Last news in Fakti

29 Септември, 2022 21:40 2 561 18

Поскъпване: колко ще плащат германците за отопление тази зима

  • германия-
  • парно-
  • дърва-
  • пелети-
  • отопление

Още миналата година разходите за отопление започнаха да нарастват - с около 20 процента за природния газ и с цели 51 на сто за нафтата за отопление

Поскъпване: колко ще плащат германците за отопление тази зима - 1
Снимка: БГНЕС

За да овладее скока в цените, германското правителство реши да въведе таван за цените на газа. Междувременно драстично поскъпнаха и дървата за огрев. Призивите за пестене на енергия зачестяват.

Още миналата година хората плащаха повече за отопление, но тази зима отново се очаква поскъпване. Изследване на консултантската компания с нестопанска цел co2online показа наскоро, че отопляването на жилище с площ от 70 квадратни метра вече излиза значително по-скъпо: с 67 или 53 процента повече съответно при парно на газ или на нафта. В парично изражение това означава поскъпване с най-малко 500 евро.

Таван за цените на газа

Според Таня Лойц, ръководителка на консултантската компания co2online, подобно поскъпване на разходите за отопление не е имало от 2005 година, откакто в Германия ежегодно се изготвя справка за енергийното потребление и разходите за отопление на жилищата в страната.

Междувременно германското правителство оповести, че ще бъде въведен таван за цените на газа. Така че за момента остава неясно за какво поскъпване трябва да се настроят германците. Факт е обаче, че при много от домакинствата увеличението ще дойде чак с изравнителните сметки догодина. Затова те отсега трябва да имат предвид задаващите се допълнителни разходи, препоръчват от co2online.

Още миналата година разходите за отопление започнаха да нарастват - с около 20 процента за природния газ и с цели 51 процента за нафтата за отопление. Цените на пелетите останаха почти непроменени, но данните сочат, че днес те са значително по-скъпи: отоплението с дърва е поскъпнало с 54 процента.

Според германската Статистическа служба с дърва се отопляват едва 3,6 на сто от сградите ново строителство. Но последиците от войната в Украйна и най-вече отражението ѝ върху цените променят това положение. В момента търсенето на печки и парни инсталации на дърва или пелети е нараснало неимоверно. Освен това в страната има милиони инсталирани камини. Поскъпването на дървата за огрев и на пелетите се дължи както на нарасналото търсене, така и на повишените разходи за добив и транспорт в дърводобивната промишленост.

Призиви за пестене на енергия

На този фон зачестяват призивите за пестене на енергия. Експертите от консултантската компания co2online виждат огромен потенциал за икономии: "В жилище с площ от 70 квадрата с централно отопление на газ могат да се спестят средно около 640 евро на година". От фирмата твърдят, че 90 на сто от домакинствата в Германия потребяват твърде много енергия за отопление.

Подобен призив отправи наскоро и шефът на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер. "Всичко зависи от поведението на 28-те милиона германски домакинства - през новия отоплителен сезон всяко едно от тях ще трябва всеки ден да решава за себе си колко да увеличи парното и колко от помещенията да отоплява", заяви Мюлер и предупреди, че дори само няколко много студени седмици могат да повишат значително потреблението на газ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пешо

    25 2 Отговор
    Да живее мизерия.та ЕС.
  • 3 Танк

    24 1 Отговор
    Да ама ще наложим още санкции и ще накараме Путин да си го преммести.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майна

    23 0 Отговор
    ,,Дезактивирането на NS и NS2 представлява окончателното затваряне на всяка възможност за сделка между Германия и Русия за доставки на газ, с допълнителната полза от понижаването на Германия до ниския статут на абсолютен васал на САЩ.

    Така че това ни отвежда до ключовия въпрос кой западен разузнавателен апарат е проектирал саботажа. Основните кандидати, разбира се, са ЦРУ и МИ6 – с Полша, определена като падащ човек, и Дания, която играе много хитра роля: невъзможно е Копенхаген поне да не е бил „информиран“ за информацията.

    Както винаги, още през април 2021 г. руснаците задаваха въпроси за военната сигурност на Северен поток.

    Решаващият вектор е, че може да сме изправени пред случай на член на ЕС/НАТО, участващ в акт на саботаж срещу икономика номер едно на ЕС/НАТО. Това е повод за война. Извън ужасяващата посредственост и малодушие на настоящата администрация в Берлин, ясно е, че BND – германското разузнаване – както и германският флот и информираните индустриалци рано или късно ще си направят сметката.,,
  • 6 В пъти

    16 1 Отговор
    Германия направо се разграджда сама
  • 7 Байденко

    28 0 Отговор
    Германците нали се отопляват с евтин диверсифициран американски газ?
    Защо плачат?
  • 8 Майна

    16 0 Отговор
    ,,Сега е болезнено ясно, че имперските кадифени ръкавици са свалени, когато става дума за васалите. Независимост на ЕС: забранено. Сътрудничество с Китай: забранено. Независима търговска връзка с Азия: забранено. Единственото място за ЕС е да бъде икономически подчинен на САЩ: безвреден ремикс от 1945-1955 г. С перверзен неолиберален обрат: ние ще притежаваме вашия индустриален капацитет, а вие няма да имате нищо.

    Саботажът на NS и NS2 е вграден в имперския мокър сън за разбиване на евразийската земя на хиляди парчета, за да се предотврати трансевразийска консолидация между Германия (представляваща ЕС), Русия и Китай: 50 трилиона долара БВП, базиран на паритет на покупателната способност (ППС) в сравнение с 20 трилиона долара на САЩ.,,
  • 9 Колко и да плащат

    10 2 Отговор
    малко ще им е.
  • 10 Гори си боклука

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    шо го фърляш?
  • 11 Работяга

    16 1 Отговор
    Гледай, ся....тия вдигнаха цените повече от 3 пъти, нищо че пишат някакви си там проценти. За справка предната година за нафтата за отопление платих 800евро а тази година за същото количество 3100евро. Тия подкрепят Брюксел като налагат санкции, но реципрочно получават същото внимание което са заслужили. Демек нищо. Скъпа газ в ограничени количества. Сега ние трябва да стоим на топло ама в една стая и то само вечер за по два/три часа за да икономисваме газ, нафта или дърва едва ли не защото ние сме виновни а не тия в парламента. Без думи. Така че, драги мои не само при вас ще е студено но вие поне сте си у дома.
  • 12 Альооооуууу

    18 0 Отговор
    На кой му пука за швабите беееее....вииии луди ли стееее Мислете за БЪЛГАРИЯ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬😠😠😠😠😠😠😠😠
  • 13 Ще плащат по 100€ на месец повече

    4 9 Отговор
    Бълха ги е охапала.А тук у нас как ще е,с тази инфлация и тези доходи.
  • 14 Новака

    16 0 Отговор
    Кой не мръзне е червен.
    Това ще е новия слоган по митинги в подкрепа на ЕС.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мухаа,хаа!

    3 0 Отговор
    Дано пак не ми ударите гумичката, но посоченото от мен е истина.Излъчено по много евро медии- става въпрос за Франция.Фирма- пекарна за хлебни изделия.Дори не е в категория - среден бизнес
    Собственика показва фактура за ел.енергия.Обща,дължима сума 81 хиляди евро.!?Като показва и фактура от 2021 за същия период- за 10 хиляди евро.Човека е категоричен - удря катинара.Играта с енергията( газ,ток,горива) е гениален,многоходов сценарий не на европеици,а зад океана.Посочвам държава с най мощната ядрена енергетика в Европа.
  • 18 безпартиен

    2 0 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!!!
Новини по държави: