Last news in Fakti

15 Август, 2022 22:58 3 997 24

Китай усеща слабост от страна на САЩ

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • майк помпейо-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

Враждебни режими като Русия, Китай, Иран, Северна Корея и Венецуела усещат слабост и искат да се възползват

Китай усеща слабост от страна на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият американски държавен секретар Майк Помпейо каза, че САЩ би трябвало да предоставят на Тайван „всеки инструмент“, от който той има нужда, за да не допусне да бъде превзет от Китай. Според Помпейо американският президент Джо Байдън проявява във външнополитически план „липса на решителност“, която подтиква към агресия противниците на САЩ по света, пише в. „Вашингтон таймс“, предаде БТА.

Враждебни режими като Русия, Китай, Иран, Северна Корея и Венецуела усещат слабост и искат да се възползват, заяви Помпейо, който е потенциален кандидат на републиканците за президент на САЩ на изборите през 2024 г. Той каза в интервю за американското издание, че катастрофалният начин, по който правителството на САЩ е изтеглило своите войски от Афганистан, е поставил начало на тенденция, при която противниците на Америка са започнали да се държат все по-агресивно.

Според него Китай в частност е добил повече смелост да преследва своите интереси по отношение на Тайван. Помпейо каза, че е подкрепял намаляването на числеността на американските сили в Афганистан, но при „определени условия“. По думите му „всеки световен лидер“ е станал свидетел на „провала“ на САЩ при изтеглянето миналата година и е видял една Америка, която не е направила необходимото, за да защити своите интереси.

„Когато те виждат това – тази липса на решителност, мисля, че се увеличава вероятността (китайският президент) Си Цзинпин да направи агресивен опит да извърши това, което отдавна иска, а именно да върне Тайван в китайската орбита“, заяви той. „Почти не се съмнявам, че Си Цзинпин усеща слабост от страна на американското правителство“, каза Помпейо в интервюто през уикенда по време на посещение в Южна Корея, където присъства на събитие за насърчаване на по-сериозно ангажиране на САЩ в Тихоокеанския регион.

Помпейо изрази тревога, че американските агенции за национална сигурност, включително ФБР, са атакувани от „политически манталитет“, заплашващ да подкопае основната им мисия, а именно да защитават американците. Попитан за акцията на ФБР в имението на бившия американски президент Доналд Тръмп във Флорида, той каза, че е наложително всекидневната дейност на агенцията да се „изчисти от политика“. Помпейо предупреди, че може да има опасни последици, „когато започнеш да преследваш враговете си“ във вътрешната политика.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 м1а2

    10 49 Отговор
    Китай си има достатъчно вътрешни проблеми и няма да направи грешката
    на руснаците. В момента светът рекалкулира всичко: доставки, ресурси, политически
    режими, зависимости и това води до намаляване на потенциала на Китай.

    Коментиран от #8

  • 4 Пич

    62 7 Отговор
    Че то , кой ли не усеща слабостта на Козяк ?! Светът е на път , да се отърве от голямо зло !!! Дано !!!
  • 5 Китай е древна нация с

    53 6 Отговор
    3000-годишна история. И който си мисли че там няма стратези които знаят че сега е момента да отворят втори фронт срещу съединените щати е.... недалновиден индивид. А вие какво мислите по въпроса...... Предстоящо ли е

    Коментиран от #6

  • 6 м1а2

    10 33 Отговор

    До коментар #5 от "Китай е древна нация с":

    Според теб китайските стратези мислят, че ще ги посрещнат във Вашингтон
    с цветя, както руснаците за Киев.

    Коментиран от #7

  • 7 Явно не разбираш

    41 7 Отговор

    До коментар #6 от "м1а2":

    Вторият фронт ще бъде в Тайван. Защо е необходимо да нападат съединените щати. Просто това ще бъде втората нация която ще им покаже че те вече не са фактор и никой не се съобразява с тях. Тук става въпрос и за международния имидж на една бивша господстваща нация.
  • 8 миме

    32 5 Отговор

    До коментар #3 от "м1а2":

    и я да ни светнеш,така по дясному либераски кви са тия проблеми на чайниците и ква е грешката на русия
  • 9 Много скоро

    33 9 Отговор
    Америка ще завлече в ада всички , ако не бъде спряна. Нас също. Законът на кармата никой не е отменил и това, което ще сполети внезапно световния бандит ще бъде края му. Процеса е започнал и никой човек не може да го спре. През март догодина световния ред ще е друг. Европа ще се тресе и разпада, останала без господаря си, а ние може да .....изберете си сами края.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не е само Китай

    34 5 Отговор
    Цял свят вижда "слабост от страна на САЩ". Мъдрият български народ е казал, че настъпена змия най-злобно хапе. Мъдрият ни народ е дал и разрешение на проблема - да се прекърши гръбнака на змията незабавно, веднъж и завинаги.

    Коментиран от #21

  • 12 Което си е верно

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "инхи":

    Верно си е.
  • 13 Истина

    30 6 Отговор
    Сега е момента света да се обедини и накаже самозабравилият си световен военен хулиган и да го постави на мястото му.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ха,ха,ха

    27 4 Отговор
    На САЩ им се клатят краката, но не заради Русия или Китай , а заради нас. Няма империя с която сме се хванали да не се е разпаднала.( Да не ги изброявам)И тази е на път.
  • 16 Брех...!

    13 2 Отговор
    Тоя Помпейо,много ,,напомпен" ве...!Но по-яваш,да не се спука,като пренапомпен балон...!
  • 17 Панта

    15 4 Отговор
    Китай може да свърши с САЩ, просто за два дни. Какво има САЩ? Пазар и една хартийка. Лакомията държи долара, за да имат пазар в САЩ. Някой ще опонира, че от 100 години чакат САЩ да рухне. Да де, той и Рим не е паднал за един ден. Големите икономики минават на национални валути. Вижте какво става с Русия и Китай. Вижте какво прави БРИКС. БРИКС произвежда 60% от стоките. Запада с изключение на Германия, се деиндустриализира. Но и Германия гълта вода, заради санкциите. САЩ са 80% услуги. Откриха в един завод в САЩ бактерии, и бяха принудени на пожар, с самолети, да внасят кондензирано детско мляко от Германия. Какво може Китай ли? Китай е раздал повече заеми от Световната банка. Не случайно дори в Унгария, вече се говори за излизане от ЕС и НАТО. И виждат бъдещето си в БРИКС. У нас един който каза, че Ботев се е бил с законната турска власт, прогони китайците, като каза, че Китай е враг. Продаде България за една закуска. Унгария си запази населението. Китайците им строят завод за батерии за 15 милиарда. Ние сега, какво ще правим кирчовите батерии, не знам. Не ви ли се струва, че пак сме на грешната страна?

    Коментиран от #18, #20, #22

  • 18 окмйнх

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Панта":

    Тези неща все още трудно се осъзнават от стадото, но като премине сега зимата и цяла европа се сблъска челно с товарният влак дърпащ вагони наречени "Глад", "Студ", "Безработица" и "Инфлация" нещата за оцелелите ще се променят.
  • 19 Онуфри

    9 4 Отговор
    Режима в сащ загуби статута си на недосегаем на 24. 02. 2022. В него ден се видя че плашилото не е толкова страшно. И да долара не е това което беше. Света ще е много по хубав без хегемонията на говедобой. Слава на Русия.
  • 20 Валентин

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Панта":

    Много от коментиращите не са живели в 90 . Европа отива на там Чрез краварската подръжка.Китай чака,той бе в България.Но никой не се свърза с тях .60 на 40 беше на власт,а те не само пари даваха а и технологии които чакаме 35години вече.
  • 21 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Не е само Китай":

    Интересно как червените метастази виждат диктатурите като алтернатива за света.Нищо мечтите са безплатни
  • 22 Ха така

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Панта":

    Китайската икономика60% се формира от производство и инвестиций на чужди фирми.Та само американските там са 6000.Китайски балон държавен капитализъм наречен от някои финансови специалисти дървено желязо започва да се пука с имотния пазар.юкитай в момента има най големия вътрешен дълг.Който измъкна китай от мизерията той ще му спре тока специалисте
  • 23 ТРОШАЧА

    1 1 Отговор
    Еееее тия задокеански конекрадци не се наситиха на войни конфликти интриги и вмешателства в чужди държави... Крайно време е да разберат как са се чувствали японците от Хирошима и Нагасаки... Определено си личи че нацията в САЩ е създадена от сбирщина от всякакви престъпници
  • 24 Линкълн

    2 0 Отговор
    Прав е Помпео, БРИКС и ШОС и вътрешните троянски врагове в Запада като Турция Индонезия и Индия трябва да внимават пред американската мощ