Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Октомври, 2022 14:15 2 576 29

Разочарованието от войната в Украйна избива по руската държавна телевизия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • руската държавна телевизия

Оттеглянето на Русия от ключов украински град през уикенда предизвика недоволство от места, от които това едва ли би могло да се очаква – държавните медии, които обикновено представят войната на Москва в бляскави краски

Разочарованието от войната в Украйна избива по руската държавна телевизия  - 1
Снимка: Уикипедия

Оттеглянето на Русия от ключов украински град през уикенда предизвика недоволство от места, от които това едва ли би могло да се очаква – държавните медии, които обикновено представят войната на Москва в бляскави краски.

Поредицата от смущаващи военни загуби през последните седмици представлява предизвикателство за известните водещи на руските новинарски емисии и политически дискусионни предавания, които се чудят как да обрисуват украинските завоевания по начин, който все пак да е благоприятен за Кремъл.

Още новини от Украйна

В поддържани от националистически коментатори и прокремълски анализатори блогове в социалните медии отдавна се изразява разочарование от неуспехите на бойното поле, а след украинското контранастъпление миналия месец около Харков на североизток недоволството нарасна. Сега обаче, то избива в предаванията на държавната телевизия и по страниците на поддържаните от властта вестници.

Държавните медии възприемат по-малко примирителен тон в момент, когато президентът Владимир Путин се сблъсква с широко разпространено недоволство в Русия от наредената от него частична мобилизация на запасняци, а правителствените служители се мъчат да обяснят плановете за анексиране на украински региони, които успоредно с това биват отвоювани от силите на Киев.

"Руското поражение в (региона на) Харков и Лиман заедно с неуспеха на Кремъл да проведе частична мобилизация по ефективен и справедлив начин коренно променят руското информационно пространство", заяви в доклад базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната.

В неделя, след като Украйна си върна източния град Лиман, използван от руските сили като важен логистичен и транспортен център, медийни съюзници на Путин изоставиха учтивостите и по-директно разкритикуваха неговата армия, като казаха, че са необходими по-решителни мерки в името на победата.

"Това, което се случи в събота в Лиман, е сериозно предизвикателство за нас", каза в неделя в ефир водещият на дискусионно предаване в най-гледаното време по държавния телевизионен канал "Россия 1" Владимир Соловьов, един най-големите клакьори на Кремъл. "Трябва да се стегнем, да вземем непопулярни, но необходими решения и да действаме."

Украинските сили си върнаха Лиман един ден след като Москва отпразнува своята незаконна анексия на четири украински региона, в това число Донецка област, от която близо 40 процента, сега включително Лиман, са под контрола на Киев.

Този ход подготвя почвата за евентуално настъпление на украинските войски още по-нататък в територии, за които Москва незаконно претендира, че са нейни. Украинските сили направиха още завоевания при своята контраофанзива на поне два фронта вчера, напредвайки тъкмо в районите, за които Русия предприе стъпки да ги погълне.

Лидерът на руската Чеченска република в Северен Кавказ обвини генерал за отстъплението в Лиман. В публикация в интернет Рамзан Кадиров, който е отявлен поддръжник на Кремъл, каза, че некомпетентността на генерала е била "прикрита от по-висшестоящи ръководители в генералния щаб", и призова да бъдат предприети "по-драстични мерки".

Материал за отстъплението в Лиман, публикуван в подкрепящия Кремъл популярен руски таблоид "Комсомолская правда", обрисува мрачна картина на руската армия. В материала, публикуван в неделя, се казваше, че руските сили в Лиман са страдали от недостиг на доставки и жива сила, лоша координация и тактически грешки, за които са били отговорни военни служители.

"Като че ли винаги е било така", заяви цитиран в материала неназован войник, който е бил част от групата, оттеглила се от Лиман към Кремина – друг стратегически важен град, към който се е прицелила украинската армия. "На практика няма комуникация между различните подразделения."

В съобщения в мобилното приложение Телеграм руски военни кореспонденти, работещи за държавните медии, също изразиха притеснение от информациите за отстъплението, а някои изказаха безпокойство от по-нататъшно украинско настъпление към Кремина.

"Изглежда, че въоръжените сили на Украйна пробиха нашата отбрана, изминавайки 30 километра в посока към Луганск за два дни . . . Така те дори не дават време (на руските сили) да се установят близо до Кремина. Ехаа", написа кореспондентът на "Россия 1" Александър Сладков в своя канал в Телеграм, който в момента има почти 940 000 последователи.

Водещи на популярни новинарски емисии и политически дискусионни предавания по държавния телевизионен канал "Россия 1" в неделя описаха загубата на Лиман като "тежка ситуация".

В неделя войници, цитирани от държавните медии, направиха анализи на ситуацията, които поне отчасти съответстваха на анализа на Путин: те обвиниха НАТО за трудностите, които изпитва руската армия, като казаха, че членове на алианса предоставят оръжия и дори бойци на Украйна.

"Това не е игра, това вече от дълго време не е игра", заяви войник пред репортер на "Россия 1" в Донецка област. "Това е старателно, очевидно настъпление на армията на НАТО."

В подкрепа на своето твърдение войникът заяви, че в комуникациите, прехванати от руската армия, участват хора, говорещи румънски и полски; войникът не обясни как той или другите войници биха могли да разпознаят тези езици.

Известни медийни личности също повториха аргумента, изтъкван от Путин.

Соловьов – водещият на предаване в най-гледаното телевизионно време, подчерта в своето шоу в неделя, че Москва "няма работа с Украйна – това за нас е минало. Имаме си работа с целия блок НАТО, с мощта на неговия военно-промишлен комплекс."

Той предупреди "да не се очакват добри новини" от бойното поле в скоро време. "Нужна е голяма воля и стратегическо търпение", каза Соловьов.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    31 20 Отговор
    "...Оттеглянето на Русия от ключов украински град през уикенда..."

    Какъв град бе ???
    Руснаците отстъпват и Бягат вече отвсякъде.
    Нищо не може спре Украинската Лавина.
    Вече си купих Зелена тениска и гащи....като на Зеленски 😆😆😆

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Хихихи..

    12 11 Отговор
    А в Украината как е с "разочарованието",мълчите нещо напосле7ък?

    Коментиран от #22

  • 3 Анализатор

    24 9 Отговор
    Според Комсомольская газета, вече били мобилизирани над 360 000 руски граждани. Обаче поради грешки в мобилизацията , около една трета от тях били над69 години. Поради съвпадения на имената, били мобилизирани дядовците,а внуците били на туристически дестинации в Грузия, Казахстан и Турция. Отделно друга една трета, ходели още с памперси, поради крехката възраст. Тази грешка щяла да бъде своевременно отстранена.
    Последната една трета били в целевата възрастова група и това е безспорен успех на мобилизационните служби. Оказало се обаче, че тази последната третина се нуждаела от дамски превръзки. В момента проблема се решава.
  • 4 НИКО

    12 20 Отговор

    До коментар #1 от "PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿":

    ВИЖДАМЕ КАКВИ ОТКАЧАЛКИ ПОДКРЕПЯТ ЗЕЛЕНИЯ ПОТНИК

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха ха ха ха

    11 23 Отговор
    Значи, много е зле положението за укрите и техните господари, щом от сутринта тук у Факти всяка статия е за Русия как губила и как Украйна напредвала....
  • 7 Псевдоним

    8 4 Отговор
    Явно и в Русия има много анализатори и експерти по всички въпроси като при нас.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "НИКО":

    За съжаление Историята и Истината винаги са на страната на Победителя. Вова би трябвало добре да го знае това преди да почва Войната, която Унищожи Русия и вкара Украйна в ИСТОРИЯТА. Провала е пълен дори само заради последната част. От Фашистка държава да направо Държава Герой и децата да искат Зелени фланелки....като на Зеленски. Е6имyмaмaтa ))
  • 10 спецялно за изтрещяли

    14 1 Отговор
    Руската телевизия е феик :D
  • 11 човек гледа цирк

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "НИКО":

    абе на обратно е
  • 12 Сократ

    5 16 Отговор
    Ако вярвахме на Факти, щяхме да сме извънземни. Гледаме руски телевизии и тези мечти, които непрекъснато се публикуват тук, малко не пасват.

    Коментиран от #16, #19

  • 13 Езиковед

    9 3 Отговор
    Ам,то руското войниче да се надява да не чуе китайски и японски в комуникациите,то другото го остави,отдавна за украинските въоръжени сили се бият и румънски и полски доброволци и наемници,английскоговорящите или ги гъмнаха накуп още в лагера за подготовка,или ги изловиха,е някои ги размениха за военнопленници.
  • 14 Бесен_язовец

    2 13 Отговор
    Това са шорошоидни фейкове, всичко върви по план, до две седмици руското знаме ще се вее над Киев!

    Коментиран от #25

  • 15 Мито

    19 2 Отговор
    Ех тез братушки. Никога не казват нещата с истинските имена. Не казват война, а спец. операция, не казват мобилизация, а частична мобилизация.
    Сега ново пет, НАТО им виновно. Истината е че руската армия е проядена от корупция. Това си е руски проблем. Ами да не се учудваме, такъв е манталитетът на " широката" славянска душа.
  • 16 Казват

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сократ":

    мъдър човек като Сократ бил казал,че тоягата(войната) имала два края.
  • 17 долу путиновата тирания

    19 1 Отговор
    И признанието на руската държавна телевизия и "Комсомолская правда" и много друг източници взеха да казват истината за неуспеха на "Магучая".!Само нашите русофили не могат да разберат и проумеят тези ФАКТИ.!Справка -проруските тролове, подвизаващи се в този доста обективен сайт.
  • 18 стоян

    19 1 Отговор
    Гордите руснаци като видяха че гордоста им е надут балон който се спука от това че армията им не става за война а само за паради и перчене пред съседите - новата опорка е че воювали с НАТО и затова нямали военни успехи - то ако воюват с НАТО войната отдавна да е свършила и русия капитулирала и да стане кандидат член на ЕС с новия президент Навални
  • 19 гледай и друго

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сократ":

    Като гледаш руска телевизия ,то е ясно ,че никога няма да вярваш на факти.

    Коментиран от #24

  • 20 света мрази руския тероризъм

    14 1 Отговор
    През 21 век терористите са мразени от всички! Войни за територии са недопустими!
  • 21 Скоро трябва да чуват и българска реч.

    13 1 Отговор
    На кривата руска ракета - космосът и виновен !
  • 22 Еййй

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Мутрафанова не да ва рубли ,кой да пише за нея като плати започваме
  • 23 Накрая ще ви остане само московското

    12 1 Отговор
    княжество. Другарят Си ви чака още малко да се сгромолясате. Ще ви вземе Сибир и Далечния Восток. Свършили сте вече !
  • 24 Сократ

    1 8 Отговор

    До коментар #19 от "гледай и друго":

    А ти гледай Нова и БТВ. После не се чудете защо Бибитко пак ще властва. Сполай.
  • 25 Лесен язовец

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен_язовец":

    Ще се веят кюлотите на Мутрафанова
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сократ

    0 7 Отговор

    До коментар #26 от "Бесен- _Язовец":

    По-скоро към киев. Ама вие вярвайте на пропагандата.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания