5 Юли, 2013 13:24 921 2

Саркози завлякъл партията си с 10 млн. евро

  • франция-
  • президентска кампания-
  • пари
Саркози завлякъл партията си с 10 млн. евро - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Бившият френски президент Никола Саркози е завлякъл френската десница с 10 милиона евро, съобщава FRANCE24.

Заради грешка в сметките на Саркози Съюз за народно движение няма да получи държавна помощ.

Бившият президент е подал и оставка от Конституционния съвет - след като институцията потвърди, че той е надвишил лимита за предизборен бюджет с около 2 процента. Държавата трябваше да възстанови близо половината от разходите, направени за последната президентска кампания през 2012 г. Заради надвишените средства обаче хазната да не възстанови на партията му близо 10 милиона евро. Това може да обрече Съюз за народно движение на фалит, коментират анализатори.

Саркози също така ще трябва да възстанови 150 000 евро, които е получил от държавата за кампанията му.

Саркози, който загуби от социалиста Франсоа Оланд на изборите миналата година заяви, че ще отговори на решението на Съвета.

Той каза, че е трябвало да подаде оставка от Конституционния съвет незабавно, за да "възстанови" своята "свободата на словото".

Конституционният съвет е юридически е най-висшата инстанция в страната и всички бивши президенти са поканени да участват в него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 0 Отговор
    и нашите вълкове от парламента само влякът
  • 2 маляка

    0 0 Отговор
    ДА ЗАВЛЕЧЕМ дпс
Новини по държави: