Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 12:43 1 955 17

Европа е изправена пред "безпрецедентен риск" от недостиг на газ

  • европа-
  • русия-
  • газ-
  • недостиг-
  • доставки

След като Русия спря повечето тръбопроводни доставки

Европа е изправена пред "безпрецедентен риск" от недостиг на газ - 1
Източник: Shutterstock

Европа е изправена пред "безпрецедентни рискове" за доставките си на природен газ тази зима, след като Русия спря повечето тръбопроводни доставки и може да се окаже, че Старият континент се конкурира с Азия за вече оскъдния и скъп втечнен газ, който идва с кораби, заяви Международната агенция по енергетика, цитирана от Associated Press.

Базираната в Париж агенция заяви в тримесечния си доклад за пазара на природния газ, публикуван в понеделник, че страните от Европейския съюз ще трябва да намалят употребата му с 13% през зимата в случай на пълно спиране на доставките от Русия на фона на войната в Украйна. Голяма част от това намаление би трябвало да дойде от поведението на потребителите, като намаляване на термостатите с 1 градус и регулиране на температурите на бойлера, както и индустриално и комунално консервиране, се казва в доклада, цитира news.bg.

В петък ЕС се съгласи да наложи намаляване на потреблението на електроенергия с поне 5% по време на пиковите часове на цените.

Малко количество руски газ все още пристига по тръбопроводи през Украйна до Словакия и през Черно море, Турция и България. Два други маршрута, под Балтийско море до Германия и през Беларус и Полша, са затворени.

Друга опасност би било застудяване в края на зимата, което би било особено предизвикателно, тъй като подземните запаси от газ текат по-бавно в края на сезона поради по-малкото газ и по-ниското налягане в хранилищата. ЕС вече е попълнил запасите си до 88%, на фона на целта си от 80% преди зимата. МАЕ предположи, че те трябва да се запълнят до 90%, ако се развие най-лошия сценарии.

Предприятията в Европа вече са намалили използването на природен газ, понякога просто като изоставят енергоемки дейности като производство на стомана и торове, докато по-малките предприятия като пекарните усещат сериозно повишение на разходите си.

Високите цени на газа, който се използва за отопление на домове, производство на електричество и множество промишлени процеси, доведоха до рекордна потребителска инфлация от 10% в 19-те страни от Еврозоната.

Европейските правителства и енергийни компании компенсираха голяма част от руския недостиг чрез закупуване на скъпи доставки на втечнен природен газ (ВПГ), който идва с кораби от страни като САЩ и Катар и чрез получаване на увеличени доставки по тръбопроводи от Норвегия и Азербайджан.

Целта е да се предотврати спадането на нивата на съхранение до такава степен, че правителствата да трябва да ограничават газа за бизнеса. Хранилищата за газ трябва да останат пълни с над 33% от обема си, за да се предотврати риск от недостиг, ако има късно застудяване.

По-ниските нива също биха затруднили Европа да презареди хранилищата следващото лято, докато по-високите резерви в хранилищата биха помогнали за намаляване на изключително високите цени.

Европейските лидери казват, че намаляването на руския газ е енергиен шантаж, насочен към оказване на натиск върху правителствата заради подкрепата им за Украйна и санкциите срещу Москва.

След като Русия спря доставките на газ през тръбопровода "Северен поток 1", минаващ под Балтийско море към Германия, той и паралелният "Северен поток 2" - построен, но така и не пуснат в експлоатация, след като Германия отказа да го сертифицира - бяха повредени при подводни експлозии, които според европейските правителства са умишлени.

Търсенето на втечнен газ повиши цените и намали предлагането до степен, в която по-бедните страни в Азия не могат да си го позволят. Бангладеш преживява широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, докато Пакистан е изправен пред постоянни прекъсвания на тока и въведе намалено работно време за магазини и фабрики, за да пести електроенергия.

"Междурегионалната конкуренция в доставките на втечнен природен газ може да създаде допълнително напрежение, тъй като допълнителните европейски нужди биха оказали по-голям натиск върху други купувачи, особено в Азия, и обратно, студените периоди в Североизточна Азия биха могли да ограничат достъпа на Европа до втечнен природен газ", каза агенцията.

Газовата криза в Европа също лиши азиатските страни от ограничения брой плаващи терминали за регазификация, които се очакваше да играят основна роля при вноса на ВПГ в Югоизточна Азия. Европа е осигурила 12 такива плаващи терминала и планира да придобие още девет.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦК на КПСС

    46 2 Отговор
    Тогава защо се бутате по трибуните да казвате че хранилищата са пълни.
  • 2 Опааа

    46 1 Отговор
    Урсула-грозната ко рече по въпроса? 🧐
  • 3 Байдън

    39 1 Отговор
    Всичко е вярно освен, че Русия е спряла потоците. Аз ги спрях след многогодишни опити да прецакам, което може да се провери в хрониките на медиите.
  • 4 Да, бе

    29 3 Отговор
    Мизерия с гаранции от ес... Още санкции трябват, че тъй ще оцелеят повече европейски граждани тая зима.
  • 5 ЕС никога не е имал собствена политика

    39 1 Отговор
    Заповеди пристигат ос САЩ.... Козирува се и се изпълнява
  • 6 пье шу

    41 1 Отговор
    "след като Русия спря повечето тръбопроводни доставки"
    и като как ги "спря", альоу! усещайте се, бре. барем се опитвайте да бъдете обективни. че не можете, ние си знаем.
  • 7 Сократ

    44 1 Отговор
    Глупости. Нали не искахте руски газ? Сега ще имате американски, ама ако те решат. Сега Европа ще види какво е да си колония на американците.
  • 8 БЪЛГАРИН🇧🇬

    40 0 Отговор
    Мечтата на Европа се сбъдна.
    КРАЙ с РУСКИЯ ГАЗ.
    ЧЕСТИТО.
  • 9 Аватар

    35 1 Отговор
    След теста с ковид сега ще се проведе и втори тест какъв процент от гражданите в ЕС безропотно ще изпълняват нарежданията на елитите.
  • 10 Бай Канур

    35 1 Отговор
    Някой беше казал, че хранилищата са пълни и проблем няма. Ся тези ЕУ завършени идиоти ли са или ходят на допълнителни курсове?
  • 11 Милен

    24 1 Отговор
    Нема да се пуашите, баце нали спечели изборите. Сега ще потекат реки от газ и всички световни конфликти ще бъдат прекратени незабавно, а цените на всичко ще паднат до невиждани от столетия нива 😂
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТаУмВзе

    16 4 Отговор
    Да видим Кога започва масовата Лазия, под бялата маса в Кремъл. Хахахаха
  • 14 розови мечти

    17 1 Отговор
    Какво като няма газ , нали Урсула иска Украйна да спечели ....никаква газ за нас , докато не се сбъдне мечтата на Урсула , а пък после сами ще си точим газ от рагромена Русия и то без да плащаме , това е мечтата на Нато и Брюксел . Ама преди това ще има голямо Бууум...
  • 15 ЧИБО

    11 0 Отговор
    А НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ЕВРОПА ЗАГИВА,И ФАКТИ НЕ ТРИТЕ ИСТИНАТА
  • 16 Рошко

    6 0 Отговор
    Аман, уж всичко пълно поляците пуснали гърците пуснали станала Европа независима всичко е наред Русия веч измемогва докога тези кратуни в Брюксел ще се търпят да видим какво чудо ще е с падането на температурите и как Европа ще се разтресе, искам да се почне с краварските посолства и кравите в обора виновника за всички зли и на този свят
  • 17 Какъв коментар даде

    4 0 Отговор
    Блинкен за взривяването на тръбите на СП1 и СП2? "Невероятна възможност" Европа да скъса окончателно с енергийната си зависимост от руските енергийни ресурси. Въпросът е да оцелее 2-3 години /най-малко/ без тях.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания