Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Октомври, 2022 11:27 1 169 8

АЕЦ Запорожие отново без ток

  • аец запорожие-
  • украйна-
  • запорожка област-
  • русия-
  • обстрели-
  • ток-
  • захранване

В резултат на руския обстрел в близост до Запорожката АЕЦ е прекъснат високоволтовият електропровод "Днепровска" 

АЕЦ Запорожие отново без ток - 1
Източник: БГНЕС

В резултат на руския обстрел в близост до Запорожката АЕЦ е прекъснат високоволтовият електропровод "Днепровска" - това е последният електропровод, който свързва централата с украинската енергийна система. Това съобщи украинската компания "Енергоатом" в канала си в "Телеграм".

Според съобщението електропроводът е бил прекъснат в 03:59 ч. В резултат на това станцията е изключена от електрическата мрежа, цитира news.bg.

Наложило се е пускането на дизелови генератори, заявиха от "Енергоатом".

Миналата седмица "Енергоатом" вече съобщи, че електропроводът "Днепровска" е бил спрян случайно в резултат на ракетен обстрел от Русия сутринта на 12 октомври. Експлоатацията на линията бе възстановена на следващия ден.

Вчера кметът на Мелитопол съобщи, че руската армия в Запорожие не позволява на служителите на ядрената електроцентрала да отидат в контролираната от Украйна територия.

Според него дори пенсионери са връщани на контролно-пропускателния пункт във Василовка в посока към окупирания Енергодар. Останалите жители могат да преминават само ако получат пропуск от комендантството в Мелитопол или други населени места. Въпреки това времето за чакане за заминаване достига 20 дни, каза кметът.

В петък Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на руския ядрен енергиен оператор "Росенергоатом", обяви, че централата ще премине към руско ядрено гориво, след като изчерпи настоящите си резерви.

Ръководителят на украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" обаче заклейми като "фалшиви новини" руските твърдения, че контролираната от Русия Запорожка АЕЦ ще има нужда от руско гориво.

Атомната електроцентрала се намира в южната Запорожка област, голяма част от която е под контрола на руските сили и която по-рано този месец беше обявена за част от Русия от руския президент Владимир Путин, заедно с три други частично окупирани области.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец след като започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

МААЕ многократно призоваваше за зона за сигурност около съоръжението. Последният действащ реактор на централата беше изключен през септември поради повтарящите се атаки. Местната руска администрация отхвърли възможността за повторно пускане на енергийните блокове на централата към момента.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангижурналист

    18 1 Отговор
    Много невинно написана статийка и така мило да ти стане. Последният реактор изключен, няма ток в централата! Защо пишете по теми от които нищо, ама нищо не разбирате? Авторката е точно събирателно на причините за любовта ми към журналистите
  • 2 Кочо

    12 5 Отговор
    Защо контранастаплението още не е превзело АЕЦ, а се занимава с някакви села!? Какъв е този демократичен свят, стана една година не може да се справи с някакви изпосталяли от глад ватници!!???
  • 3 Реалист

    17 1 Отговор
    Енергоатом вече не обслужва ЗАЕЦ, а Росатом. Това е фейк.
  • 4 Българин

    20 1 Отговор
    А бе тези рашки не стига, че превзеха АЕЦа през март, ами и продължават да си стрелят по него!

    Коментиран от #6

  • 5 Нещо не излиза

    19 1 Отговор
    След като АЕЦът е под контрол на РФ, как така руски обстрел по АЕЦ. Вие го изкарахте, че гърмят по себе си ли?
  • 6 Рожко

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Тренират се хората да се целят по някакъв обект.Попитали Зеленски и той им казал,, Ей ви този АЕЦ, и си го стрелкайте." И руснаците ,,Добре."
    И.....те вкарали техни си хора и.......си го стрелкат.
    А на нас ни казват ,,Вярвайте" и ние си им Вярваме.
  • 7 Може ли някой да ми обясни

    7 0 Отговор
    защо Русия обстрелва Запорожката АЕЦ, която изцяло е под руски контрол? Подозирам, че обстрелът не е от руска страна - както например се случи в Краматорск , на гарата... ама бързо забравихте май тази ситуация,а? На Байдън, който веднага след това каза, че това е "чудовищно престъпление " И БЕШЕ ПРАВ, му е простено да забравя, деменстността е заболяване и няма лечение,... ама всички ли сте с толкова късоуслужлива памет?

    Коментиран от #8

  • 8 табсо

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Може ли някой да ми обясни":

    МААЕ..пуца срещу централата със снаряди с натовски калибър-това го има в доклада и,още пише че в нея има 30 тона плутоний и 40 тона обогатен уран,на обща стойност 260млрд.$..какъв подарък за братушките..
Новини по държави: