Last news in Fakti

5 Юли, 2013 14:06 1 179 0

Още по-облекчени визови условия за украинците

  • визи-
  • украйна-
  • условия

От 1 юли 2013 г. влезнаха в сила допълнителните клаузи към Споразумението между Украйна и Европейския съюз, които облекчават визовия режим за още девет групи украинци, желаещи да посещават държави от ЕС. Тук са включени:

 

1. Шофьори, които осъществяват превози на територията на страни членки на ЕС, с транспортни средства, регистрирани в Украйна. Визата ще се издава на базата на писмено искане от Националната асоциация на превозвачите на Украйна за осъществяване на международен автомобилен превоз с посочена цел, продължителност и периодичност на курсовете.

2. Журналисти и техническите лица, които ги съпровождат по време на изпълнението на служебните им задължения. Визата ще бъде издадена на базата на свидетелство или друг документ, издаден от професионална организация или от работодателя, доказващо, че въпросното лице е квалифициран журналист и потвърждава, че пътуването му е служебно, както и на техническите лица, които го придружават.

3. Участници в официални мероприятия между побратими държави, както и на други обществени мероприятия. Издаването на виза става на базата на писмено заявление от страна на кметовете на съответните градове или други обществени лица.

4. Близки роднини (един от съпрузите, деца, вкл. и осиновени), родители (вкл. настойници), които посещават граждани на Украйна, като последните имат разрешение за пребиваване на територията на страна членка на ЕС.

5. Лица, които пътуват с цел лечение или са придружители на лице, което ще се лекува в страна членка на ЕС. За целта въпросното лице трябва да представи официален документ от медицинско заведение, в което се потвърждава необходимостта от медицинско наблюдение, както и доказване на нужното количество финансови средства за покриване на медицински разходи.

6. Представители на обществени организации, които пътуват с цел обучение, участие в семинари, конференции, включително в рамките на програми за обмен. Визата се издава на базата на писмено запитване от страна на приемащата организация, в което се потвърждава, че лицето е представител на въпросната обществена организация.

7. Представители на професии, които вземат участие в международни изложби, конференции, симпозиуми, семинари и други подобни мероприятия, провеждащи се на територията на страна членка на ЕС. Визата се издава на базата на молба от страна на приемащата организация, в което се потвърждава участието на въпросното лице в мероприятието.

8. Представители на регионални общини. За издаване на визата е необходимо писмена молба от въпросната регионална община, регистрирана в Украйна, в която да се посочи целта, престоят и броят пътувания.

9. Участници в официални мероприятия на ЕС по отношение на пограничното сътрудничество. Визата се издава след като се пусне молба от страна на приемащата организация.

Споразумението предвижда също така:

1. Определяне честотата на пътувания при издаване на многократни визи (за 1 и за 5 години, а не до 1 и до 5 години)

2. Отмяна на по-високи такси за издаване на визи в кратък срок, които са предмет на споразумението.

3. Възможност за бързо издаване на визи (до 3 часа) на лица, които живеят далеч от мястото на издаване на мизата и заплащане й в двоен размер.

4. Регулиране дейността на посредниците и ограничаване на възнаграждението им (до 30 EUR).

5. Подобряване на процедурата за издаване на визи на представителите на средствата за масова информация.

6. Въвеждане на безвизов режим на лица, притежаващи международен служебен паспорт с биометрични данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА