Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 19:55 1 487 11

Аятолхът към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени

  • аятолах али хаменей-
  • иран-
  • ебрахим раиси-
  • ядрена сделка

Протестите бележат едно от многото предизвикателства пред клерикалното управление след революцията от 1979 г., въпреки че не изглеждат близо до сваляне на системата в Техеран

Аятолхът към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че никой не бива да се осмелява да предполага, че може да изкорени Ислямската република, съобщава "Ройтерс".

Той отправи най-тежкото си предупреждение към протестиращите, откакто смъртта на Махса Амини при полицейски арест доведе до общонационални протести, продължаващи вече четвърта седмица.

Демонстрациите на хора от всички обществени сфери в страната прерастнаха в искане за сваляне от власт на Хаменей и за "Загуба на живот за Ислямската република".

Протестите бележат едно от многото предизвикателства пред клерикалното управление след революцията от 1979 г., въпреки че не изглеждат близо до сваляне на системата.

На този фон Хаменей сравни ислямската република с непоклатимо дърво, което никой не трябва да се осмелява да предполага, че може да изкорени.

Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

Миналата седмица стана ясно, че Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са представили 16 предложения за нови санкции на Европейския съюз срещу Иран заради насилственото потушаване на протестите срещу правата на жените.

На свой ред Великобритания съобщи, че е наложила санкции на цялата морална полиция, както и на нейния началник Мохамед Ростами Чешме Гачи и на ръководителя на отдела в Техеран Хадж Ахмед Мирзаей.

Правозащитни организации посочват, че повече от 200 души са загинали по време на репресиите.

По данни на "Амнести" най-малко 23 деца са били убити от силите за сигурност в Иран по време на демонстрациите.

Иран обвини за насилието враговете си у дома и в чужбина, заедно с въоръжените сепаратисти и западните сили, обвинявайки ги в заговор срещу Ислямската република и отричайки силите за сигурност да са убивали протестиращи.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    11 7 Отговор
    Преди 10ина години ни лъжеха.,че братска Америка поставя ракетен щит в източна Европа ,който ще ни защитава от Иранските ракети.Ти да видиш!

    Z
  • 2 Дааа

    8 4 Отговор
    Приликата между всички самозабравили се дядовци е че свързват себе си и своя живот със съществуването на държавите си.Не разбират че с тях или без тях ще има и Иран и Русия ще ги има и след дядовците докарали ги до просешка тояга.
  • 3 ТОЧКАТА

    4 3 Отговор
    Иран е ПЕРСИЯ!!!И е оцелял над 2500 години!!!!!!Нали разбирате че такова дълголетие не е просто ...случайно!!!!!!!ТУК ИМА ДРУГИ ПРИНЦИПИ И ЦЕННОСТИ/не демокрация,ЛИЧНА свобода,човешко??????право....../хмммм...ЧОВЕКЪТ!!!Е МНОГО СЛОЖНО ПОНЯТИЕ И ОПРЕДЕЛЕНИЕ!!!!!!И Е СЛОЖНО СОЦИАЛНО СЪЩЕСТВО,което означава че СОЦИАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ/семейство,род,община,клан,ДЪРЖАВА/...СА ПО-ВАЖНИ ОТ ИНДИВИДА.Всички говорят че в ИРАН!!!!!!са убили Масха!!!!Не казват че в Мазха е убит Иран!!!!!!!//СЪЖАЛЯВАМ ЗА ГРУБОТО СРАВНЕНИЕ/

    Коментиран от #11

  • 4 Гати

    6 5 Отговор
    Средновековния брадат пърч.
  • 5 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    5 5 Отговор
    Аятолаха не трябва повече да ги търпи . Да пуска гвардията и да ги приключва тея кюрди вече. И гледам Дания най деградиралата държава морално на планетата се иззохкала срещу Иран . Знаят ли хората че в Дания жени и мъже влизат чисто голи в обществени басейни и сауни и рам кво се случва ? Кой нормален мъж ще вземе ДАТЧАНКА за жена като там след 1944 жената вече е БИО ОТПА-ДЪК. Хитлер ги вразуми и ги вкара с релси НО ЕВРЕИНА НЕ МОЖА ДА ГО ПРЕГЛЪТНЕ ЧЕ ПЛАНА МУ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА РАСА И БАНКИТЕ МУ ТЪРОЯТ КРАХ И ЗАДЕЙСТВА МАШИНИТЕ СИ - САЩ Британия и Русия за унищожаване на Европа . СМЪ-РТ ЗА СОДИМИСТИТЕ РУСИЯ БРИТАНИЯ САЩ И ДЕГРАДИРАЛИТЕ СВИ-НЕ ФРАНЦУЯ ДАНИЯ И ШВЕЦИЯ . Смъ-рт за БХК АМНЕСТИ и всяка ЧИ-ФУТСКА ЦИОНИСТКА БРЮКСЕЛСКА ИЗ-МЕТ . СМЪ-РТ ЗА ОКУПАТОРА ИЗРАЕЛ

    Коментиран от #8

  • 6 Да бе да

    3 0 Отговор
    "Аятолхът към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени"

    Кой знае дали е така😁 Сашо македонеца показа че има надежда🤣

    Със сигурност, аятолаха може да живее във Франция например ( справка Хомейни)
    Иран е голяма държава с история и традиции , но е време да влезе в 21 век
  • 7 Бай Конур

    4 0 Отговор
    Иран е могъщо дърво. Това е така, персите са велик народ, но и двете могат да процъфтяват без паразити като тоя на снимката. Старите още помнят светската власт преди паразитите аятуласи да налазят дръвото
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 23456

    3 0 Отговор
    Еиии пенсио хората искат да живеят свободно а не в страх
  • 10 Джелезото

    0 0 Отговор
    Абе некой ще изяде дървото накрая дет се вика.
  • 11 Запетайката

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТОЧКАТА":

    Ако Иран е Персия...заначи и Италия е Римската империя и тнт, нали.