27 Септември, 2022 21:26 2 138 23

Премиерът Мицотакис: Турция се изправя не само срещу Гърция, но и срещу цяла Европа и нашите съюзници в НАТО

  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис-
  • егейско море

Атина ще запази спокойствие, уверена в позициите си, поддържани от международното право, и няма да следва пътя, избран от нейния съсед

Премиерът Мицотакис: Турция се изправя не само срещу Гърция, но и срещу цяла Европа и нашите съюзници в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Нашият хоризонт за следващите няколко месеца вече е ясен“, каза министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис във встъпителното си обръщение към заседанието на кабинета във вторник, отбелязвайки, че приоритетите на правителството са били изложени на Международния панаир в Солун, а посещението му в Ню Йорк е дало възможност Гърция да представи своите позиции по отношение на настоящите предизвикателства. Това предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Коментирайки последните събития, свързани с Турция, той повтори, че Гърция ще запази спокойствие, уверена в позициите си, поддържани от международното право, и няма да следва пътя, избран от нейния съсед, като същевременно предупреди, че Турция е изправена „не само срещу Гърция, но и срещу цяла Европа и нашите съюзници в НАТО“.

Мицотакис отбеляза, че взаимосвързаните глобални кризи и проблеми са „доказателство за това как глобалната несигурност сега влияе върху икономиките и обществата на всички страни и за значението, което колективните отговори сега имат срещу наднационалните проблеми“.

Премиерът повтори, че нито един национален бюджет не може да покрие безпрецедентната вълна от високи цени, която надхвърли националните граници и изисква смели решения на европейско ниво в допълнение на националните политики.

Премиерът похвали "зрелостта" на гръцкото общество и се позова на неотдавнашна статия във "Файненшъл таймс" за "чудото" на гръцката икономика, което противоречи на световните тенденции. Той също така повтори позициите, които е очертал на Общото събрание на ООН по отношение на руската инвазия в Украйна, като каза, че международното сътрудничество, основано на принципи, е приоритет в условията на международна несигурност.

„Само ако тази форма на агресивно насилие бъде победена, международното право може да продължи да управлява отношенията между страните и само ако свършеният факт на нарушаване на границите бъде отблъснат, това няма да намери потенциални имитатори в други области“, каза той. „Свободата, независимостта, демокрацията, правото на нашите общества на просперитет – всичко това не подлежи на обсъждане“, добави той.

Мицотакис завърши с думите, че Гърция ясно е казала всичко, което има да каже в ООН, както по отношение на своите „червени линии“, така и по отношение на приятелските си намерения към турския народ.

"Другата страна може монотонно да повтаря своите лъжи и заплахи. Тя ще остане сама в тази игра. Ние спокойно и самоуверено ще отстояваме ясните си позиции със силата на международното право, бдителността на нашите въоръжени сили, подкрепата на нашите съюзници“, добави той.

Вместо "пламенни думи" той призова другата страна да избере "креативни действия и пътя на съдържателния диалог", като каза, че срещу нея е не само Гърция, но "цяла Европа и нашите съюзници в НАТО".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чакай сега

    43 22 Отговор
    Турция не е ли в НАТО

    Коментиран от #15

  • 2 Пра Българин

    42 28 Отговор
    Зад Турция е Русия, а Византия ще си плати за всичките беди които докрава на РБ чрез ФАЩ.
  • 3 Може Може

    46 24 Отговор
    Преди две години арменците така се репчиха на азерите,че европейците са зад тях. Но като почна пукотевицата разбраха, че са сами и ако не беше Путин да спре азерите освен Карабах щяха да тръгнат и Армения да завземат. Затова гледай с Путин да си добре,но и ти като арменците се надяваш на Европа,а Путин е с Турция
  • 4 Българина

    19 37 Отговор
    да не забравяме кой вкара фесовете в нато... не е Русия, същите боклуци които взривиха тръбите
  • 5 МИКИ

    42 28 Отговор
    ПО ДОЛЕН НАРОД ОТ ГЪРЦИТЕ НЯМА
  • 6 ТОТО

    37 25 Отговор
    През 70 те години на миналия век гърците играха същата игра и спечелиха половин Кипър,сега явно играят за половин Гърция
  • 7 Гърците

    38 23 Отговор
    да си сядат на задлъжнелия з адник, защото ще се повтори Кипър, но този път с Гърция на половина и нито ЕС, нито УСА ще им реши проблема или помогне.
  • 8 Абе

    25 25 Отговор
    То добре,че имате цъфтеж във туризма.Там се наливат много пари във Гърция иначе щяха да се чудят как да свържат двата края.
  • 9 ТаУмВзе

    9 26 Отговор
    Глупости! Турция има 800 000 Армия бре. На страна кво са си купили от Русия де. Аре Върти! Босфора видехте ли Къде е? Хаххааай
  • 10 Зевс

    32 12 Отговор
    300 спартанци срещу ердоганчо
    Не са като нашия бай ганчо

    Коментиран от #13

  • 11 бай Даньо

    21 24 Отговор
    "чудото на гръцката икономика" е че ви задминаха Полша, Естония, Литва, Латвия , Словакия, Чехия, Словения, Хърватско и Румъния ... гответе с за България инак пълен провал сред тая група.
  • 12 Зорба гъркът

    30 6 Отговор
    Нека посмеят...
    После ще им се смеят....
    Направо ще онемеят....
  • 13 бай Даньо

    21 23 Отговор

    До коментар #10 от "Зевс":

    Блазе то че им вярваш на булшита на гръците.
    Това за 300 спартанци е токова вярно исторически колкото историята за Зевс и за Афродита която била родена от морската пяна ...
  • 14 Владимир Путин

    28 4 Отговор
    Ротшилдите буквално ми скъсаха дрянката
  • 15 Българските турци

    19 21 Отговор

    До коментар #1 от "чакай сега":

    НАТО ще брани от НАТО с член 5...най ценната си и незаменима членка Гърция !!! Някои май наистина са на път да "пощуреят" от нагнетена параноя !!!
  • 16 Професор

    22 23 Отговор
    Турците ще ги изядат за няколко часа. Затова гръцките офицери казват при война първата цел трябва да бъде разрушаване на мостовете на прохода. Гарнизона в Одрин е доста голям и ще изкарат 100 хиляди войници турците но от Анадола войниците преминат ли моста ще стане страшно за гърците. Ще ги залеят като приливна вълна. Вече са почти 90 милиона. При мобилизация ще изкарат 30 милиона без проблем. Три пъти повече от населението на Гърция. Имат около 5 хиляди танка заедно със старите. Имат подводници и флот. В Авиацията гърци и турци са почти със изравнени сили.
  • 17 Вее

    27 4 Отговор
    Айде да идват една вечер най после .Само с задната и да се измият хубаво и да махнат мустаците да не сарбът
  • 18 🇹🇷👍

    18 24 Отговор
    Ердо ще гази наред с войската си, това не е Русия.
  • 19 Драго

    21 22 Отговор
    Нека да помислим малко,едва ли НАТО и САЩ биха загубили такъв партньор като Турция за сметка на Гърция. За един военен съюз като НАТО, армията на дадена държава е важна. Турция има най многобройната армия след САЩ в НАТО. И другото, едва ли някой от Европа би си позволил лукса да удари Турция, защото това е равно на санкции срещу Русия . Имат обратен ефект към Европа. Може само да си представим хилядите ТИРове, , които преминават на път за Европа през България,ако секнат. Европа не би искала да седи гладен на студено
  • 20 Мдааа

    24 21 Отговор
    Мицотакис казва ние сме в правотата си и сме спокойни,да видим така ли е
    1 Вдигнахте териториалните води на островите от 3 на 6 мили и искате въздушния на 12 мили където няма никъде по света и навлизате даже в континентална Турция,въоръжавате островите близо до турския бряг където по лозанския договор през 1923 година и договора през 1947 година имате право само да имате полиция и жандармерия а вие в последно време ги напълнихте с армия и американски танкове бронирана техника,и използвате руските системи с300 срещу патрулиращите турски самолети,и сега кой е прав и кой крив времето ще покаже
  • 21 Сабри

    16 22 Отговор
    Турския аскер ще помете Гърция. А САЩ и останалите от НАТО само ще гледат отстрани сеир.
  • 22 Бегай !

    13 20 Отговор
    Чудото на гръцката икономика се казва - масово разпродаване на острови .Иначе за един са се хванали да дразнят Турция.Византийски номера.
  • 23 ВсичкоТо

    1 0 Отговор
    От заглавието става ясно че Турция въпреки всичко се изправя срещу всички.
    Ейваллах.
Новини по държави: