Last news in Fakti

22 Август, 2022 08:27 3 979 10

Шест партии се обединиха срещу Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • избори-
  • турция-
  • партии

Лидерите на 6 опозиционни партии в Турция ще се явят с общ кандидат

Шест партии се обединиха срещу Ердоган - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерите на 6 опозиционни партии в Турция (РНП, Добра партия, Партия на щастието, Демократическата партия, Дева и Партия на бъдещето) ще се явят с общ кандидат на изборите за президент. Това се посочва в обща декларация, която огласиха след състоялата се вчера среща на лидерите, предаде БТА.

Срещата, чийто домакин бе лидерът на ислямистката опозиционна Партия на щастието Темел Карамоллаоглу, е продължила 7 часа, информира Хаберлер. За пръв път от страна на лидерите на опозицията се обявява публично, че ще издигнат обща кандидатура за президент срещу сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който е единственият кандидат на Републиканския алианс. В предишни изявления въпросът за президентската кандидатура все се заобикаляше, което създаваше впечатление, че лидерите не могат да се договорят за общ кандидат.

"Нека нацията ни да бъде сигурна; нашият общ кандидат за президент ще стане 13-ият президент на Турция. Той ще бъде президент на всички, а не само на политическите партии, които се събират около тази маса “,се казва в изявлението. Но не се посочва конкретно име на кандидат. Преди това лидерът на основната опозиционна Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу бе заявил, че опозиционните партия, обединени в Народен алианс, ще обявят кандидата за президент, когато официално се обяви датата на изборите.

В изявлението се посочва, че вторият кръг от преговорите на 6-те опозиционни лидери ще се състои на 2 октомври т.г, т.е. ден след откриването на есенната сесия на Меджлиса. А домакин ще бъде лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу. Междувременно стана известно, че за днес в Анкара се предвижда да се проведе заседание на правителството под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, насочено към неотложни проблеми.

По информация на проправителствените медии на заседанието се предвижда да бъдат обсъдени мерки срещу най-критичния проблем на страната-инфлацията (която надхвърля 80 процента), както и мерки срещу прекомерно високите цени на стоките. Отношенията с Русия и войната в Украйна, сирийската криза, положението в Източното Средиземноморие и други актуални въпроси също се очаква да бъдат обсъдени.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диктатори

    25 16 Отговор
    Ердоган както и Путин никога няма да позволи да загуби изборите.Ще стане като Лукашенко ще смаже опозицията ще се самообяви за победител а другите по затворите.

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 правено е вече

    22 8 Отговор
    Соросоидите опитаха този номер и в Унгария и се провалиха.
  • 4 хоминид

    14 6 Отговор
    Ние си нямаме Партия на щастието,имаме си Партия на Прескъпите торти. Партията на щастието има кандидатки за Мис "Свят".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гага

    5 3 Отговор
    В Чехия мина тоя номер
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българските турци

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Диктатори":

    Имаш свободен достъп в страната на "диктатора"...взимаш си личната карта и идваш на 18 юни 2023 в Истанбул или където и да е в Турция и на живо наблюдаваш как "безчинствува" диктаторът по време на избори ! А партиите не са шест...шестте са тия които рипкат по свирката на седмата( уж кюрдската) партия !!!
  • 10 Хасан

    17 3 Отговор
    И Кълъчларолу, лидер на опозиционната партия казваше за Ердоган,че е Диктатор а отговора на Ердоган беше аз ако съм един Диктатор ти като лидер на опозиционна партия не можеш спокойно да се разкарваш по улиците с ръце в джобовете а щеше да си пакет.
Новини по държави: