Last news in Fakti

23 Август, 2022 15:32 21 992 53

Ескалира напрежението между Хърватия и Сърбия

  • хърватия-
  • сърбия-
  • напрежение-
  • операция буря-
  • балкани-
  • душан братич

Той квалифицира подобно действие от страна на Сърбия като "заплаха за националната сигурност на Хърватия"

Ескалира напрежението между Хърватия и Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

След като Белград повдигна обвинителен акт срещу четирима хърватски пилоти, които сръбските власти подозират за военни престъпления, извършени по време на операция "Буря" от 1995 г., адвокатът на група бежанци от колоната бежанци на Петрово шосе (сръбски бежанци, бягащи от операция "Буря", бел.ред.) Душан Братич, обяви че обмисля да повдигне наказателни обвинения срещу хърватските генерали Давор Домазет Лошо, Илия Маричич и Павао Милявац. Според Братич първите двама са били участници във вземането на решението за извършване на посоченото престъпление, а последният е бил участник в изпълнението на това решение, като и тримата са прикрили престъплението след извършването му, предаде БТА.

Пенсионираният адмирал на Хърватската армия Давор Домазет Лошо смята, че евентуалното повдигане на наказателни обвинения няма да бъде атака срещу него, Илия Маричич или Павао Милявец, а атака срещу хърватската държава. „Истинският въпрос тук не е какво мисля за подобни обвинения, а как гледат на това основните институции на хърватската държава, т.е. съдебната, законодателната и изпълнителната власт“, ​​казва Лошо пред Dnevnik.hr. Той квалифицира подобно действие от страна на Сърбия като "заплаха за националната сигурност на Хърватия".

Бившият началник на Главния щаб на Хърватската армия Павао Милявац оценява евентуална акция на адвоката Душан Братич, ако действително се стигне до такава, като политическа. Неговото мнение е, че Сърбия е подложена на натиск отвън по въпроса за Косово и Метохия и че сръбският президент Александър Вучич фабрикува и подкрепя антихърватските настроения като начин да се отклони вниманието от тежкия за страната му проблем с кризата в Косово.

Министърът на правосъдието и администрацията на Хърватия Иван Маленица смята, че действията на сръбското правосъдие, потвърдило обвинението срещу хърватските пилоти, се развиват в посока на политически мотивиран процес и заяви, че властите на Република Хърватия няма да позволят това. Правителството обяви, че тази седмица ще се състои среща с четиримата обвинени пилоти.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обявявам

    146 14 Отговор
    България за зона на мира!
    Чупете ръчичкитер на всеки, който се опитва да вкара страната ни в който и да е конфликт.

    Коментиран от #18

  • 2 23456

    70 16 Отговор
    Стига с тая делба! Обичайте се
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой

    113 25 Отговор
    Хм, и защо не представите становището на официален Белград, след като ни представяте становището на другата страна? Да можем да си направим сами изводите, а не някой да ни ги насажда наготово.
    Нищо де, ние тази информация ще си я набавим от друго място.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ако

    73 73 Отговор
    Има сган на балканите, това са хърватите!
  • 8 Читател

    98 51 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Дори и в тази тенденциозно представена антисръбска публикация можем да си направим извод , че хърватските изроди са обстрелвали бягащи от войната хора . И вместо да се оправят пред т.нар. "международен трибунал" , натото ги е направило "генерали" .

    Коментиран от #38

  • 9 Ами измислени

    74 26 Отговор
    държавни структури водят до конфликти. И Сърбия беше изрод, съшит от разни части.

    Коментиран от #10

  • 10 ЕС какво е ?

    77 27 Отговор

    До коментар #9 от "Ами измислени":

    Искал си да кажеш Югославия , не Сърбия . Запада полага много усилия да насъсква славяни и/или православни едни срещу други . Който не се съгласи (като Чехословакия) , тогава по трудния начин . А как е съшита Швейцария ?

    Коментиран от #51

  • 11 оня с коня

    53 75 Отговор
    Ако Сърбите продължават да се държат като "Дурлаки на Волге"/има такава Картина/,най-вироятно ще бъдат ДЕПОРТИРАНИ от Европейците към русия.А Как?Ами ей-така - дава им се срок от 24ч да си вземат Суха храна и най-необходимото и в "Колона по един",към Русия!

    Коментиран от #30, #41, #44, #52

  • 12 да си го кажем

    53 64 Отговор

    До коментар #4 от "Българин 🇧🇬":

    Платеното мнение на недонос като тебе ,няма никакво значение.Сърбия е троянския кон в Европа и е използвана от руските фашисти да дестабилизира региона.Лошо за сърбежите ,защото са npocт народ и са от грешната страна.

    Коментиран от #15, #25, #34

  • 13 Слънчев вятър

    58 10 Отговор
    В Лондон смятат, че щом процесите на Балканите не могат да бъдат спрени, то по-разумно е те да бъдат ръководени.
  • 14 стоян георгиев

    70 30 Отговор
    При операция буря хърватската армия освободи източната част на страната ,която бе окупирана от сърбите.при събитиятя маса сърби избягаха страхуваики се от възмездие за извършените щуротии в хърватска.

    Коментиран от #20

  • 15 Един от многото

    63 52 Отговор

    До коментар #12 от "да си го кажем":

    Мики маус. И мен не не интересува мнението ти. Сърбия е самостоятелна страна и прави каквото тя си реши. Не като нас.Долу САЩ и хърватските и слуги.

    Коментиран от #19

  • 16 резервист

    60 16 Отговор
    Защо се крият зад държавата си? Имало ли е такава операция? Какви са били целите и и с какви средства са преследвани? Какво точно е станало на това шосе, кой го е извършил и по чия заповед? Сърбите са сатани и клаха на ред, пък ние нищо такова не сме правили? История и факти, а не политика!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Смешник

    33 47 Отговор

    До коментар #1 от "обявявам":

    България е член на НАТО и ще се намеси так където е необходимо.

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Маки

    49 21 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    При операция буря хърватите изгонина 250000 сърби защото искаха "чиста"държава, хората се спасяхава с тракторите си тъй като са повечето земеделци.Беше направен коридор по който да минат но хърватите не го спазиха и ги бомбардираха.В момента е Хърватия има 3%Сърби които намаляват постоянно. В Хага бяха осъдени хърватски генерали от които един изпи отрова защото не искаше да е в затвора.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Това беше

    63 25 Отговор
    "Буря"-гнусно военно престъпление.Които помнят онези размирни години,знаят,че хървати с воени самолети разстрелваха бягащи цивилни на това шосе.Не вземам страна на сърбите,но при разпада на СФРЮ се извършиха гнусни военни престъпления.Да не се правят посочените хървати на божи ангели!И сега за много знаещите:познайте от раз,кой разпали този конфликт.Сигурно " варварите" от Русия,а?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Абе

    48 26 Отговор

    До коментар #12 от "да си го кажем":

    Ти как реши че руснаците са фашистите. Дай доказателства. Русия е най многонационалната държава в света, както и по религия , етнос и език. А пък в ЕС се забелязват признаците на фашизма. Сегрегация по език, националност и вяра.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ча,, ча,, ча

    42 13 Отговор
    Що забравяте бе че първо Тръмб а после и пр, Иво Христов ви го казаха още преди изборит6е във САЩ. ЧЕ станели Байдън президент и демпмратоте са на власт ще почнат много регионални конфликти и войни. Русия и Украйна се бият, Сърбия е на крачка от война със Косово, напрежение между Хърватска и Сърбия, напрежение във Котай поради мътене на водите във Тайван, напрежение между Гърция и Турция и на много още места във близкият исток. Спомнете ситези репортажи ги има във Ю,,, ТУБ. Вижте ги и си спомнете пък и си помислете дали ние и Македония не сме следващите във списака на кръволака деменция. Бай Пръц
  • 34 Свобоен

    41 18 Отговор

    До коментар #12 от "да си го кажем":

    Както виждам и какво се случва в Европа изглежда Европа налага повече правила дори от самите във фашисти тогава на Хитлер
    Русия няма фашизъм Русия даде над 20 милиона жертви не можеш да обвиниш държава която е дала толкова жертви и трябва да знаете повечето хора ако не е Русия въобще светът може да се живее по съвсем друг начин каквото ти кажат американците всъщност то и сега е така но долу-горе съобразява вижте какво направиха с Украйна 30 години г фашизира ха сигурен съм че много от вас са гледали в ютуб когато са арестували войници от азов татуирани най-различни нацистки свастики затуй че не говорете глупости открай време запада и съединените щати и наистина настройват славянските държави една срещу друга ако гледаме кой какво е правил преди години
    То западните страни трябва да се избият швейцарци германци и австрийци и французи и англичани но не те се организираха и всичките са срещу славянските държави и православните
    Ние всички славянски държави би трябвало да си помагаме и никога да не сме един срещу друг и тогава балканите ще бъдат други и Европа

    Коментиран от #50

  • 35 Гино

    34 23 Отговор
    Защо запада мълчи за убийството на руска журналистка и дъщеря на съветникът на Путин
    Руснаците вече и разкриха кой е поставил бомбата под колата на това младо момиче познайте фашистите от азов украинските фашисти
    Които целия запад ги защитава
    Виждате колко са демократични толкова са фалшиви че не може и да бъде те настройват хървати и сърби един срещу друг въобще всички славянски държави вече един колега и написал за това и това е вярно
  • 36 Подкрепям Хърватия,

    43 15 Отговор
    Сръбските шовинисти, вековни наши врагове заграбиха, обезлюдиха и алимилираха Царирбод и Босилеград,там където през 1918 не живееше и един сърбин, за Ниш и Пирот да не говорим, та както е казал народа преди векове : сърбе на върбе !!!
  • 37 Сърбите са маргинална

    28 23 Отговор
    Изчезваща етническа група, руски слуги и подлоги, който нямат място в семейството на развитите технологично европейски народи
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 9 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    Зaблуждaвaтe ce! В крaя нa ВCВ, хървaтcкaтa aрмия ce прeдaвa нa Бългaритe, кaтo прeди тoвa хървaтитe ca рaзпeрдушинили cърбитe....
    Ниe, пoнeжe cмe "мнoгo умни", прeдaвaмe плeнницитe нa cърбитe....пo-нaтaтък нe ми ce гoвoри кaквo ce e cлучилo c тях. В oбoзa нa хървaтcкaтa aрмия ca били ceмeйcтвaтa нa вoeнocлужeщитe, жeнитe и дeцaтa им cъщo ca били избити...Нe миcлeтe, чe Хървaтитe ca им прocтили.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бай Онзи

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Това в некоя холивудска продукция ли го гледа
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 12"12

    8 6 Отговор
    Да,защото хърватите са католици и НАТО взима автоматично тяхната страна против Православието...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Шорошите ръчкат

    4 4 Отговор
    за втори фронт
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 На черешата

    4 2 Отговор
    Ако се надяват че Путен ще им помогне дълбоко се заблуждават Колкото им помогна като разпалиха война на Балканите
  • 50 Божеее,

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Свобоен":

    Акъл от неграмотник!Нито ти е ясно какво е фашизъм,нито как се случи ВСВ,нито каква е ролята на отделните държави в нея,нито какво точно е т.н."православие"и "славянство,нито защо НАТО се намеси във войната в Югославия и т.н.!Затова,паси си козите и се радвай на живота!Не ръси мозък!
  • 51 Керван

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЕС какво е ?":

    Значи според теб да приемем, че сърбите ще ни съдят за сръбско-българската.
  • 52 Пена

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Всички защитници на сърбите са русофили работещи срещу България
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: