26 Септември, 2022 18:35 1 869 15

Генералният директор на МААЕ призова: Нужни са спешни консултации по повод Запорожката АЕЦ

  • запорожка аец-
  • украйна-
  • русия-
  • рафаел гроси

Рафаел Гроси призовава да се създаде зона за сигурност около съоръжението с ангажимент на двете страни да не атакуват или обстрелват централата

Генералният директор на МААЕ призова: Нужни са спешни консултации по повод Запорожката АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, заяви днес, че има готовност да посети Украйна и Русия тази седмица, за да продължи консултациите за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

"Тази война трябва да спре. Но преди това, трябва да направим всичко по силите си, за да избегнем ядрен инцидент, който би добавил една трагедия към страданието", обяви Гроси при откриването на годишната генерална конференция на МААЕ във Виена.

Запорожката АЕЦ, която е и най-голямата в Европа, беше окупирана от руските войски на 4 март, малко след инвазията в Украйна, а през последните месеци многократно беше обект на обстрели.

"Трудно е да се повярва, но е истина", подчерта генералният директор, който посети централата в началото на септември и разполага с двама експерти на място. "Ако нещо се случи, бихме могли да виним за една ядрена катастрофа единствено нашето бездействие", допълни той.

Гроси призовава да се създаде зона за сигурност около съоръжението с ангажимент на двете страни "да не атакуват или обстрелват централата". "Това е възможно и трябва да се случи. Готов съм да продължа консултациите в двете страни тази седмица, за да защитим централата" и "да се стабилизира тази неприемлива ситуация", каза той.

Директорът на агенцията на ООН разговаря по темата миналата седмица, в рамките на годишната сесия на организацията в Ню Йорк, с руския външен министър Сергей Лавров и украинския му колега Дмитро Кулеба.

Украйна, от своя страна, призовава за изтегляне на руските части, както потвърди днес от трибуната нейният представител, предупреждавайки за "ядрена катастрофа с глобални последствия". Много държави, между които Франция, също осъдиха "милитаризацията" на централата от страна на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас от Бг

    36 3 Отговор
    Тази централа е руска собственост,Руската армия ще реши,нас неги интересува

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анатоли от Мездра

    31 2 Отговор
    След референдума Запорожката става част от Русия и влиза в сила конституцията на Руската федерация.
    Нацистите ще бъдат унищожени!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана Z

    29 2 Отговор
    Междувременно Швеците и Фините са преразгледали желанието си за бързо влизане в НАТО ,което е отложено за 8 години.
    Новината няма да бъде публикувана в Българските медии поради забрана от Козяк щрасе 16

    Z

    Коментиран от #12

  • 6 Ученият котка

    16 2 Отговор
    Сега Запорожката АЕЦ се намира на територията на Русия. Отговорът ще бъде ужасен. Ракетите неизбежно ще паднат върху европейските ядрени реактори.
  • 7 ааа неее

    26 0 Отговор
    " с ангажимент на двете страни да не атакуват или обстрелват централата"--- Ха? Този страхлив лицемер още не смее да каже истината за това- кой обстрелва централата!!!! Затова ли пратиха там инспектори? Кой нормален човек ще прости такава наглост, да си играят с ядрен риск за политически цели. Вместо да заклеймят зеленото джудже и го притиснат да не си играе живота на хората от Европа. Когато журналистиката е поставена на колене, е така.

    Коментиран от #10

  • 8 Гражданин

    26 0 Отговор
    Американско микере с огромна заплата и го е страх да каже истината, че Украйна обстрелва централата и тя ще е виновна за ядрената катастрофа. Срамота.
  • 9 Атомен експерт

    8 2 Отговор
    МААЕ е техническа, а не политическа организация на ООН, така че единствените консултации следва да бъдат за изменение/допълнение на нейните собствени стандарти за безопастност, включително зоните около плпщадките на АЕЦ. Всичко друго е демагогия!
  • 10 Оруел 1984

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "ааа неее":

    "Нужни са спешни консултации" според тази безгръбначна марионетка означава, местните да предадат доброволно централата на любимия му Зеленски иначе Зеленски ще я бомби без да му пука за ядрена катастрофа. А журналистите си траят, защото журналистиката умря отдавна. Но пък могат да трият без проблем "опасни" коментари обявявайки ги за ПРЕСТЪПмисъл или обиди на расова или сексуална основа
  • 11 Руския Бай Ставри

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Атанас от Бг":

    Какво търси руската армия в Украйна бре ?!?

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Бай градски

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Дааа бе .........Управляващите в Швеция и Финландия носят глави на раменете си ,за разлика от тебе!!
  • 13 Бай Иван

    10 0 Отговор
    Тези западни плужъци от МААЕ си мислят, че всички са като западните зомбирани граждани, та използват толкова елементарни лъжи!
  • 14 един от многото

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Руския Бай Ставри":

    Търси руския бай Ставри , да му го зав..!
  • 15 Ааа не!

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Руския Бай Ставри":

    За каква "руска армия" питаш? Още ли не знаеш че е украйна до сега се бият предимно украйнци срещу украинци. И сигурно не знаеш защо? А частичната мобилизация в РФ почна преди дни и още не са ги изпратили в Украйна.
Новини по държави: