Last news in Fakti

26 Септември, 2022 21:21 3 970 15

Истината за милиардите на "Газпром"

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • владимир путин-
  • алексей милер

Логично възниква въпросът дали полудържавният концерн е политическо оръжие на Кремъл, което позволява чрез въртене на кранчето да се постига във външнополитически план това, което не може да се постигне с други средства?

Истината за милиардите на "Газпром" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Добиването, транспортирането и продажбите на газ са същинската, но в случая най-маловажната функция на "Газпром". Други две задачи, изпълнявани от концерна, са много по-важни за Путин, пише "Ди Велт". Ето кои са те:

Половин милион служители начело с Алексей Милер, наричан куриерът на Путин - това е личният състав на „Газпром". Наричат шефа му така, защото той носи на руския президент сводките, подготвени специално, за да се харесат на Путин. След което се връща с поръчките, подадени от Кремъл. Накратко - Милер прави това, което му каже Путин, пише германският „Ди Велт".

Трите функции на "Газпром"

Оттам нататък логично възниква въпросът дали полудържавният концерн е политическо оръжие на Кремъл, което позволява чрез въртене на кранчето да се постига във външнополитически план това, което не може да се постигне с други средства? Това е една от неговите функции, казва московският енергиен експерт Михаил Крутихин, втората е насочването чрез ненужни и прескъпи мегапроекти без обществени поръчки на държавни пари към частни лица, близки до Путин. И чак на трето място е същинската търговска функция на „Газпром" - да добива газ, да го транспортира и продава.

В продължение на десетилетия тази функция се изпълняваше надеждно, но днес, след седем месеца война, тя е нарушена след драстичното съкращаване на доставките за Европа. Засега още не се вижда с просто око, че наред с Европа, която е под заплахата от студена зима, и „Газпром" ще пострада от прекратяването на доставките, отбелязва „Ди Велт". Цената на газа все още е достатъчно висока, за да може да компенсира намаляването на изнасяните количества. Както сочат официално разпространените от „Газпром" данни, цитирани от „Тагесшау", печалбите за първото полугодие на 2022 са рекордни - към 41,6 милиарда евро (на фона на 27,5 милиарда за цялата минала година).

По разпореждане на Путин обаче - за първи път в историята на концерна - половината от тази сума ще бъде предоставена на акционерите. А понеже държавата е най-големият акционер, ще вземе над 10 милиарда евро. Както пише „Тагесшау" - акционерите трябва да се произнесат по предложението на президента до 30-и септември, а както коментира Крутихин: „Путин има нужда от тези пари за войната".

На кого служи "Газпром"?

Това, че концернът служи на държавата, не е ново, посочва „Ди Велт". Нови са мащабите, в които сега той бива използван за външнополитически цели. При това не без риск. От една страна западните държави, както и Украйна, искат неизпълнението на договорите за доставка да бъде разгледано от Международния арбитражен съд. От друга, покрай прекъсването на доставките, „Газпром" отблъсква клиентите си и ги кара да търсят други източници, посочва финансистът Олег Вюгин. А и „никой не може да каже дали и догодина цените ще останат високи, ако се стигне до глобална рецесия". В този случай ограничаването на изнасяните количества ще се превърне в проблем.

Ако Путин продължи да "дои" концерна

Прогнозите са драматични, отбелязва „Ди Велт". Изнесените през 2021 година количества за западните държави и Турция са били 175 милиарда кубически метра, докато тази година ще бъдат около сто милиарда.

Но пък износът за Китай - голямата надежда на Путин, се очаква да нарасне: от тазгодишните 16 милиарда кубически метра на договорените за 2025 година 38 милиарда кубика. До момента други договорени количества с китайците няма, но дори и да започнат да купуват много повече (каквито намерения засега няма обявени), за целта тепърва ще трябва да се построят дълги тръбопроводи. Експертите предполагат, че цената им ще възлезе на между 100 и 150 милиарда долара.

„Газпром" трудно ще успее да осигури тези средства, ако Путин продължава да го „дои". И ако Алексей Милер си остане куриерът, до който го е свел шефът на Кремъл, четем още в "Ди Велт".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИКИ

    31 7 Отговор
    ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО, ЗАЩОТО НЯМА ГАЗ
  • 2 Истината

    26 10 Отговор
    Е една Русия , Газпром,руския бизнес добиват световния газ и петрол ...другото е бош лаф ..лан лан !
  • 3 ООН

    16 21 Отговор
    Газпром както е руския заблуден народ от овчици работят като пчелички за благото на своя вожд Путин

    Коментиран от #8, #11, #14

  • 4 Анализатор

    16 26 Отговор
    В резултат на наложени санкции, всички чуждестранни активи на Газпром са блокирани.
    След съдебно решение ще бъдат иззети в полза на ЕС.
    Всички авоали на Газпром - също.
    Накрая ще фаира, както и Русия....
  • 5 Пучо Капучо

    21 6 Отговор
    Газпром, ако беше немски от зелето ежедневно щяха да апелират Германия пак да превземе централна и западна Европа...без Русия тоя път.
  • 6 ЦК на КПСС

    24 5 Отговор
    Голямо напъване голямо нещо, внимавайте да не са наакати
  • 7 Защо ли

    24 6 Отговор
    тези обяснения за милиардите на Путин ми напомнят "богатствата"на Тодор Живков, много дим, огън няма,ама бая " демакратчета" се нагушиха яко.
  • 8 Мишо

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "ООН":

    Не могът да стигнат Хънтър Байдън.
  • 9 Чети истината

    0 13 Отговор
    Газпром е на Родшилдови,
  • 10 Събуди се

    18 6 Отговор
    Като стигнах до

    " ...покрай прекъсването на доставките, „Газпром" отблъсква клиентите си и ги кара да търсят други източници ..."

    престанах да чета.

    Оказва се , че Дойче зеле ни смята за ДЕБИЛИ ?
    Много им е къса паметта.
    Точно те ли ще ни разказва причините за прекъсвания и проблемите на Европа с газа ?
  • 11 Ами сега

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "ООН":

    А ние сме от умните овчици ?
  • 12 ИСТИНА и DW

    4 5 Отговор
    баба и космос
  • 13 Ванко шемета

    1 3 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 14 А бее

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "ООН":

    Що не махнеш Н от ника. Май не усещаш, че ти е кен... еф в главата?!
  • 15 нови газопроводи с чипове от перални

    4 0 Отговор
    Нови газопроводи , на кукуво лято! Те искат турбини от Сименс и други западни чипове и автоматики!!?!?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания