23 Юли, 2013 16:39 1 025 0

Забраняват пушенето по френските паркове и плажове

  • франция-
  • пушене-
  • забрана-
  • здравен министър-
  • плажове
Забраняват пушенето по френските паркове и плажове - 1
Снимка: БГНЕС

Предложението на френския здравен министър за забрана на тютюнопушенето на територията на местните плажове и паркове предизвика сериозен дебат сред френското общество, съобщава Би Би Си.

Министър Марисол Турен заяви пред местен вестник, че иска да види повече освободени от тютюн зони, за да може да осигури защита за здравето на децата. Представителката на управляващото Фрнция социалистическо правителство заяви още, че се надява пушенето да бъде забранено и в районите около училищните сгради и университетските кампуси.

През последните години в различни френски курорти вече се появиха няколко освободени от тютюнев дим плажове.

Средиземноморският град Ла Сиотат беше един от първите, в които се въведе подобно ограничение през 2011г.  Глобата за пушене на плажа е 38 евро.

Подобни стъпки бяха предприети и в други краища на света. Най-сериозни са мерките взети в Ню Йорк, където в една и съща година беше забранено пушенето по плажове и паркове.

Според Марисол Турен не е нормално майки, бащи и детегледачки да пушат на територията на места където играят деца, тъй като тютюнът убива.

Нейното изказване беше отпечатано на страниците на други вестници, като предизвикаха сериозен дебат в онлайн пространството.

Някои хора одобряват подобна забрана, като според тях каквото и да се направи с пушачите все ще е малко, докато други смятат, че подобна забрана би представлявала нарушение на гражданските свободи.

Оказва се обаче, че в крайна сметка забраната има много повече поддръжници както сред пушачите, така  и сред непушачите. Много майки се съгласяват да пушат извън зоните, където играят децата им, тъй като си признават, че преди време често се е случвало те  буквално да изкопават фасове от пясъчниците, в които се забавляват малчуганите, докато днес се радват на значително по-чисти паркове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: