Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 10:51 999 5

Глобалната икономика е в окото на бурятa

  • сащ-
  • икономика-
  • капитал-
  • банки-
  • долари

Затягането на паричната политика в Съединените щати води до изтичане на капитали от някои развиващи се страни и повишава риска от финансова криза

Глобалната икономика е в окото на бурятa - 1
Източник: Shutterstock

Затягането на паричната политика в Съединените щати води до изтичане на капитали от някои развиващи се страни и повишава риска от финансова криза, подобна на тази от 2013 г. В наши дни има управители на централни банки, които са по-загрижени от останалите, цитира news.bg.

"Глобалната икономика е в окото на бурята", обяви Централната банка на Индия в края на септември. Shaktikanta Das има причина да се тревожи: резервите на институцията, базирана в Бомбай, са се стопили със 100 милиарда долара (103 милиарда евро) от началото на годината, докато тя изкупува част от рупии, за да спре падането си спрямо зелените пари, посочва le monde.

Откакто Федералният резерв на Съединените щати (Фед) започна да повишава лихвите си през първата половина на годината, за да се бори с инфлацията, капиталът напуска нововъзникващите пазари, отслабвайки валутите им в процеса. Така валутата на Гана загуби 41% спрямо долара от началото на годината, докато тайванският долар се обезцени с 13%.

В Монголия тугрикът загуби 16% от стойността си, докато резервите на централната банка паднаха с 40% за една година. Khan Bank, най-голямата банкова институция в страната, току-що обяви ограничаване на конвертирането на чуждестранна валута на 300 долара на месец.

"Тъй като глобалната икономика се насочва към бурни води, е дошло времето лидерите в развиващите се страни да затворят люковете" , предупреди главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ), Пиер-Оливие Гуринша.

През първите три тримесечия на годината чуждестранните инвеститори са продали в Азия, с изключение на Китай, активи за 69,7 милиарда долара, което е доста повече от 47,6 милиарда долара, които са продали в пика на световната финансова криза от 2008 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Издънчалия Дън

    4 1 Отговор
    В окото на бурята е най-спокойното място!
  • 2 брокул

    9 0 Отговор
    прудавам хапартамент, сига е време да купите на скъпото, посли секи може
  • 3 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Ами това е в последствия от не добри политици !Нещо трябва да се промени ,няма такъв писан закон че една шепа милиардери ще си правят с голямата маса от нормални хора каквото си поискат!Не сме децки фигурки лего за игра на деца които си играят на войни ,самозабравиха се .
  • 4 хикс

    3 0 Отговор
    Никой човек или бизнес или дори дори държава , не може да спечели толкова колкото Америка може да напечата !
  • 5 Пистолейро

    4 0 Отговор
    Източване на капитали и човешки ресурси към САЩ и ЕС се отнася с пълна сила за Блгария.

    След 15-тина години, когато 45 Демокрация ще стигат България ще бъде опустошена, разграбена
    и населена с вие знаете с какви люде!!!