Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Септември, 2022 10:40 1 704 18

Матео Салвини: Западът трябва да преосмисли санкциите срещу Русия

  • италия-
  • лига-
  • матео салвини-
  • санкции срещу русия-
  • избори в италия

Той предупреди, че те вредят повече на тези, които ги налагат

Западните санкции срещу Русия не работят и по същество вредят на Италия, според Матео Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия "Лига" и е заявил, че западните страни трябва да преразгледат своя подход, цитира думите му европейската редакция на американския вестник "Политико".

Говорейки на конференция на политически лидери в неделя край езерото Комо, Салвини заяви, че санкциите, предназначени да накажат Москва за нахлуването ѝ в Украйна, всъщност са помогнали на Русия, което е довело до излишък от износ в размер на 140 милиарда долара за една година до юли 2022 г.

Още новини от Украйна

"Трябва ли да защитаваме Украйна? Да", каза Салвини. "Но не бих искал санкциите да вредят повече на тези, които ги налагат, отколкото на тези, които са засегнати от тях."

Забележките на Салвини идват само седмици преди италианците да се отправят към урните на 25 септември на извънредни избори, в които се очаква да спечели дясна коалиция, включваща "Лига". Неговите коментари следователно биха могли да предизвикат загриженост относно решимостта на бъдещото правителство срещу Русия сред други политици от ЕС, особено като се има предвид, че един от съюзниците на Салвини в коалицията, лидерът на партията "Италиански братя" Джорджия Мелони, обеща да остане твърдо с НАТО по отношение на строгите мерки срещу Москва. Именно тя се очаква да стане бъдещият премиер на Италия.

Салвини каза, че партията му е подкрепила мерки за подпомагане на Украйна както на национално ниво, така и на ниво ЕС и че няма да скъса със западните съюзници, ако продължат да налагат санкции, но също така призова други лидери да преосмислят тактиката си.

"Ако влезем в правителството, ще променим ли съюзите? Не. Ние оставаме дълбоко, гордо и здраво вкоренени в един свободен и демократичен Запад, който се противопоставя на войната и агресията", каза Салвини. "Но ако приемем инструмент, за да нараним агресора и след седем месеца война той не е наранен, поне обмислянето на промяна ми се струва разумно."

Той твърди, че е необходим европейски отговор, за да се успокоят цените на енергията или хиляди работни места могат да бъдат загубени. "Със сигурност се нуждаем от европейски щит, както по време на COVID-19", каза Салвини.

Лидерът на "Лига" направи подобни коментари през последните дни, пораждайки съмнения относно санкциите, като критиците твърдят, че той повтаря популярна опора, използвана от руското правителство. Той отдавна е обвиняван във връзки и приятелско отношение към Русия и Владимир Путин.

Външният министър на Италия Луиджи Ди Майо от конкурентната партия "Заедно за бъдещето" твърди, че Салвини се противопоставя на санкциите, за да "направи услуга на (Владимир) Путин", и каза, че коментарите му показват, че Салвини и неговите съюзници са разделени по темата.

"Въпросът за санкциите е много ясен в италианската десница: те нямат единна позиция", каза Ди Майо пред Rai TV в неделя.

Енрико Лета, лидерът на лявоцентристката Демократическа партия, също обвини Салвини в "Туитър" в събота, че върши работата на Путин, като се позовава на видеозапис на Салвини, който твърди, че санкциите нараняват повече Италия, отколкото Русия.

"Не мисля, че Путин би могъл да го каже по-добре", каза Лета.

В Италия ще се проведат предсрочни избори след изненадващия крах на правителството на Марио Драги през юли. След като три партии в неговата коалиция - популисткото Движение "5 звезди" на Джузепе Конте, "Форца Италия" на Берлускони и дясната "Лига" на Матео Салвини - оттеглиха подкрепата си, Драги подаде оставка и президентът Серджо Матерала свика общи избори за 25 септември.

Източник: вестник "Политико" / News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Европа трябва да спре да взима

    5 36 Отговор
    каквото и да е от россия! Нека да видим путин откъде ще извади едни 200 млрд. евро на година?

    Коментиран от #5, #9, #16

  • 3 Смях в рубли

    5 28 Отговор
    ,,Крайно десен,,,но се продал на Кремъл ??
  • 4 руската агентура в Италия

    5 28 Отговор
    е притисната, рублите ще спрат както е тръгнала работата!
  • 5 муха го ухапала

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Европа трябва да спре да взима":

    Ще ги извади от личните спестявания,от закуски
  • 6 Укр@инския Г@лошЪ

    33 5 Отговор
    Истината е че Запада трябва да се Извини на Русия и като компенсация да обяви Украински Галоши за Терористична страна с всички произтичащи от това последствия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Италианският фашизъм и руския рашизъм

    2 23 Отговор
    са братя близнаци. Путинският пропагандист Соловьов прави филм за Мусолини и каза, че русия отчасти върви по неговия път ! Руското Министерство на външните работи написа доклад за България, в който по изключително превратен начин се търсят фашистки и неонацистки прояви в нашата страна. За целта се описват футболни агитки, извънпарламентарни субекти и лица, посегателство над съветски паметници“. Мартин Димитров:
    „Всички сме наясно, че фашизъм и нацизъм в България няма, което означава, че грубо се изопачават факти. Явно това е част от хибридната война срещу страните, които са се присъединили към европейските санкции. Възниква обезпокоителният въпрос -дали, ако не бяхме член на ЕС и НАТО, щяха и нас да ни "денацифицират" със специална операция?!“, пита с ирония политикът.

    Коментиран от #17

  • 9 Росен

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "Европа трябва да спре да взима":

    Кажи го на Германците да не реват за газ тогава.Плати на хората в Италия сметките за ток.Измисли от къде да намериш за България газ, също, но най-евтина.Свали цените на дизела и бензина в БГ, абе защо не се кандидатираш за премиер?
  • 10 Антонио

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Болшевик":

    Злоба краварска , равни нямате . Русия е уважавана в целият свят , освен в колониална Европа .
  • 11 ква каат американците

    15 1 Отговор
    Абе то да помисли , ама ако има с кво да мисли , при Урсулка не изобилства на мислеща материя.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    13 2 Отговор
    Прав е Салвини.Едно умно изказване на политик.Санкциите вредят на тези,които ги налагат-НАТО и ЕС.Опомнете се най-после.Разберете,че Русия е велика.
  • 14 Урюрвкос

    6 3 Отговор
    щом не работят санкциите следващата крачка пряка военна намеса
  • 15 Няма нужда от преосмисляне

    13 1 Отговор
    къпете се по един път на месец със студена вода, грейте се на въглища и си спрете цялата индустрия...
    За какво ви е да "преосмисляте"?
    Май нямате нищо между ушите?
    Тъпото е че и ние сме с вас във вашата кал...
  • 16 Хомо

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Европа трябва да спре да взима":

    Така като пишеш тук, няма да помогне. Хващай самолета и се срещни с всички европейски лидери и им обясни, че вече се колебаят. Дерзай.
  • 17 Григор

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Италианският фашизъм и руския рашизъм":

    Изобщо не е ясно дали в България при правителството на Кирил Петков не се появиха наченки на нацизъм. Направо си се появиха.....оскверняване на паметниците и горене на руското знаме . И Евроатлантиците и пропагандата озлобяват все повече срещу Русия и се използва все по-вулгарен език по отношение на всичко руско. Да не говорим за обидите и заплахите към симпатизиращите на Русия , така наречените “ русофили “. Путин каза ...Русия своите не изоставя . ...евроатлантиците да го тълкуват както си искат .
  • 18 Македонец

    3 0 Отговор
    Всеки който се опита да защити националния и интереса на народа на своята държава ще бъде обвинен че е крайно десен, националист, срещу ЕС и нато и е приятел и симпатизант на Путин. Платените медии ще измислят всякакви приказки колко той е лош и предател. Ако случайно се надигне по голяма маса на хора да протестират ще бъдат удушени от полицията по претекст че са крайно десни. Ако полицията не се справи, тогава има контингенти на нато в всяка държава които са там уж да пазят от нападение от Русия. Но замислете се 1000-2000 войника на нато дали се достатъчни да спрат нахлуване на армия. Но повече от достатъчно са да спрат не въоръжени протестиращи, майки с деца и старци. Замислете се !
Новини по държави: