Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Октомври, 2022 11:21 5 310 35

Изостанала армия, калпава икономика и един комарджия

  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • руска армия-
  • украйна-
  • комарджия-
  • война-
  • кремъл

Време е да бъде сложен край на глупавите геополитически игри

Изостанала армия, калпава икономика и един комарджия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Основната цел на нашествието в Украйна бе да се покаже мощта на Русия. Вместо това тя се изяви като уязвима, с изостанала армия, подкрепяна от калпава, изолирана икономика и ръководена от комарджия, чийто късмет е изчезнал. Това пише лондонският „Телеграф“ по повод взривяването на Керченския (Кримския) мост, който е трябвало да демонстрира, че Русия, подобно на СССР, е в състояние да построи нещо толкова голямо, предаде БТА.

Какъв ли ще бъде следващият залог на Путин, пита реторично изданието в своя редакционен коментар. В текста се отбелязва, че с изказването си за наближаващия Армагедон (за пръв път след Карибската криза през 1962 г.) президентът Джо Байдън е направил така, че Доналд Тръмп да изглежда дипломатичен. Руски представители намекват, че искат да бъде използвано ядрено оръжие, за да защители това, което смятат за своя територия.

Още новини от Украйна

Невероятно е – продължава „Телеграф“, – че все още има страни, които подкрепят Москва или отказват да заклеймят по подходящ начин нейните военни престъпления. Двойствената позиция е нестабилна и е необходимо Китай, Индия и всички предполагаеми съюзници на Русия да ѝ кажат да не ескалира допълнително положението. И всякакви още по-гротескови намеци, че Путин може да използва т.нар. тактическо ядрено оръжие трябва незабавно и непоколебимо да бъдат осъдени от всички страни по света, призовава вестникът.

Дали това ще е достатъчно ние не знаем. Но е време да бъде сложен край на глупавите геополитически игри, заключава лондонският „Телеграф“.

Атаката срещу Керченския мост, който води до Крим, порази мнозинството украинци и руснаци със своя мащаб и изобретателност и остави експертите да се чудят кой е отговорен за нападението и как го е осъществил, пише „Файненшъл таймс“. Военни експерти и анализатори изложиха различни версии от камион бомба до подводна атака, като повечето от тях смятат, че удар с ракета е малко вероятен. Мостът е извън обсега на доставените на Украйна от САЩ ракетни системи „Хаймарс“. Обаче през април с украинските противокорабни ракети „Нептун“ бе унищожен флагманът на руския Черноморски флот - знак за потенциала на Украйна да нанася ефективни въздушни удари, макар и от по-близка дистанция.

„Файненшъл таймс“ посочва, че най-популярната теория е свързана с камион бомба – на видеокадри се вижда огнено кълбо, появило се, когато бял камион се движи успоредно на товарен влак с гориво. Но експерт от украинското военно министерство, цитиран от вестника, оспорва това, като подчертава, че шосейната част на моста е рухнала на две места. Според него тезата за камион бомба позволява на Москва да говори за терористичен акт вместо за целенасочен военен удар.

Възникнаха и по-неправдоподобни версии като нанасяне на удар изпод водата, породени от видеокадри с плавателен съд, който минава под моста в момента на експлозията. Но разпространени в мрежата снимки на мостовата конструкция отдолу не показват следи от изкривяване на метал.

„Файненшъл таймс“ се спира и на въпроса кой е отговорен за случилото се на моста. В обширната статия се привежда изявлението на бивш съветник към украинското вътрешно министерство, участвал в комисия, която преди време обсъждала как да бъде атакувано съоръжението – с ракети, безпилотен летателен апарат, подводни дронове, плавателни съдове с технология „стелт“ или камион бомба. Но комисията не била стигнала до заключение.

В текста се споменава и твърдението на Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, че всичко това е вътрешна руска работа, плод на противосредството между разузнавателните служби и военното командване.

Американското издание „Хил“ изрежда пет основания да се смята, че експлозията на Кереченсксия мост е от голямо значение. Те са както следва: персонален удар по Путин; „осакатяване“ на руската логистика; радостната реакция в Украйна; засилване на ядрената заплаха; и евентуален смъртоносен отговор на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    46 26 Отговор
    Заглавието е за ОКРАИНА и Зеления, нали?
  • 2 Хи Хи

    26 15 Отговор
    Знаем, знаем. От 8 месеца все едно и също.
  • 3 пешо

    38 19 Отговор
    маро , за нищо не ставаш мнооо си проста
  • 4 Човек

    31 17 Отговор
    Ти па марче си много Убава,съсел!!!😂😂😂
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха ха ха ха

    40 26 Отговор
    Само първото изречение прочетох:) След като то е лъжа, излишно е да чета... Никой не е видял все още руската армия.... включително и списващият на статииката.. Молете се, да не я виждате.
  • 7 Джо Байдън

    38 35 Отговор
    Ракетите са им кът , армията им смотана , обаче бомбят цивилни от злоба и безсилие , после що ги мразели

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Ха ха ха ха ха

    27 23 Отговор

    До коментар #7 от "Джо Байдън":

    Ти събуди ли се вече Джо? Знаеш ли къде се намираш, физически?

    Коментиран от #9

  • 9 Джо Байдън

    30 24 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха ха ха ха":

    Аз не спя в бункера , като ботуксовото джудже дето цял свят му се смее на армията и на могилизацията хахахахахаха

    Коментиран от #10

  • 10 хахаха

    21 12 Отговор

    До коментар #9 от "Джо Байдън":

    ама само се смее, не ли? нещо не смее да се намеси пряко, щото не с знае знае ли се...много сте отворени , ама само на сомалия, либия, йемен...от афганистан духнахте по-бърже и от вятъра...

    Коментиран от #13, #16

  • 11 провинциалист

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Джо Байдън":

    И ядат малки деца за закуска.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха ха ха ха ха

    6 14 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Е, те руснаците имат ракети, ама Украйна има американско супер модерно ПВО.... което спира всички руски ракети:)))

    Коментиран от #22

  • 15 Няма да го преживеят това западняците,

    19 12 Отговор
    че Путин им се озъби! Не го вярваха, че може да стане, макар да го искаха тайно и сега правят единственото нещо, в което наистина са много добри, освен във воденето на войни на чужда територия - оплюването и пропагандата. Вероятно тази статия е по случай рожденния ден на президента на Русия.
  • 16 Джо Байдън

    10 9 Отговор

    До коментар #10 от "хахаха":

    Афганистан нали от там идва груз 200 хахахахахаха
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ха, ха,

    9 13 Отговор
    Не са за завиждане тези, които не вярват в руската сила, благородство и справедливост
  • 19 Лъжи от краварника

    13 7 Отговор
    Мисирки = лъжи = краварник
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хахаха

    10 11 Отговор
    Ами като е време да се спрат "глупавите геополитически игри", значи е време САЩ да спрат да се намесват в целия свят, гонейки единствено и само собствения си интерес.
  • 22 Като например

    7 9 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха ха ха ха":

    ...както днеска ги спряха в Киев. Изоставаш в новините фашингтонски петоколонник.
    Виж си кво стана в Киев днеска.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Енергетик

    3 3 Отговор
    Споко. Тока като поскъпне и хората не мислят трезво
  • 25 Теле

    7 7 Отговор
    Дълга и лъжлива статия
  • 26 Болгарин

    5 9 Отговор
    Руският президент Владимир Путин предупреди Украйна да не нанася нови удари на територията на Руската федерация.
  • 27 Самолет или ракета

    9 1 Отговор
    не печели война. Помага на пехотата когато унищожава бойни машини, ДЗОТ, НП, батареи, но срещу цивилни обекти на стотици километри от фронта само озлобява противника, показва безсилие и злоба когато едновременно отстъпваш на фронта. Генерал Суроватников иска да впечатли Путин. Тия ракети са по няколко мил. долара а е изстрелял около 100 днес. Германия я бомбиха 4 години(много повече от сега Украйна), но я превзеха сухопътните сили.
  • 28 Това е

    7 6 Отговор
    най-скъпата терористична атака на руснаците. Днес са изстреляли до обяд 85 ракети(45 свалени).Такива ракети се правят по 3-4 на ден и да ги изгърмиш толкова бързо по цивилни обекти е крайно неефективно. Помня американците бяха казали , че им посвършват ракетите "Томахоук" и трябва да ги пестят - тогава (офанзивата в Афганистан) бяха използвали 1800 ракети.
  • 29 Агитация за кравари

    4 8 Отговор
    Играта, лъжите и приказките свършиха. Следващите отговори на Русия ще бъдат все по-неизгодни за престъпния киевски режим.

    Коментиран от #31

  • 30 Солей

    6 2 Отговор
    Телеграф са сбъркали. Не е комарджия, а таксиджия в безизходица.
  • 31 Солей

    9 3 Отговор

    До коментар #29 от "Агитация за кравари":

    Просия не прави нищо, което не е правила в последните 7 месеца. Няма никаква разлика. :))))) Дрънкането, че това било някакво специално "отмъщение" са за зомбита, които реагират само на това, което им каже Кремълския убиец.
  • 32 М3 голд

    4 5 Отговор
    До днес СВО. Ще се пази населението от руснаците, няма да се обстрелват гранични пунктове, административни сгради и т.н. ще се изчистват фашистите. Ами нали те са най отгоре на управлението. Шест месеца що не ги чистите? Най добре беше да се направи военен преврат срещу Зеленски и всичко щеше да свърши. Нямаше да има толкова жертви войничета. Сега Зеленски и НАТО в един глас: да се даде на Окраина оръжие и боеприпаси и да се хвърлят все нови попълнения в жива сила на фронтовете. И от днес нещата се обръщат. Русия се събуди и започна да атакува здраво. Все още е началото. Ще се избомбят граничните жп пунктове, а вероятно и шосейните. И т.н.
    Колкото до Англия, да си гледат режима на тока. А след два месеца и на топлото. Когато имат ток, да гледат съветите по ТВ: да се запасяват с термобельо, вълнени фланели и одеяла. И да се молят терористите да не би по погрешка да взривят тръбата с газ от Европа. Също САЩ да внимават същите терористи да не гръмнат по погрешка кабела през океана. Тогава ще има трагичен срив на борсите, чийто балони ги храня.
    И писачите в този форум: добре е да слезнат леко на земята и да коментират по същество. Защото ние не сме политици (те най много лъжат), а и в диалога се ражда истината.
  • 33 Циник

    5 2 Отговор
    "Основната цел на нашествието в Украйна бе да се покаже мощта на Русия" - когато статия започва с такава откровена глупост, защо да четеш повече. Ако някой още не знае защо Русия започна нашествието да иде да прочете малко стари вестници, може и да научи някои неща.
  • 34 мдаа

    2 3 Отговор
    Изостаналата руска армия извади лазерното си оръжие Пересвет и заглуши сателитите на Мъск, които спряха да излъчват интернет сигнал към украинската армия и да им подават разузнавателна информация. Настана истински смут в редиците на ВСУ докато руснаците избомбиха всички обекти, които бяха набелязали. А бе, много са изостанали руснаците щом и на Мъск разказаха играта.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания