20 Октомври, 2022 08:41 2 316 24

Мобилизацията вреди сериозно на руската икономика

  • русия-
  • руска-
  • икономика-
  • мобилизация-
  • путин

„Частичната мобилизация“ предизвика изселване на повече от 350 000 руснаци от страната и влоши вече острия недостиг на работна ръка

Мобилизацията вреди сериозно на руската икономика - 1
Източник: БГНЕС

Заповедта на президента Владимир Путин за частична мобилизация на 300 000 резервисти да се сражават в Украйна е засегнала потребителското доверие в бизнес активността и вероятно ще се отрази на икономиката през следващите месеци, съобщиха в доклад икономисти от Руската централна банка.

"През септември възстановяването на икономическата активност се забави, а към края на месеца тенденцията започна леко да се влошава", се казва в доклада на изследователския отдел на централната банка, предаде Блумбърг.

„Частичната мобилизация“ предизвика изселване на повече от 350 000 руснаци от страната и влоши вече острия недостиг на работна ръка. Тя също така „повлия негативно на доверието на потребителите и бизнеса“, се посочва в доклада.

"Промяната в потребителските нагласи в условията на нарастваща несигурност може временно да забави възстановяването на потреблението в началото на четвъртото тримесечие", се казва в доклада.

"Спадът на работната сила след частичната мобилизация може да усложни усилията на компаниите за преодоляване на ограниченията в предлагането и да ограничи общата тенденция в икономическата активност през следващите месеци."

Документът е изготвен от изследователския отдел, но заключенията му не винаги съвпадат с официалната позиция на банката. Очаква се тя да публикува актуализирана прогноза за тазгодишното свиване следващата седмица.

В доклада се изтъкват и други икономически последици от нахлуването на Путин в Украйна. Отбелязва се, че въздействието на американските и европейските санкции върху петролния и високотехнологичния сектор все още не се е усетило.

В доклада се посочва също, че бягството на чуждестранни компании от руския пазар след инвазията през февруари създава инфлационен натиск, тъй като доставките на основни потребителски стоки са недостатъчни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 31 Отговор
    Путин много хитро се отърва от всички джендъри.Трябва и у нас една мобилизация.

    Коментиран от #24

  • 2 Делю Хайдутин

    19 20 Отговор
    Меките китки и без това не работят.
  • 3 Геша

    25 17 Отговор
    Пак крокодилски сълзи на чужди гробища. А войната сигурно е много полезна за евроикономиката.Като за играят сопите по гърбовете на евроуправниците ще се чува чак в САЩ.
  • 4 От страни

    17 17 Отговор
    Ми американците сметнаха вече кво са получили русняците с тия 4 области - трилиони долари в суровини и промишлени обекти на Украйна. Цялото БВП на Украйна е идвало от Юг и Юго-Изток на Украйна. Там на западна Украйна са само сено и "рогули" (техните селяци, кой не знае).

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 От страни

    20 14 Отговор
    Не пишете смешки - "„Частичната мобилизация“ предизвика изселване на повече от 350 000 руснаци от страната и влоши вече острия недостиг на работна ръка." Тия дето са избегали никога не са работиле - най много с големия пръст на ръката са писали коментари в Туитъра и Фейсбука - такива работници са "меките китки".

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РЕАЛИСТ

    15 15 Отговор
    То па цяла Европа цъфнала, та вързала.
  • 9 НОВИНА НА ЧАСА

    14 16 Отговор
    Отделянето на милиарди за въоръжение на Украйна вреди сериозно на европейската и американска икономики...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 От страни

    12 13 Отговор
    И още - повечето от избегалите от Русия не са русняци - бегали са всекви арменци и грузинци дето са получили руско гражданство за да въртят бизнеса а когато се стигнало до мобилизацията са напуснали Русия щото това не е тяхна война и се мислят за арменци а не за русняци. Тези младежи баш русняци, които са избягали са малко и е по добре че са избягали - щото един такъв на фронта ще направи повече поразии отколкото ако го няма там. От "мека китка" къв войник очквате?
  • 12 до вчера ревахте, че са 700000, утре?

    13 7 Отговор
    Частичната мобилизация“ предизвика изселване на повече от 350 000 руснаци от страната
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Те тоя

    9 5 Отговор
    Тоя се оказа един голям глупак!
  • 15 Стоян Александров

    13 12 Отговор
    Гупости. Тук е САМО ПРОПАГАНДА. СОРОС ПЛАЩА ТУК. САЙТ ИЗМАМА....ДА ЖУВЕЕ БРАТССКА РУССИЯ.... ДА ПРЕБЪДЕ. БЪЛГАРИТЕ ОБИЧАМЕ ОСВОБОДИТЕЛКАТА НИ РУССИЯ. САМО ПРЕДАТЕЛИТЕ И ЕНИЧАРИТЕ СА ВРАГОВЕ, НО ЩЕ ГИ ОПРАВИМ НЯМА СТРАШНО. В БЪЛГАРИЯ Е БЪКАНО С АГЕНТИ НА ЦРУ, ФБР, МУСАД, МИ6 И ТУРСКИТЕ СЪЩО....
  • 16 Емил

    10 11 Отговор
    Вие пък много загрижени за руската икономика бе!!!
    Нека си погледнем нашата икономика "развита и процъфтяваща"!!!
    Ама заповеди трябва да се изпълняват нали г-жо Коприщенова!

    Коментиран от #22, #23

  • 17 ТО-220

    10 8 Отговор
    И откога е тази загриженост за руската икономика? Да имаше такава и за нашата...
  • 18 Цецо

    6 3 Отговор
    Шалома го боли еврейския фар.
  • 19 Мдааа

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "От страни":

    Само, че тези области никой не и ги дава на Русия! Ако мислиш, че може еднолично да си реши да си ги вземе, си в грешка!
  • 20 Васил

    10 4 Отговор
    То па Рашистите са едни работяги с мед да ги намажеш никой не ги иска.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рико

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    Ето ти сравнение, щом го искаш : България от 8 милиона , остана 6, два милиона са извън страната. България през тези няколко десетилетия, обаче има РАСТЕЖ! Точно така - разтеж и все по-голяма хазна. Всяка година все повече. Въпреки загубата на 25% от работниците си! РФ мобилизира 300 000 при 140 млн население и се очакват икономически проблеми! Схващаш ли числата? Това е още едно доказателство ,че РФ е на глинени крака. И много хубаво се вижда разликата в качествата на двата народа.
  • 23 този който

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    Ами като сме руска колония от век и половина -- каква да е икономиката ни..!.
  • 24 гражданин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нали знаеш, че ще отидеш могилизиран?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания