов пирон , в ковчега на западните "ценности " !!!
  • 3 Верно ли

    32 3 Отговор
    Хахахахаххахаха! Така си е! Но виж - включването на краварите в този списък може да оправи целия свят! На всички трябва да им е ясно - на Русия няма кой да се опре (говоря за прогнилия Запад)!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 защо

    14 3 Отговор
    И какво излезе? Не е проблем дали Русия е терорист, проблема е какво ние ще спечелим и какво ще загубим! И за това ще идем да питаме Зеленски. Той знае. Както каже.

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Крум

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "защо":

    Ще се разходят до Зелски, да му затворят устата , защото е по-интересно да изнася зърно и има да връща много пари на Монсанто, Каргил, Хънтър Байдън.Пак е говорил за розови даракони пред Гутиереш.
  • 9 Русия това ,Русия онова

    10 1 Отговор
    Била такава , а в чужбина най хубаво е да казваш че си руснак, допирни точки и с руснаците съм имал ,повярвайте ми рязберат ли че си българин ,реакцията им е такава срещу теб 😀😀😀😀😀😀😀 дори и те не харесват българския подмазвач пиша го от личен опит и собствени впечатления
  • 10 100% каратовата руска усмивка

    4 2 Отговор
    😀😀😀😀 ,не си ли руснак,а правиш ли се на такъв руската реакция срещу теб е ето такава 😀😀😀 отнася се за всички подмазваци от политиците български ,че и една част от народа дори ,дори и в Гърция няма и не видях толкова русофили
  • 11 Читател

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "защо":

    Само лицемерието на Запада е измеримо с простотията на Зеленски.
  • 12 Русия Русия

    1 0 Отговор
    Казвайте че сте от Русия ,в чужбина помага много ,но руснаците не приемат всеки един за техен представител ,руската усмивка за неприемане е ето такава 😀😀😀
  • 13 Русия се надсмива над западните

    2 0 Отговор
    Ценостти и США ето така 😀😀😀 ,руснаците не харесват много западните глупости с 100% руска каратова усмивка , аз съм имал допирни точки и с руснаците дори ,пиша го от личен опит и собствени впечатления

    Коментиран от #15

  • 14 мдааааа

    0 1 Отговор
    Да ги включат и в списъка на мародерите ...
  • 15 ха ха хааа

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Русия се надсмива над западните":

    Най-много не харесват глупавите западни автомобили ...🤭
  • 16 Провидението

    5 0 Отговор
    Терористичната държава и спонсор на тероризма по света Сащ щели да обявят Русия за собствения си сатанизъм!
    Сащ са никой вече в света и времето им е бреброено и съществуването им като държава е към своя край, но от тях ще зависи дали ще заприличат на лунен пейзаж, тъй като много искали отново да се друснат на Луната фейково ,но Русия ще им покаже нагледно къде искат да отидат в оставащото им време живот преди да се разложат живи като отмъщение за избитите Индианци и масови кланета по света.
  • 17 Демократ

    1 4 Отговор
    Истината е пред очите на всички - Русия е държава терорист,която заплашва сигурността,живота и здравето на милиони хора и суверенитета на околните й държави.Русия никога не е приемала истината и винаги използва изнудването и заплахата като средство за подчинение на безумието й. Сега заплашва цяла Европа с втори Чернобил,това е истината и фактът,че поставя условия да се скрие истината,доказва какво представлява империята на злото.Държи се като освирепял звяр.Как да бъде спрян, къде е световната общност?