Last news in Fakti

5 Септември, 2022 15:59 979 0

Лула да Силва с необичайно обещание - да върне на бразилците говеждото месо

  • бразилия-
  • лула да силва-
  • кандидат-
  • президент-
  • говеждо месо

С нарастващата инфлация и свиването на доходите говеждото месо стана по-скъпо в Бразилия и достъпът до храна се превърна в ключова тема в надпреварата

Лула да Силва с необичайно обещание - да върне на бразилците говеждото месо - 1
Източник: БГНЕС

Сред набор от по-традиционни обещания за президентската кампания, бившият лидер на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който цели да свали президента Жаир Болсонаро на изборите през октомври, включи необичайно послание: да върне на бразилците говеждото месо, предаде Ройтерс.

С нарастващата инфлация и свиването на доходите говеждото месо стана по-скъпо в Бразилия и достъпът до храна - включително сочните пържоли, които са основна част от бразилските барбекюта, се превърна в ключова тема в надпреварата.

"Хората ще се върнат към барбекюто и яденето на рамстек и ребра", каза Лула в „Туитър“ през май. Обещание, което оттогава повтори няколко пъти по време на кампанията.

Но тъй като бразилските стада говеда все повече се хранят на пасища, наскоро обезлесени в Амазонка, някои смятат, че обещанието на левия кандидат е в противоречие с друго ключово предизборно заявление - да спре обезлесяването на бързо изчезващите тропически гори в южноамериканската страна, което е ключово срещу изменението на климата.

Според експерти по земеделие и околна среда, отговорът за изпълнение на двете обещания е да се гарантира, че земята, предназначена за отглеждане на едър рогат добитък, става много по-продуктивна и че закупуването на говеждо месо, свързано с обезлесяването, става много по-трудно.

"Отглеждането на едър рогат добитък е толкова неефективно в Бразилия, че в крайна сметка се разширява главно на места, където земята е по-евтина, като Амазонка. Но ако повишите производителността, може да намалите цените на говеждото", коментира Синиро Коста Джуниър от CGIAR, международен консорциум от центрове за селскостопански изследвания.

Намаляването на количеството говеждо, което хората консумират в световен мащаб, се разглежда като ключов начин за спиране на изменението на климата, тъй като производството на месо отделя много повече променящи климата емисии, отколкото редица други храни.

Но в Бразилия - страна с култура, насочена към говеждо месо, подобна на тази в Аржентина, екологичните молби да се въздържат от барбекюто набират сила отскоро.

Около 14 процента от бразилците, интервюирани от Бразилския институт за обществено мнение и статистика през 2018 г., са се определели като напълно или частично вегетарианци. Това е значително увеличение спрямо 8 процента през 2012 г. Но 66 процента от анкетираните 2000 души са изразили пълно нежелание да са вегетарианци.

"Най-голямата трудност е социалното наследство, тъй като барбекюто е характерно за бразилската култура", сподели Рикардо Лаурино, президент на Бразилското вегетарианско общество.

Данните на бразилското правителство показват, че тази година се очаква консумацията на говеждо да достигне най-ниското си ниво от 1996 г., когато е започнало проследяването. Към момента хората ядат средно около 25 килограма годишно, докато цените продължават да растат.

Това е доста под консумацията на говеждо месо в САЩ - около 38 килограма на човек през 2019 г., макар и над два пъти повече от средното за света - около 9 килограма, според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Приемът на говеждо месо в Бразилия е повлиян от фактори като рекорден износ, тъй като китайското търсене нараства (Бразилия е вторият по големина износител на говеждо месо в света) и влошаваща се бедност.

Национално проучване за продоволствената несигурност сред повече от 12 000 домакинства между ноември 2021 г. и април 2022 г. е установило, че почти 40 процента не са купували месо през последните три месеца.

Изсичане на горите за печалба

Териториите около река Амазонка представляват 94 процента от увеличението на стадата едър рогат добитък в Бразилия през последните две десетилетия, като регионът сега е дом на 93 милиона от единиците едър рогат добитък на страната възлизащи на 218 милиона животни, според данни от Бразилския институт по география и статистика (IBGE).

"През последните 30 години основният фронт на разширяване на пасищата беше Амазонка", коментира Лаерте Ферейра, професор във Федералния университет на Гояс.

И все пак животновъдството на Амазонка е съпътствано от ниска производителност, като много фермери правят малко, за да защитят или повишат качеството на своите пасища.

Вместо това непрекъснато се изсичат нови горски площи за отглеждане на едър рогат добитък, което допринася за обезлесяването на Амазонка, рязко увеличило се при управлението на десния президент Болсонаро, казаха изследователи.

Бразилският национален космически и изследователски институт (INPE) заяви миналата седмица, че броят на активните пожари в Амазония - най-често срещаният начин за разчистване на земя за пасища, е достигнал най-високото си ниво от близо 10 години през август, въпреки федералната забрана за палене.

Докато бразилското поголовие едър рогат добитък е 2,4 пъти по-голямо от това на Съединените щати, производството на говеждо месо възлиза на едва 60 процента от това в САЩ миналата година, показват данни на двете правителства.

Средната производителност на говеждо месо в бразилските пасища в цялата страна е около една трета от потенциала му, докато в Амазонка цифрата е дори по-ниска от 30 процента, сподели изследователският институт "Imazon" миналата година. Анализ на института, базиран на данни от организацията с нестопанска цел "MapBiomas", показа, че 86 процента от площите, обезлесени в бразилската Амазония между 1985 г. и 2020 г., са станали пасища.

Междувременно, проучване, чийто съавтор е Световният фонд за дивата природа (WWF), установи, че 94 процента от обезлесяването между 2008 г. и 2020 г. в Амазонка, както и в част от района на саваната Серадо, е било незаконно.

Според оценка на "Imazon", поради ниската продуктивност на едрия рогат добитък в Амазонка, между 634 000 и 1 милион хектара ще трябва да бъдат обезлесявани годишно и използвани за животновъдство до 2030 г., за да бъдат в крак с прогнозите на правителството за производство на говеждо месо.

Но е изчислено, че производствените цели могат да бъдат постигнати вместо това чрез възстановяване и използване на пасища между 170 000 и 290 000 хектара деградирали площи годишно - по-малко от 1 процент от пасищата на Амазонка.

/СЛС/


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: