Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 18:49 739 13

НАТО и Румъния ще обучават съвместно украински парамедици

  • украйна-
  • нато-
  • румъния-
  • обучение-
  • парамедици

Обучението ще спомогне за повишаване на капацитета на украинската медицинска система в условията на война

НАТО и Румъния ще обучават съвместно украински парамедици - 1
Източник: Shutterstock

Евроатлантическият координационен център за реагиране при бедствия на НАТО и Румъния подписаха споразумение за сътрудничество за провеждане на обучение на украински парамедици, се казва в официално прессъобщение на НАТО, предаде БГНЕС.

Обучението ще спомогне за повишаване на капацитета на украинската медицинска система в условията на война. То ще бъде проведено в Румъния от Департамента за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Румъния.

Откакто Русия нахлу в Украйна, Румъния започна да укрепва своята позиция като страна от източния фланг на НАТО. В държавата беше създадена многонационална бойна група на НАТО. По официални данни на Алианса тя е съставена от военнослужещи от Северна Македония, Полша, Португалия, Нидерландия и САЩ, водени от Франция.

БГНЕС припомня, че на 15 юни френският президент Еманюел Макрон и румънският му колега Клаус Йоханис се срещнаха във военновъздушната база "Михаил Когълничану" в Румъния, където са разположени около 500 френски войници.

Испания обяви в събота, че осем изтребителя F-18M и 130 военнослужещи от ВВС ще бъдат изпратени в Румъния между декември и март 2023 г. като част от стратегията на НАТО за "реакция и възпиране", предаде АФП.

От 17 октомври в Румъния е разположен и радар за въздушно наблюдение с голям обсег. Той може да остане до края на юни 2023 г., се казва в изявлението.

САЩ разположиха 101-ва въздушнодесантна (въздушнощурмова) дивизия на американската армия в Румъния. Лекото пехотно подразделение, наречено "Screaming Eagles", е обучено да се разгърне на всяко бойно поле по света в рамките на часове, готово за сражение.

Румъния има амбицията да създаде военна инфраструктура във военновъздушна база „Михаил Когълничану“ подобна на американската авиобаза Рамщайн в Германия и да се превърне в център за операции на НАТО на източния фланг.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дефакто

    8 1 Отговор
    Румъния, България, Полша най големите подлоги.
  • 5 Парамедик

    7 1 Отговор
    Бандерите най добре ги лекува стрихнин
  • 6 Уточнение

    9 1 Отговор
    НАТО вън от България !

    Коментиран от #7

  • 7 Запознат

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Уточнение":

    НАТО са търговци на оръжие и терористи! Сега колабороционистите ще подаря бг оръжие от резерва на БНА и ще купят от НАТО скъпо оръжие, а българите ще гладуваме и студуваме.
  • 8 Слава на Украйна, слава на героите!

    1 3 Отговор
    ВСУ укрепва с всеки ден, практически рушляците избягват битки с тях, а стрелят по цивилни цели. Иначе руските смешници напоследък се хвалят, че "успешно" отблъсквали украински атаки! Е нали щяха да превземат Киев пияните ватници, щяха да денацифицираха Украйна, да я унищожели и прочие басни - сега втарая армия копае окопи пред Белгород и Курск и отблъсква украинците??? Аман ти и "безаналоговата" армия...
  • 9 Хахаха, подлоги кремълски

    3 3 Отговор
    Много жалки рубладжийски подлоги тук бре, гнусни изрожденци и още нещо...
  • 10 Ученият котка

    2 0 Отговор
    А България и Северна Македония военни перачки и готвачи. Кой кого се опитва да измами и да изпревари на завоя ?
  • 11 Един

    3 0 Отговор
    НАТО е агресор!
  • 12 Приказки за наивни

    3 1 Отговор
    Не беше ли Румъния, която каза че "Украйна е измислена държава", когато настъпи спор за газта открит в Черно море? Сега тръгнали да им "помагат". Ти да видиш лицемерие.
  • 13 от безизходица и безсилие

    2 0 Отговор
    нови неработещи идеи но за сметка на увеличаващата се инфлация. Но европейците си го заслужават понижаващия им се жизнен стандарт
Новини по държави: