Бившият външен министър на Словения Анже Логар печели първия тур на президентските избори в Словения в неделя, показват предварителните резултати, базирани на частично преброяване на гласовете на уебсайта на избирателната комисия.

Логар си осигури 34% от гласовете, докато Наташа Пирч Мусар, адвокат, спечели 26,88%, въз основа на преброяване на около 80% от подадените бюлетини, и те ще се явят на балотаж на 13 ноември.

Въпреки че ролята на президента в бившата югославска република е предимно церемониална, той е главнокомандващ на въоръжените сили и също така номинира някои висши служители, включително управителя на централната банка. Повечето от тези номинации също трябва да бъдат потвърдени от парламента.

Новият президент на Словения, която е член на Европейския съюз и НАТО, ще замени Борут Пахор, бивш модел от модната сцена, който изкара два мандата и често бе наричан публично "Инстаграм"-президент заради честото използване на социалната мрежа.

46-годишният Логар е представител на евроскептичната, антиимигрантска Словенска демократическа партия (СДП) на бившия премиер Янез Янша, която загуби парламентарните избори през април от екологичното Движение за свобода на новия премиер Роберт Голоб.

Пирч Мусар, 54-годишна, бивш телевизионен водещ, която сега е влиятелен адвокат, води кампания за правата на човека, върховенството на закона и проблемите на социалните грижи.

Мусар, ако спечели ще стане първата жена президент на тази балканска страна.

"Докато ролята на президента в Словения е до голяма степен церемониална, изборният резултат ще отрази подкрепата на избирателите за либералните проевропейски политически сили или за популистките евроскептични партии", каза консултантската компания Teneo преди изборите.

Източник: News.bg