Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 13:45 1 568 47

Путин се стреми да издигне величието на Русия на всяка цена

  • русия-
  • кремъл-
  • москва-
  • владимир путин-
  • фикс-идея

За Владимир Путин утвърждаването на руското величие в световния ред е фикс-идея

Путин се стреми да издигне величието на Русия на всяка цена  - 1
Снимка: БГНЕС

За Владимир Путин утвърждаването на руското величие в световния ред е фикс-идея и неговата инвазия, целяща да подчини Украйна, трябваше да бъде кулминацията на близо четвърт век усилия.

След седем месеца кампания обаче на днешния му 70-годишен юбилей неговата Русия е до голяма степен изолирана, а армията ѝ изтощена. И той заплашва да използва всички средства, с които разполага, включително ядрено оръжие.

Колко далече е сега 2000 г., когато този 47-годишен мъж с оплешивяващо чело и пронизващи очи влиза в Кремъл, заменяйки болния Борис Елцин и обещавайки приятелство и сътрудничество със Запада.

Американският президент Джордж Буш-младши поздравява "забележителния лидер", германският канцлер Герхард Шрьодер и италианският премиер Силвио Берлускони стават негови приятели. И всичко това въпреки репресиите срещу медиите, въпреки ексцесиите в Чечения.

Две десетилетия по-късно Джо Байдън - петият американски президент от епохата на Путин - вижда в него "убиец", още преди инвазията в Украйна, докато се натрупват санкции и двустранни спорове.

Напротив, популярността му в Русия е безупречна. Неговите сънародници признават относителния си просперитет и връщането на Москва в клуба на великите сили.

Да удариш първи

Путин изгражда вертикала на властта, подхранвана от корупция според неговите противници, разчитайки на богати помощници като братята Ротенберг или Евгений Пригожин - спорна фигура, организатор на страховитите войници в сянка от частната военна компания "Вагнер", които действат по целия свят, за да затвърдят руското влияние.

Референдум, организиран в разгара на пандемията, му дава право да остане в Кремъл до 2036 г., когато трябва да е на 84 години, докато опозицията бива унищожена, а основният му противник Алексей Навални е изпратен в затвора, след като е отровен.

За Путин, както и за много руснаци от неговото поколение, разпадът на Съветския съюз и на сферата му на влияние остава обида, която трябва да бъде поправена. Като офицер от КГБ в Източна Германия по това време той може да види поражението от първа ръка.

Бедността става реалност в Русия, контрастирайки с процъфтяването на Запада. Години по-късно Путин ще разкаже, че е бил принуден, подобно на много свои сънародници, да работи нелегално като таксиджия.

Това, което го убеждава, че краят на СССР е „най-голямата геополитическа катастрофа на 20-и век“, и това, което подхранва желанието за реванш срещу НАТО и Европейския съюз, е, че те се разширяват с приемането на бившите членове на съветския блок.

Убеден, че Западът се стреми да превърне Русия в свой васал, неговата мисия става да спре това, а Украйна е червената линия. За Путин прозападната революция от 2014 г. в Киев е последната капка, преврат, извършен от антируските екстремисти и инспириран от Вашингтон.

Стъписвайки Запада, той анексира украински Крим, след което запалва фитила на сепаратисткия конфликт в Донбас. След това на 24 февруари 2022 г., обвинил Украйна в геноцид в този рускоезичен регион, той изпраща танковете си в своята съседка, за първи път в Европа от 1939 г. насам.

През 2015 г. роденият в работническо семейство в Ленинград и притежател на черен колан по джудо Путин обобщи своята философия: „Ако боят е неизбежен, трябва да удариш пръв.“

„Според него ... ако тази война в Украйна или за Украйна бъде загубена, тогава руската държава скоро вече няма да съществува“, каза Татяна Становая, която ръководи аналитичния център R.Politik.

Операцията трябваше да бъде забележителен успех, благодарение на модернизирана след 22 години управление на Путин армия и командване, калено от успехите си в Сирия.

Проядена от корупция и изненадана от решителните украинци, Москва обаче трябваше да се откаже от превземането на Киев през пролетта. Завладяването на Източна и Южна Украйна се оказа скъпо в човешки загуби и боеприпаси, докато Киев събираше военна помощ от Запада.

Есента стана синоним на повсеместно отстъпление. Провалът стана очевиден, когато на 21 септември Владимир Путин издаде указ за мобилизирането на стотици хиляди резервисти, следователно цивилни, разпоредено от президента, който в продължение на две десетилетия се представяше за гарант на стабилна и мирна Русия.

Икономически под тежестта на санкции страната е откъсната от международните финанси и съвременни технологии.

Дипломатически изолацията е очевидна. Доста символично беше, че Путин не бе поканен на погребението на кралица Елизабет Втора, наред със севернокорейския лидер Ким Чен-ун или сирийския президент Башар Асад.

"Лош край"

Междувременно десетки хиляди руснаци, може би и стотици хиляди, бягат от мобилизация и репресии.

На Запад някои говорят за „отклонения“ на руския президент, след като той прекара две години до голяма степен откъснат от света, за да се предпази от КОВИД-19.

Няколко дни преди началото на офанзивата френският президент Еманюел Макрон изрази тревога от един „по-рязък, по-изолиран Путин, който е изпаднал в някакъв вид отклонение както от идеологическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурността“.

Той вече не е този президент, който язди гол до кръста в тайгата или се е гмурка в езерото Байкал с батискаф, а такъв, който седи на метри от гостите си, в края на гигантска маса.

По телевизията той отправя яростни нападки срещу Запада, по думите му, потънал в морален упадък и разяждан от либерални идеи и ЛГБТ движението. В края на септември той съзря в Запада настъпването на "чист и твърд сатанизъм".

„(Еманюел) Макрон или (Олаф) Шолц трябва да подбират думите си, Владимир Владимирович – не. Той казва каквото мисли, прави каквото си иска“, отбелязва независимият руски политолог Константин Калачов и добавя: „Той има пълна свобода, вече нищо не го задържа.“

Със същата убеденост Путин повтаря, че Украйна не е отделна нация, че нейната независимост е лош обрат в историята. В унисон с тази логика на 30 септември той обяви анексирането на четири допълнителни украински региона, макар че армията му търпи неуспехи там.

„Победата ще бъде наша“, провикна се Путин към множеството, събрало се на Червения площад.

„Той наистина се смята за обединител на руските земи. И от моя гледна точка това може да свърши зле“, коментира анализаторката Татяна Становая.

Колко остава оттам до ядрен удар? „Това не е блъф“, каза самият Путин.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Солей

    14 5 Отговор
    Обаче вместо това стана както винаги :))))

    Коментиран от #22

  • 2 ЧРД! Честит юбилей!

    13 20 Отговор
    Да е жив и здрав и дълги години да е трън в очите на тези които откраднаха дъгата на децата

    Коментиран от #10

  • 3 ЛИЛИ

    10 11 Отговор
    И КОЗЯЦИТЕ ДА ЗАПОЧНАТ ХУЛИТЕ СЕГА
  • 4 РУСИЯ

    15 16 Отговор
    Си връща мястото в света, което и се полага

    Коментиран от #25, #32, #38

  • 5 Гарабед

    6 6 Отговор
    Зърната и дупето на рожденника отново предизвикаха смут в мрежата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дневниците на джуджето

    11 7 Отговор
    Хубаво като се стреми, но едно е да искаш, а друго е да можеш....
    Той може да иска и да люби балерината си на тази възраст, ама....
  • 8 ...

    17 3 Отговор
    Само дето империализма мина и вече за ВЕЛИЧИЕТО НА ЕДНА СТРАНА, се съди как живеят и как се отнасят към НАЙ-БЕДНИТЕ И КЪМ НЕДЪГАВИТЕ ХОРА.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ...

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "ЧРД! Честит юбилей!":

    Това му е последната година като свободен/жив. За следващия рожден ден в затвора или ГРУЗ 200.

    Коментиран от #24

  • 11 Абе

    13 4 Отговор
    С две думи, пълно куку.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Объркано Атлантиче

    7 10 Отговор
    Защо не отразявате протестите по света?

    "В Багдад има голям протест - искат връщането на Саддам Хюсеин и протестират срещу проамериканското правителство"

    Коментиран от #23

  • 14 Павел пенев

    10 13 Отговор
    Честит рожден ден. Да си жив и здрав. Благодарим за усилията да сринеш установения световен ред на джендъри,еднополови бракове, третополови същества, алчни банкери, корумпирани политици и войнствени ястреби, прикрити зад шаблонни и лицемерни изрази за демокрация и права на човека. Мястото на тези нищожества е на бунището на историята.

    Коментиран от #18

  • 15 Пловдив

    14 7 Отговор
    Няма ли в цяла Русия, кой да го свали този изкукуригал паралитик?!

    Коментиран от #26

  • 16 Атина Палада

    6 13 Отговор
    Четох първите две изречения... до там,,където анализторчето твърди, че Русия била изолирана:) Ами няма такъв смях.... Статииката е за хора с ай кю под 50! Точно с толкова, колкото е и анализторчето

    Коментиран от #28

  • 17 Ин шаала

    9 7 Отговор
    и ще я издигне....цената и сметката ще я платят народа на ес ,руския народ и най вече нацията на вдовиците зеленски
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    7 3 Отговор
    Днес "Величието" на немоглиците е с Отрицателна величина. По-зле от това на здоровье му кажи.
    ТЪПАЦИ 😆😆😆
  • 20 Дрън, дрън ... съветски чугун

    5 2 Отговор
    Путлер от поне 10 г. се бори за оцеляване . Толкова много открадна, толкова много животи разруши, толкова много убийства извърши, че оттегли ли се и е пътник ...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бечев

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Солей":

    четкаджия!
  • 23 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Объркано Атлантиче":

    Смешник!
  • 24 Замани

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "...":

    Или пул в лоб
  • 25 Съгласен

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "РУСИЯ":

    На треторазрядна държава от севернокорейски тип с лидер гамен, който за целия си период на властване освен заплахи и бомби друго не прави. Ей, това е рай.
  • 26 Ленин

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пловдив":

    пълни олигофрени са ошанките до 85 процента!
  • 27 Чоко Русия и САЩ са се разбрали отлично

    5 1 Отговор
    Русия и САЩ са се разбрали отлично. Днес Байдън каза, че ядрените заплахи са сериозни. Умишлено се плашат хората. Аз лично мисля, че психопата в Кремъл няма да посмее да се самоунищожи
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Точни имена

    7 2 Отговор
    Да се говори за "отклонения" у Путин е твърде дипломатично. Орезили руснаците така, както нито един враг не може. Направи ги неврастеници и изгнаници. Знаете ли, че в Казахстан, за да получат квартира руските трябва да кажат, че Крим е Украйна! А по протестите срещу мобилизацията в Дагестан го наричаха "куча опашка". Назобал се със заявена псевдоисторическа литература, ще превзема чужда територия и праща гащници по джапанки, а не праща песков младши.
  • 30 д р фройд

    3 1 Отговор
    обикновено фикс идеите завършват в лудницата!
  • 31 Хахаха

    4 2 Отговор
    Вече го "издигна", отрицателно издигане. Така издигна "величието на русия", че за следващите 50 - 60 години я превърна в аутсайдер.
  • 32 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "РУСИЯ":

    "мястото, което ѝ се полага" - да, място на суровинен придатък, от което нормалните хора бягат при първа възможност.
  • 33 Атина Палада

    5 5 Отговор
    За своите 70 години Путин има феноменална памет и последователна мисъл! Браво!
    Честит рожден ден Г-н Президент!

    Коментиран от #40

  • 34 Честито

    4 3 Отговор
    Честито величие по путински,което значи ликвидиране на Русия. За 7 дни са избягали 700,000 руснаци, от началото на войната 5 млн.,съседните на Русия държави затвориха границите си, на границата с Грузия опашки от хиляди коли и пеша бягащи от Путин руснаци,срамно е изпратил руски военни да мобилизират бягащите мъже.Превърна,Русия в концлагер. Налице е т.н.путиновото величие.Има вече и убийства на мобилизатори,самоубийства от безизходицата,създадена от великия.В момента унищожава 3 държави - Украйна,Русия и Беларус.Няма друг кат него.
  • 35 Бисер

    3 2 Отговор
    Който и де беше, нямаше да търпи "враг пред портите".
    Сега враговете са 44 държави срещу една.
    Какво прави САЩ на 10 000 км от дома си и Англия на 4000 км. че отидоха пред портите на Русия.
    Украйна и Русия си бяха близки съюзни държави, докато ЦРУ и МИ6 не извършиха държавен преврат през 2014г. с цел да се изправят пред Портите. Само че сега се узоваха пред Портите на ада и искат да завлекат още 42 глупави държави.
    Друго обяснение имате ли?

    Коментиран от #42

  • 36 М3 голд

    2 1 Отговор
    Оля, добре написано. В посока на заданието. Спазила си изискванията: "Путин не е добре (психически), краят му е близо, корумпираната държава Русия си отива, ВСР не стават за нищо и т.н. Е и? Всъщност ясно ли ти е за какво е борбата? САЩ и Западът срещу Русия?

    Коментиран от #39

  • 37 Ако Русия употреби ядрено оръжие

    5 3 Отговор
    То с нея е свършено.Както искате,така го разбирайте,но това ще бъде нейният печален край.След като се видя какво причини ядреното оръжие в Хирошима и Нагасаки никой по света повече не трябва дори и да помисля за употребата му.Дори и малкото приятели на Русия ще се обърнат срещу нея и тя ще остане изолирана,маргинализирана и самотна държава.Държава - парий.Единствения изход за Русия е да свали този луд диктатор Путин и да признае поражението си в Украйна,колкото и да е тежко това.Така ще минимизира загубите,а всякакво продължение на войната я вкарва все по-дълбоко в тресавището,от което няма излизане
  • 38 Свободния свят

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "РУСИЯ":

    ...На никой нищо не му се полага ДАРОМ и защото е някой!За да те уважават трябва да си го заслужиш с работа,с дела,с икономика и просперитет.Отнася се както за хората,така и за държавите!
  • 39 Борба

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "М3 голд":

    Борбата е света срещу империята на злото,болшевизма, който 105 години тероризира света - от Ленин до Путин

    Коментиран от #41

  • 40 Диоген

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Атина Палада":

    Да не си му свирил,бе Паладе?
  • 41 Ленин

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Борба":

    Браво,адаш. И аз се боря срещу олиготата,ама те нямат свършване!
  • 42 Граматик

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Бисер":

    Имаме! Не се пише узоваха,а озоваха!!!
  • 43 още един

    3 0 Отговор
    сифилитичен руски мозък.....никаква надежда няма за тоя кенеф.
  • 44 Рико

    2 0 Отговор
    В цялата си история Русия не е имала по-лоша репутация. И това е 100% "заслуга" на Путин.
  • 45 105 години стигат

    2 0 Отговор
    Путин е завършен комунистически продукт на 105 годишното зомбиране на Русия след октомврийския болшевишки преврат с фантазиите и измислиците за една неприложима в реалния и действителен живот комунистическа идеология и за някаква особена и водеща мисия на Русия в разпространението на тази заблуда, за светлото комунистическо и "щастливо" бъдеще на човечеството по света, но донесло на Русия само трагедии, , войни, реки от кръв, бедност и страдания за народа!
    иИма нещо много "гнило" и налудничево в мисленето на Путин и днес, да обвинява Европа И целия свят да му е виновен след 105 години, защото се развивал по динамично и по свои утвърдени правила и закони и прогресирал напред , а Русия изоставала и била бедна, изостанала и изолирана страна, защото Западът бил заплаха само за Русия и защото НАТО се доближавал до границите на Русия/ а другите демократични страни доброволно се включвали в НАТО / И вместо Русия да се е приобщила сама и да иска да е част от този Запад и НАТО , Путин си мечтаел за възстановяване на нов СССР ....!!!
  • 46 Путин е 6

    0 0 Отговор
    Пишете за Байдън, колко операции на главата мина...
  • 47 правилно ли прочетох?

    0 0 Отговор
    Всичко това са приказки под шипковия храст от западната пропаганда. Харесвате ли го или не, Путин просто иска да предпази Русия от Новия Световен Ред и новите му перверзни ценности. А рицарите на Новия Световен Ред не си поплюват и не се спират пред нищо. Нито им дреме за народа на Украйна или за ЕС или за който и да е народ. А и притежаването им на медиите, интернет, институции, Оскари, Нобелови комитети ги освобождава от отговорност от всякакви престъпни действия
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания