Last news in Fakti

1 Септември, 2022 08:20 1 846 9

ООН: Бежанците от Венецуела - толкова, колкото и тези от Украйна

  • венецуела-
  • бежанци-
  • украйна-
  • оон-
  • сирия-
  • маае-
  • вкбоон-
  • сащ

Над 6 милиона венецуелски граждани са напуснали страната си заради все по- влошаващите се условия на живот.

ООН: Бежанците от Венецуела - толкова, колкото и тези от Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Над 6 милиона венецуелски граждани са напуснали страната си заради все по- влошаващите се условия на живот. Според ООН техният брой е съпоставим с бежанците от Украйна по брой разселени хора, предава Си Ен Ен.

Бежанската криза във Венецуела е поразителна, защото в страната няма война като в Украйна.

В същото време по данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН около 6.8 милиона венецуелски бежанци са разпръснати по целия свят. За сравнение Сирия има около 6.6 милиона бежанци извън пределите на страната.

"Въпреки че броят на венецуелците и украинците, принудени да напуснат домовете си, е приблизително еднакъв, международният отговор се различава при двата народа" - коментира Рейчъл Шмидке, която е адвокат в Refugees International за Латинска Америка.

"Тази година донорите ни са финансирали само 13% от плана ни за хуманитарна помощ за венецуелците, докато планът за Украйна получи пет пъти повече подкрепа", посочва Шмидке.

Тя добавя и по-конкретни данни - все повече венецуелци са принудени да напуснат родината си заради влошаващите се икономически условия, недостига на храна и ограничения достъп до здравеопазване. Освен това все повече венецуелци решават, че опцията да отидат да живеят при близки или роднини в САЩ е за предпочитане пред това да останат в родината си.

Дорис Майснер, която работи в Института за миграционна политика във Вашингтон, отчита, че през юли американските гранични власти са заловили 17 603 венецуелски мигранти на границата между САЩ и Мексико.

Освен това и десетки автобуси пристигат във Вашингтон и Ню Йорк, пълни с венецуелски бежанци, които търсят в САЩ политическо убежище.

Властите в САЩ могат да връщат мигрантите по силата на така нареченото Правило за пандемията, въведено от Тръмп. То дава право на здравните власти да експулсират мигрантите в Мексико, като изключения се правят съвсем рядко.

Потокът от хора от север представлява предизвикателство за президента на САЩ Джо Байдън, който е обявил, че венецуелските бежанци са проблем и той трябва да се обсъди с мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Такива САЩ не ги интересуват

    8 3 Отговор
    Ще ги мислят после.. След Украйна
  • 2 въпросче

    10 5 Отговор
    Какви са тези венециански бежанци според байиздън? Къде е Венецуела,а къде е Венеция?

    Коментиран от #6

  • 3 ихтамнет

    9 7 Отговор
    Така става,когато си под крилото на Русия.Чака те само глад,мизерия и изостаналост.Няма държава,която да е с Русия и да е добре.Всичките са мизерни бедняци.

    Коментиран от #7

  • 4 Виж Втубата

    11 2 Отговор
    Какво се крие зад пропагандата срещу Венецуела?
  • 5 Наркос

    6 8 Отговор
    В комунистическите страни като Венецеула е толкова хубаво за живот, да им се чуди човек защо бягат, кокто и рашистите защо отказват да сменят България с Русия или Китай ,)
  • 6 Отговорче

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "въпросче":

    Ясно пише "венецуелски", но явно не е в умствения капацитет на един руски трол да чете български !
  • 7 Абе ти

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "ихтамнет":

    Нямаш представа от света. Иди например в Сърбия, която е с Русия и виж колко е добре всичко там. А не като нашата изтормозена и окрадена, мръсна държава.
  • 8 География

    5 2 Отговор
    Венецуела е близо до САЩ, няма спасение от блокадата, САЩ са откраднали доларовите резерви на страната.
  • 9 ЧИКО

    7 1 Отговор
    ВЕНЕЦУЕЛА Е ЛОША ЗАЩОТО НЕ ДАВА НА КРАВАРИТЕ НЕФТ