Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 19:00 678 0

Малайзийският премиер свиква предсрочни избори

  • малайзия-
  • малайзийският премиер-
  • исмаил сабри якоб-
  • предсрочни избори

Малайзийският премиер Исмаил Сабри Якоб обяви днес предсрочни избори

Малайзийският премиер свиква предсрочни избори  - 1
Снимка: БГНЕС

Малайзийският премиер Исмаил Сабри Якоб обяви днес предсрочни избори, стремейки се да спечели по-стабилен мандат и да прекрати политическата нестабилност, предизвикана от ковид пандемията и корупционния скандал за милиарди долари, свързан с държавния инвестиционен фонд 1 Ем Ди Би, предаде Ройтерс.

Управляващата партия Обединена малайзийска национална организация побърза да обяви свикването на предсрочни избори, защото някои лидерите на партията има опасност да получат дълги присъди в затвора по обвинения в подкупи. По план изборите трябваше да се проведат следващия септември.

Изборите ще се проведат в идните дни, защото Исмаил е притиснат от фракции, подкрепящи бившия премиер Наджиб Разак и председателя на партията Ахмад Захид Хамиди. И двамата бяха обвинени в корупция, след като Обединената малайзийска национална организация загуби изборите през 2018 г. Двамата обаче казват, че са жертви на т.нар. политическа вендета.

Членове на опозицията се страхуват, че изборите ще се превърнат в трамплин за завръщането на опозорени политици като Наджиб, влязъл в затвора през август, както и за прекратяване на реформите за борбата с корупцията.

Исмаил заяви в излъчена по телевизията реч, че днес султан Абдула Риятудин ал Мустафа Билах се е съгласил да разпусне парламента. Членовете на избирателната комисия ще се срещнат скоро, за да обсъдят дата за провеждането на изборите. Изборите трябва да се проведат в рамките на 60 дни от разпускането на парламента. Избирателната активност може да бъде ниска, ако избраната дата съвпадне с обичайните мусони в края на годината. Промяната в правителството в края на годината също може да затрудни икономиката, която все още се възстановява от ковид пандемията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА