Last news in Fakti

8 Септември, 2022 07:50 772 8

Лиз Тръс назначи привърженик на Брекзит в Службата за Северна Ирландия

  • лиз тръс-
  • брекзит -
  • службата за северна ирландия-
  • стив бейкър

Новата британска премиерка Лиз Тръс снощи назначи депутатът Стив Бейкър, който силно подкрепя Брекзит, на младши министерски пост в Службата за Северна Ирландия

Лиз Тръс назначи привърженик на Брекзит в Службата за Северна Ирландия - 1
Снимка: БГНЕС

Новата британска премиерка Лиз Тръс снощи назначи депутатът Стив Бейкър, който силно подкрепя Брекзит, на младши министерски пост в Службата за Северна Ирландия - назначение, което бе критикувано, като "изпращащо разрушително послание", предаде Ройтерс.

Тръс заяви вчера, че предпочита да намери решение чрез преговори с Европейския съюз за разрешаване на проблемите около спорните правила, регулиращи търговията на Обединеното кралство със Северна Ирландия след Брекзит. Противопоставянето във връзка с протокола за Северна Ирландия е най-големият от няколкото проблема, обтягащи отношенията между Европейския съюз и Великобритания и може да доведе до търговска война, ако Лондон продължи да налага законодателството, което на практика нарушава някои от правилата, отбелязва Ройтерс.

Назначаването на Бейкър, който оглавяваше групата от привърженици на Брекзит в Консервативната партия по време на преговорите на Великобритания за излизане от Европейския съюз, беше разкритикувано от някои северноирландски политици. Народната представителка Клер Хана, която е част от "Социалдемократическа лейбъристка партия", заяви, че назначаването на Бейкър е "неприятно решение, което ще изпрати разрушително послание към Европейската комисия и партиите в Северна Ирландия". "Лиз Тръс има възможност да представи аргументи в полза на решение, постигнато чрез преговори с Европейския съюз, в интерес на хората на тези острови (островите от Обединеното кралство). Тези назначения изглеждат в рязък контраст с тази цел", заяви Хана в свое изявление, като подчерта и назначаването на Крис Хийтън-Харис, който също е твърд защитник на Брекзит, за държавен секретар на Северна Ирландия.

Бейкър помогна да се оглави бутът, който повали сделката за Брекзит на тогавашната премиерка Тереза Мей, като заяви, че тя държи Великобритания твърде тясно обвързана с Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    1 1 Отговор
    Как така "назначила"? Нали Обикновеното кралство беше "демокрация", защо ирландците нямат право да избират? Как така половината правителство е "камара на Лордовете" които не се избират? Санкции за Обикновеното кралство кога ще има, щом не са демокрация?
  • 2 Защо

    0 1 Отговор
    Нито един бял министър . Ко става с кралството бе .
  • 3 Роси

    2 2 Отговор
    Тази по физионимия малко прилича на бавна, да не е дете на първи братовчеди, че там често се срещат.
  • 4 Северна Ирландия

    4 1 Отговор
    Отдавана иска да се отдели от Британия...
    Но "демократичните" не й позволяват. Подобно и на Каталуния в Испания... Веднага затвориха водачите им в затвора... Съвсем "демократично" !!!
    Абе днешната "демокрация" по какво се отличава от комунизма? Че има яка инфлация, че нямаме армия, че ни управляват само дебили...

    Коментиран от #8

  • 5 цербер

    1 1 Отговор
    .... Лиз Тръс снощи назначи депутатА Стив Бейкър....
  • 6 цербер

    1 1 Отговор
    Бейкър помогна да се оглави буНтът, който пРовали сделката за Брекзит ...
  • 7 Горката,

    2 0 Отговор
    Много е зле. След Брекзит, Ковид и Украйна, точно тя не трябваше да се случи на великите британци. Печал.....
  • 8 Още, още,

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Северна Ирландия":

    Че го закъсахме с медицинската помощ, и образованието. Че така разтурихме селското стопанство, че и селата започнаха да се затриват - да оставим, че консумираме само внос от съседите. Всъщност, в суматохата някъде ни изчезна и индустрията. И още, и още.......
Новини по държави: