Last news in Fakti

1 Септември, 2022 14:14 1 602 14

Заради уйгурите: ООН с тежки обвинения срещу Китай

  • уйгури-
  • геноцид-
  • малцинство-
  • китай-
  • оон-
  • лагери-
  • човешки права

Докладът трябваше да се появи много по-рано

Заради уйгурите: ООН с тежки обвинения срещу Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Върховният комисариат на ООН за човешките права вижда основания да се смята, че в китайската провинция Синцзян се извършват престъпления срещу човечеството. Това става ясно от доклад, публикуван от върховната комисарка Мишел Бачелет малко преди полунощ, или 10 минути преди да изтече мандатът ѝ на този пост.

Престъпления срещу човечеството

"Мащабите на своеволните и дискриминационни арести на представители на уйгурското малцинство и на други, предимно мюсюлмански общностни групи, (…) могат да бъдат класифицирани като международни престъпления, и по-специално като престъпления срещу човечеството", се казва в документа. От 2017 до 2019 година, а вероятно и след това, на тези хора са им били отнемани основни човешки права, гласи друго обвинение.

По данни на правозащитни организации и успели да избягат уйгури, Китай държи в тъй наречените „лагери за превъзпитание" стотици хиляди уйгури и представители на други малцинства. Много от тях биват заставяни да полагат принудителен труд в други провинции. Тези хора са подлагани на медицински манипулации против волята им, а условията, при които те са държани във въпросните лагери, са изключително лоши.

САЩ и правозащитни организации обвиняват в тази връзка Китай в геноцид, и по-специално в културен геноцид в провинция Синцзян. В доклада на Мишел Бачелет обаче това обвинение не се съдържа. Пекин отрича обвиненията и говори за лъжи.

Докладът трябваше да се появи много по-рано

Въпросният доклад трябваше да се появи още миналата година, но върховната комисарка на ООН за човешките права го отлагаше, защото месеци наред тя преговаряше с Китай да ѝ бъде разрешено да посети страната. Тази визита беше осъществена през юни. Спорните въпроси бяха свързани с настояването на Върховния комисариат той сам да решава кои места в страната ще бъдат посетени и с кого служителите на бюрото на Бачелет могат да разговарят – без надзор от китайските власти.

След като Пекин прие тези условия, Бачелет посети също и провинция Синцзян, но в края на посещението си тя се въздържа от критики срещу поведението на китайските власти там.

Силен натиск върху Бачелет

Миналата седмица самата върховна комисарка призна, че е била подложена на неимоверен натиск. Докато много правителства са очаквали с нетърпение оповестяването на заключенията на експертите правозащитници, самата Бачелет е получила писмо, подписано от около 40 правителства, с настояване да не публикува въпросния доклад. Отделни държави тя обаче не назова.

Мишел Бачелет оглавява Върховния комисариат на ООН за човешките права от 2018 година. За втори мандат обаче тя отказа да се кандидатира. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш още не е назовал името на нейната наследничка на поста.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    29 5 Отговор
    Отново DW стожера на "истината".
  • 2 защо

    36 0 Отговор
    А за разбитите държави Ирак ,Сирий, Йемен ,Афганистан,Либия ......Оонто упорито си мълчи .
  • 3 Соваж бейби

    31 0 Отговор
    Ами за индиянците ???Някой нещо да припомни,да каже все още тези хора са с проблем ?
  • 4 БПФ

    32 2 Отговор
    Разбира се, институциите на ООН оглушително мълчаха за терорът над рускоезичното население в нациcтка уkропия и за грубото нарушаване на правата на руското малцинство в нациcтка литва? Или руснаците не да хора и нямат човешки права?

    Коментиран от #7

  • 5 БПФ

    20 2 Отговор
    Статията казва всичко !!! Очевидно Бачелет не е видяла нарушение на човешките права в Китай, но някои неназовани държави (сещаме се кои) са я натискали да си ги измисли?
  • 6 тасс кебап

    5 16 Отговор
    Ами за коренните народи на Сибир нещо да кажете ?
  • 7 Соваж бейби

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "БПФ":

    Ами това което се случва тази година -всяване на омраза и дискриминация на руския народ е зловещо !В днешно време ,когато вече има закони и наказание за расизма не мога да преосмисля психически как е възможно ?И същите тези да пишат за уйгурите: ООН с тежки обвинения срещу Китай ?
  • 8 Койдозлу

    21 1 Отговор
    Тея до преди няколко десетилетия африканците ги бесиха по дърветата сега ревнали за човешки права
  • 9 правоверно китайче

    8 13 Отговор
    уйгурите са мръсни ислямски терористи
  • 10 Буха ха

    13 0 Отговор
    А кога срещу САЩ заради индианците, срещу Германия заради нелегалните в месокомбинатите или срещу Англия заради берачите на малини и боровинки?
  • 11 Абе,

    9 0 Отговор
    дойчезеле,Ма то краварите още държат индианците в резервати/лагери ?!
  • 12 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Терористите от САЩ пак са намерили повод да се намесват във вътрешните работи на суверенни държави. Дайте доклад за правата на негрите и индианците.
  • 13 уви ФАКТ

    1 0 Отговор
    Но Белобрадова се тревожи за правата на иранските жени. Други шериатски страни не съществуват, няма кълцане на Хашоги, няма Иванчева.. ГЕРБ-Гешев и ДБ, са поставени и поддържани от Сорос-ЦРУ, НАТО, САЩ, ЕС, западно-атлантическата демокрация и дясното там. Деси и сие, са десни - градската десница. Ако не е Бойко и Сорос-ЦРУ-САЩ, ДБ нямаше да са в парламента вече 9 години. Но ги вкарват с фалшиви избори. САЩ накараха и принудиха Бойко да носи СДС, под мишница като диня. ТИКВА ПЛЮС ДИНЯ - ГЕРБ-СДС.
  • 14 уви ФАКТ

    1 0 Отговор
    но не дават бомбардираните Донбас да се отцепят от Украйна?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания