Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Октомври, 2022 10:47 4 058 32

Берлускони обвини Зеленски за руската инвазията

  • италия-
  • берлускони-
  • война-
  • русия-
  • украйна

Той обвини украинския президент, че е тласнал Русия към "безкрайна война“

Берлускони обвини Зеленски за руската инвазията  - 1
Източник: БГНЕС

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обвини президента на Украйна Володимир Зеленски, че е тласнал Русия към "безкрайна война“. Това става ясно от аудиозапис на негово изказване пред депутати, изтекъл в италианските медии, предава Bloomberg.

Записът хвърля допълнителна светлина върху натиска за смекчаване на позицията на Италия спрямо Русия в дясната коалиция, която спечели изборите на 25 септември. Публикуването му следва това на друг запис, очевидно от същата среща с депутати, където Берлускони разказва за топлите си отношения с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, цитира Агенция "Фокус".

Скандалът се заформи на фона на опитите на Джорджия Мелони да постигне съгласие за постовете в кабинета с Берлускони и другите партньори в коалицията. Тя обеща да не променя проукраинската позиция на Италия и увери, че подкрепя изпращането на оръжие и помощ за Киев.

В изявление в сряда, коментиращо забележките на Берлускони, Мелони каза, че няма да приеме никаква двусмисленост във външната политика, ако стане министър-председател.

Русия нахлу в Украйна през февруари, след като преди това струпа войски на украинската граница "за учения“. За да оправдае нахлуването, Путин обвини правителството на Украйна в "геноцид“ срещу етническите руснаци и говорещите руски език в Донбас, неоснователно твърдение, напълно отхвърлено от Украйна, както и от САЩ и държавите от ЕС, обяснява агенцията.

В аудиозаписа, който беше публикуван от La Presse в сряда, 86-годишният Берлускони казва, че Путин не е искал да влезе във война, но е бил принуден да го направи заради продължаващите атаки на Украйна срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас.

След избирането си Зеленски "утрои атаките“ срещу отцепилите се републики, според Берлускони, и Путин се намеси, за да го смени с правителство, "съставено от украинско малцинство, от честни, разумни хора“.

"Той влезе в Украйна и намери ситуация, която не можеше да предвиди, на съпротива от украинците, които започнаха да получават пари и оръжия от Запада още на третия ден“, каза Берлускони. "Така че вместо двуседмична операция, войната се превърна в повече от 200- годишна борба“.

В първото аудио, публикувано във вторник, Берлускони изрази загриженост относно помощта на Италия за Украйна и каза, че Путин му е изпратил кашон водка и писмо за рождения му ден. В същия ден, в изказване, излъчено по националната телевизия, председателят на Камарата на депутатите Лоренцо Фонтана, известен със своите проруски възгледи, каза, че санкциите срещу Москва може да се окажат "бумеранг“.

Във вторник партията на Берлускони отрече той да е подновил контактите си с Путин и заяви, че позицията му по отношение на Украйна е "в съответствие“ с тази на Европа и САЩ.

Ангажиментът към Европа и към западните партньори, включително САЩ, винаги е бил "в основата на моята работа като политически лидер и човек на правителството“, каза Берлускони в изявление късно в сряда, твърдейки, че коментарите му са били извадени от контекста.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крадеца

    16 51 Отговор
    КУКУ Тате некой чука !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 от време на време

    12 66 Отговор
    се срещат и балъци като този жабарчо неук

    Коментиран от #21

  • 4 Псевдоним

    13 54 Отговор
    Толкова си може момчето.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Косе Босе

    85 15 Отговор
    Напълно прав както винаги.

    Коментиран от #30

  • 7 Не мога да повярвам!

    82 15 Отговор
    На толкова години и ъкъла му бръснач! Браво!
  • 8 Солей

    17 66 Отговор
    Фашизмът жив в Италия и Русия.
  • 9 Получовек

    17 56 Отговор
    Дърт италиански боклук
  • 10 737$7$28

    5 35 Отговор
    Тролчетата лепнаха да замазват очите на простака!
  • 11 Рожко

    62 6 Отговор
    Истината не се харесва на промитите привърженици на Байхънти и бащадух.Изтече запис, защото има инфозатъмнение, но народът вижда и не се хваща на пропа.андата на Шаш и послушковците поставени на ръководни постове от тях.
  • 12 Всичко се връща и то тъпкано

    54 7 Отговор
    Русия беше поставена в ужасна ситуация! Или да се остави да бъде нападната,или да изпревари да бъде нападната,и тя да нападне! Украйна беше готова да нападне Донбас! Русия нямаше вече друг избор! 8 години бабдеровците избиваха руското население в източна Украйна,и запада си затваряше очите!

    Коментиран от #16

  • 13 И тоя изплиска легена

    9 23 Отговор
    Да ЕС има огромен проблем с руската корупция. Един по един, всички лидери се осветяват. Борис Джонсън с партитата и спонсорите, Меркел и Шрьодер с газа, Боци и Орбан като цяло, а сега и спагетара, любител на млади манекенки 😂
  • 14 будалата

    26 2 Отговор
    Този човек ако се кандидатира за преидент наСАЩ срещу Байдън дали ще има балотаж.
  • 15 ето

    33 4 Отговор
    Един истински реален лидер на човеците
  • 16 Страхотна логика

    7 30 Отговор

    До коментар #12 от "Всичко се връща и то тъпкано":

    Значи ние да нападнем Македония, защото тя може да ни нападне😂
    В каква ужасна ситуация сме поставени!!! Да питаме стратега Путлер какво да правим? Те макета ще са си виновни, а и са измислени и затова заслужават да умрат, нали?
    Браво за логиката. Умен си като Путлер 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #25

  • 17 Мекеретата на ФАЩ

    22 2 Отговор
    Коментарите пълни с някакви платени 0т реп ки, п0д логи и из м3т... Доларджии смешни, трябваше ВСВ краварска б0 мба да падне на дя дов ците ви, не да ви спасяват руснаци в Руско-турската война, за да ги храните днес ж@л ка ри....
  • 18 Бай ляв

    25 1 Отговор
    Браво прав е.
  • 19 Оставка от живота

    3 26 Отговор
    Надявам се скоро и този корумпиран старец да се оттегли от активен живот и политика. Само вреди
  • 20 браво бе

    20 2 Отговор
    италяно фашага не харесва укро фашагата зеленски и основателно той ще вкара европа в трета световна война подтикван от изперкалия старец от сащ

    Коментиран от #22

  • 21 Теле

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "от време на време":

    Истината ти бърка в г.. За нали
  • 22 Солей

    1 13 Отговор

    До коментар #20 от "браво бе":

    Има и по-логична версия: Заленски не е "фашага", затова италианския фашага не го харесва. За сметка на това Путин Е фашага, затова италианския фашага ГО харесва. Интересно, как тази МНОГО ПО-ЛОГИЧНА версия не ти е "хрумнала"?
  • 23 Есхач

    20 1 Отговор
    Дон Берлускони е на такава възраст, че вече спокойно може да казва истината без да се притеснява от последствията.
  • 24 Лондон

    2 11 Отговор
    По тази причина и Хитлер е имал повод да нападне СССР , като фалшивото му оправдание е било да освободи руският народ от болшевишката напаст!!!
    Ноооо...какво се случи след това....всички знаем!!!
    Запада в началото е направил огромен компромис с Хитлер...признавайки ,окупираната Судетската част от Чехия за немска....от където следва аншлус на Австрия...и т.н.
    Никакъв компромис с кървави и деспотични диктатори...те са , като голямата бяла акула , когато видят кръв стават все по-кръвожадни , при тях насищане няма!!!

    Коментиран от #26, #32

  • 25 Един от многото

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Страхотна логика":

    Макетата избиват ли българите там. Не съм чул. Ти сиизмислил логиката като наука.
  • 26 Един от многото

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Лондон":

    Стой си там до остъкляването. Може и мъж да си намериш.
  • 27 киро

    4 1 Отговор
    Браво,при4ината Русия да нападне Украйна е разполагането на войски до границата с Русия и опитите на Украйна да влезе в Нато
  • 28 Вор в Кремле

    1 7 Отговор
    Ако алкашите се страхували и това е оправдание да осакатиш една нация , какво трябва да направи една безащитна Украйна...към Русия???
    Донбас бил обстрелван...ами , когато ватенките са прогонвали Хитлер от своата територия , та те са обсипвали тези свои териториш ,брутално с Катюши...
    Предсавете си , че Турция изпрати агенти в смесените раьони, почнат бружения , езика , културата. смъкнат българскиат флаг и ивдигнат турския....очертает границата...и поставят ниеизпълними условия...
    Русофила е най -тъпото животно...
  • 29 Димитър

    5 0 Отговор
    Италия променя посоката. Национализира постепенно ток, вода, петрол, газ ... и най - хубавото което се случи е откъсването на Банка ди
    Италия от Европейската Централна Банка . ЕС е бездънна яма и тези които положиха основите за обединение в момента се измъкват. Надявам се и България да вземе мерки за спасението на българите.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Империята е разгромена

    0 1 Отговор
    Румляните са много долен и коварен народ. Руската и италианската мафии работят заедно. Убийци и терористи фанатици.
  • 32 Точен

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Лондон":

    Хитлер не е причина, а следствие от ужасните "мирни договори" след Първата световна, в които Британия и Франция отмъстително разкъсаха Германия, Австро-Унгария и България с мръсните Версайски и Ньойски договор. Само Турция не успяха, защото Ататюрк им се опъна. В резултат германци в Полша и Чехословакия, българи във всичките ни съседи, унгарци в Румъния и Сърбия и т.н. Ненапразно германският генерал, след като подписва унизителния договор, им казва "довиждане господа, ще се видим след 20 години". Затова и Втората световна е закономерно следствие от края на Първата и бруталния диктат на победителите. Сега същото се случва след унизителното отношение към Русия и останалия свят от разпасалите се "победители" след разпадането на СССР. Само дето в ролята на Хитлер този път са свръхчовеците от ЗапАда и трансатлантическите глобални структури. Техният Райх е към своя край и те много добре го осъзнават.
Новини по държави: