Last news in Fakti

16 Юли, 2013 12:35 1 339 0

Испания се извини на Боливия за самолета на президента Ево Моралес

  • испания-
  • боливия-
  • ево моралес-
  • президент-
  • самолет-
  • едуард сноудън
Испания се извини на Боливия за самолета на президента Ево Моралес - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания поднесе официални извинения на боливийския президент Ево Моралес във връзка със ситуацията с неговия самолет във въздушното пространство над Европа, съобщи ИТАР-ТАСС. Дипломатическа нота по този повод е била връчена на властите в Ла Пас от испанския посланик вд страната Анхел Васкес.

„Испания дълбоко съжалява за този факт. Поднасяме извиненията си за инцидента, като същевременно смятаме ситуацията за изчерпана“, заявил той. Още не е ясно дали боливийската страна е приела извиненията или не.

Самолетът, с който Ево Моралес се завръщаше в родината си от московския Форум на страните износителки на нефт на 2 юли, беше принуден да извърши извънредно кацане във Виена. Тогава няколко европейски държави - Испания, Франция, Италия и Португалия, оттеглиха даденото разрешение за преминаване през тяхното въздушно пространство заради подозрения, че на борда на президентския лайнер се намира бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който разобличи мащабните програми за електронно следене на американските спецслужби.

По-рано Моралес разкри, че в опита си да разбере дали Сноудън пътува с него, испанският посланик в Австрия се самопоканил на кафе в президентския самолет. „Нямаме никакво желание представители на някаква чужда държава да инспектират нашия самолет. Няма да се поддадем на този шантаж“, заяви тогава боливийският лидер.

Боливия и други страни от Латинска Америка осъдиха инцидента, определяйки го като „опит за покушения над живота на Моралес в грубо нарушение на международните договорености“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА