Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 16:00 3 159 29

ТАСС: Ксения Собчак е избягала в Литва

  • руска опозиция-
  • ксения собчак-
  • тв водеща-
  • владимир путин-
  • русия-
  • москва-
  • кремъл-
  • кирил суханов

Телевизионната водеща и опозиционен блогър Ксения Собчак е напуснала Русия в нощта на вторник срещу сряда, влизайки в Литва през Беларус

ТАСС: Ксения Собчак е избягала в Литва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Телевизионната водеща и опозиционен блогър Ксения Собчак е напуснала Русия в нощта на вторник срещу сряда, влизайки в Литва през Беларус. Това са съобщили за ТАСС от правоохранителните органи. Засега тази информация не е потвърдена от независим източник.

"Тя напусна Москва късно през нощта (във вторник). В същото време тя купи самолетни билети през интернет вчера до Дубай, а днес до Турция. Тя направи това, за да обърка оперативните служители. В същото време тя влезе в Литва през Беларус, " казва източникът на агенциията. Според него следователите са имали в ръцете си заповед за задържане на Собчак, но тя е успяла да избяга.

В сряда сутринта е извършен обиск във вилата на Ксения Собчак в Московска област по дело срещу търговския директор на нейната компания Кирил Суханов, предава ТАСС.

"В дома на Собчак се провеждат обиски по дело за изнудване, по което е задържан нейният търговски директор Кирил Суханов. Самата Собчак няма процесуален статус", каза събеседникът на агенцията.

Правоприлагащите органи също съобщиха, че в сряда следовател на Главното управление на Главната дирекция на Министерството на вътрешните работи за Москва ще се обърне към Тверския съд в Москва с искане за определяне на мярка за неотклонение за Суханов.

Във вторник той беше отведен в Главното следствено управление на Главната дирекция на МВР за Москва за следствени действия. Собчак потвърди задържането му по дело за изнудване. "Нашият търговски директор Кирил Суханов е задържан. Казват за изнудване", написа тя по-рано в канала си в "Телеграм".

След началото на руската агресия в Украйна и особено след приемането на закон, предвиждащ до 15 години затвор за "дискредитиране" на руската армия много руски опозиционери или бяха преследвани и задържани по него или срещу тях бяха образувани дела по други, несвързани с политическата им дейност обвинения, които те определят като "фиктивни".

Припомняме случая с преследването и задържането на руската журналистка Марина Овсянникова, която бе задържана и поставена под домашен арест, но успя да избяга в чужбина, след като бе обвинена именно по закона за дискредитиране на руската армия.

Марина Овсянникова стана известна през март 2022 г. след като се появи с антивоенен плакат в директен ефир на проправителствения "Първи канал". Тя плати глоба от 30 000 рубли (по онова време около 250 евро) във връзка с протеста си, но адвокатите ѝ още тогава посочиха, че може да бъде изправена пред нови обвинения на по-късен етап.

След като беше глобена, Овсянникова избяга от Русия и беше наета от германския вестник Die Welt. Но впоследствие се върна в Русия, за да води битка за родителски права, каза тя в социалните медии. Овсянникова продължи да критикува войната.

През последните две седмици руските съдилища наредиха на Овсянникова да плати две допълнителни глоби за дискредитиране на армията на страната в нейни публикации в социалните медии. Тя също така беше задържана за кратко в средата на юли. Тогава нейният адвокат не изключи възможността за наказателно разследване.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    33 7 Отговор
    Тая дето Путин я возил сутрин на училище и тя го играе десидент.
  • 2 Теле

    17 14 Отговор
    ФСБ ще я вгепят

    Коментиран от #20

  • 3 Някой

    33 15 Отговор
    Тази е толко а куха лейка, че ням как да е представлявала интерес за руските служби.
    Никой не се е и опитвял да я спре да напусне Русия, обаче тя дуржи да го каже на всеослушание.
    Срга щр го играе дисидент и очаква америкнвки грантове.

    Коментиран от #21

  • 4 Преведено на български

    17 3 Отговор
    В превод звучи - не били компютри, а компоти.:))
  • 5 Гошо

    19 4 Отговор
    Екстра ще си прекара в "свободния свят "
  • 6 Мда

    14 12 Отговор
    А не бе, вас ще чака, да я арестувате!

    Коментиран от #8

  • 7 Калпазанин

    13 4 Отговор
    Страшни устни
  • 8 Ако е била от

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    голямо значение, отдавна да е в някоя женска трудовопоправителна колония и да я показват като в зоопарк на другите, за пример. Оставили са я да се изсули като мокра връв, да не мъти водата. Извън РФ та не представлява интерес и на "западните партньори". Те върнаха обратно Навални, след като руснаците го пуснаха по живо, по здраво, но няма кой да го остави да си развива пояса и сега ще изгние в килията. Най - смешното е, че са му плащали в бит койни, демек с нищо. :-)
  • 9 тая

    9 4 Отговор
    сабачка си търси стопанин ама трудна работа че нещо много на улична превъзходно го докарва
  • 10 Ха ха ха

    11 14 Отговор
    Некадърните милиционери една жена не могат да задържат, тръгнали на война. На война с пияници не се ходи!

    Коментиран от #13

  • 11 Бацо прецедател

    2 2 Отговор
    Сеня е кандидато на бацо Пуцю за шеф на савецката опозициа на местото на Навални!
  • 12 ЛиБеРаст

    5 6 Отговор
    Либерастите се местят в Либерастия!

    Коментиран от #19

  • 13 Мамул

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха ха":

    С пияници, НЕ! Много е винтидж с пияници, сега се ходи с нар.комани!
  • 14 сноу

    7 5 Отговор
    Уруспийчета и шафрантийчета се умножават с геометрична прогресия ...
  • 15 Факт е,

    13 5 Отговор
    Тази не е добре и е чудесно, че избяга.
    На своята свадба петък 13 септември,
    пристига за сключване да брак в катафалка ,
    танцува еротичен танц в съответното "облекло" пред гостите и свекърва й заради гледката излезе от залата...
    Всичко най-тъпо , което може да се измисли го демонстрира.
    Русия се отърва от една откачалка

    Коментиран от #27

  • 16 Ели

    12 6 Отговор
    Ксения никога не е била някакъв дисидент. Беше добре дошла във всички руски телевизий. Имаше собствено ТВ шоу. Заработваше много добре особено след втория си брак. Сега изведнъж се преобрази на преследван евроатлантик. Цирк.

    Коментиран от #18

  • 17 Глупости

    3 6 Отговор
    На кой глупак му грумна да лъже, че тази софт-пропагандистка е "опозиционен журналист"?!? Путинска подлога! (Не само кръщелница.)
  • 18 Този е

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ели":

    менте отвсякъде. Най-вероятно я подготвят за инфилтриране в някоя западна телевизия/вестник, след като не успяха с друга ФСБ-шница (оная с плаката).
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Че нали точно ФСБ я праща на "мисия", да слухти за дисиденти и да предава на Лубянка.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пеци

    4 4 Отговор
    Баща и направи най голямата грешка, като изигна Путлер КГБшен п.л.ъ.х.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Тва е дъщерята на човека развил путин.благодарния Путин първо уби баща и сега прогони и дъщерята.
  • 26 Сандо

    0 5 Отговор
    Рядко неприятно същество с огромно самочувствие и високомерие.Пример за "златната младеж" изцяло възприели евроатлантическите ценности и живеещи празен и никому ненужен живот.
  • 27 Сандо

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Факт е,":

    Още от царско време съществува традицията Русия да изпраща всякакви откачалки на Запад,за подобряване на расата им.И както се вижда,многогодишната им дейност дава резултати.
  • 28 Педант

    1 2 Отговор
    Да напомним, впрочем, че тази е от чедата сионови. Което обяснява това-онова...
  • 29 .....

    4 0 Отговор
    Всички нормални бягат от Империята на Злото.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания