Last news in Fakti

3 Септември, 2022 05:57 1 247 3

ООН призова талибаните да разследват твърденията на афганистанка, че е била изнасилена от член на движението

  • оон-
  • талибани-
  • изнасилване-
  • разследване

Жената твърди, че е била принудена да се омъжи

ООН призова талибаните да разследват твърденията на афганистанка, че е била изнасилена от член на движението - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН призова лидерите на движението "Талибан" да разследват твърденията на млада афганистанка, че е била принудена да се омъжи и изнасилена от член на движението, заемал високопоставен пост, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Призоваваме фактическите власти към прозрачно разследване на всички предполагаеми нарушения на правата на жените, привличане под отговорност на извършителите и гарантиране на безопасността на афганистанските жени и деца", се казва в изявлението на дипломатическата мисия на ООН в Афганистан.

От вторник в социалните мрежи се въртят видеоклипове на жена под името Елаха, представила се като дъщеря на бивш афганистански генерал и студентка по медицина в Кабулския университет. Тя заявява, че е била изнасилена от бившия говорител на талибанското вътрешно министерство Саид Хости, след като била отвлечена миналата година в Кабул, и той насила се оженил за нея. Хости потвърди, че Елаха е била негова жена, но отхвърли другите обвинения, обвини жената в светотатство и каза, че готов да се изправи пред съда.

Сеид Хости е приближен на талибанския вътрешен министър Сираджуддин Хакани, водач на известната фракция Хакани. Мнозина казват, че историята на Елаха е типична за повечето жени под управлението на талибаните. Но представители на движението твърдят в социалните мрежи, че тази история е "конспирация".

Във видеопосланията си Елаха казва, че е под домашен арест в Кабул, след като опитала да избяга в Пакистан, но била заловена на границата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бля,бля

    8 1 Отговор
    Ееее,какво толкова ? Ами културно етнически особености ,нали така оправдават безобразията при нас на ромалеско.
  • 2 Два трилиона

    8 1 Отговор
    Долара инвестиции в Афганистан и защо. Да дойдат едни брадати мързеливци облечени в пижами и да се правят на мъже....
  • 3 Наркос

    2 0 Отговор
    Току що са излезли от пещерата…
Новини по държави: