Last news in Fakti

27 Септември, 2022 13:27 950 11

Грузия няма да затваря границата с Русия

  • грузия-
  • русия-
  • граница-
  • мерки-
  • контрол

"Руски граждани посещават Грузия от години, така че сега няма да поставяме пречки пред този процес"

Грузия няма да затваря границата с Русия - 1
Източник: БГНЕС

Грузинският външен министър Вахтанг Гомелаури заяви, че републиката няма причина да затваря границата с Русия, като са взети мерки за засилване на контрола на граничните контролно-пропускателни пунктове, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

"Руски граждани посещават Грузия от години, така че сега няма да поставяме пречки пред този процес", каза министърът, цитира news.bg.

Основната сухопътна точка, през която може да се влезе в Грузия от Русия, е ГКПП Горни Ларс. От началото на мобилизацията хиляди автомобили се наредиха на опашка, образувайки колона, която се простираше на 25 км и стигна до руския град Владикавказ.

По думите на министъра тези дни около 10 000 руснаци пресичат границата с Грузия всеки ден, което е с около 40-45% повече, отколкото преди 21 септември, когато всеки ден в Грузия са пристигали около 6 000 руснаци.

"Напълно неверни цифри дават нашите опозиционери, които твърдят, че в момента в Грузия има от стотици хиляди до два милиона руснаци", отбеляза Гомелаури.

Той добави, че около 60% от пристигналите в Грузия руснаци вече са напуснали републиката.

Според РИА Новости, позовавайки се на руското министерство на вътрешните работи се предвижда да бъде открит руски мобилизационен пост на ГКПП Горни Ларс. Кога ще стане това обаче не се уточнява от руското МВР.

Вчера на границата пристигна бронетранспортьор от руска страна, за да предотврати неразрешеното ѝ преминаване, а от грузинска страна, поради наплива на желаещи, бе разрешено пешеходното преминаване на границата.

Броят на мъжете в наборна възраст, заминаващи в чужбина, след като Путин реши да свика 300 000 резервисти в сряда, постави дилема за членовете на ЕС, особено държавите от Източна Европа, някои от които ограничаваха достъпа на руснаците в отговор на войната.

Почти 17 000 руснаци са пресекли границата с Финландия през уикенда, съобщиха финландските власти, докато руските държавни медии съобщиха, че времето за чакане за влизане в Грузия е достигнало 48 часа в един момент в неделя, с повече от 3000 превозни средства на опашка.

В понеделник високопоставеният руски депутат Сергей Цеков каза пред агенция РИА, че самата Русия трябва да забрани на хората в наборна възраст да напускат страната.

Запитан за такава възможност, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери: "В момента не са взети решения по този въпрос".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    5 2 Отговор
    Само трябва да поставя на детектор на лъжата влизащите руснаци и да прави тестове за алкохол.
  • 2 Факт

    5 2 Отговор
    По добре мияч на чинии в Европа отколкото пушечно месо в Украйна.
  • 3 Няма да я затваря все още

    5 0 Отговор
    Това е по-точното положение.
  • 4 това е

    5 1 Отговор
    А в същото време, в Украйна се стичат украинци и чужденци от цял свят, за да се включат доброволно на страната на доброто и свободата..
  • 5 Последствия

    1 6 Отговор
    Ще видите като ви обявят за руска територия!

    Коментиран от #10

  • 6 Сгйкжг

    5 0 Отговор
    Всеки руснак на влизане попълва декларация: Русия е агресор! Осетия е грузинска.
    Иначе не влиза.

    Коментиран от #8

  • 7 Ученият котка

    3 3 Отговор
    Избягаха онези, за които скъсването със Запада ще се превърне в катастрофа. Те са малко (няколко десетки хиляди). Под блокадата тези хора са токсични за Русия. Наричам ги клас на симбиоза. Във всички отворени държави без изключение има такива хора. Те първи напускат кораба и предават родината си. Украйна, България, Молдова, Турция, Казахстан и дори Германия не правят изключение. Просто за някои страни още не е дошло времето.
  • 8 и кво от това?

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сгйкжг":

    После отива до тоалетната и използва декларацията като тоалетна хартия.Изтрива си .................
    Руснаците са царе да те заблудят.Може да подпише 20 декларации , но и татуировката на путин си седи!
  • 9 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Естествено, ме няма. Нали в Грузия може да се въоръжат и да преминат обратно границата в марш лъч Кремъл за да си върнем обратно Русия от ръцете на олигарсите! Z
  • 10 131

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последствия":

    Ще видиш ти какво ще видиш! Пък! Мрън!
  • 11 Урюрвкос

    0 2 Отговор
    Грузия няма да затваря границата с Русия безплатно, но ако ЕС кихне парици пускаме кепенците