Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 17:00 1 308 4

Швейцария разглежда молбата на Германия за изпращане на оръжия в Украйна

  • германия-
  • швейцария-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • оръжия

Германия отправи нова молба към Швейцария да разреши износ на швейцарски боеприпаси към Украйна, които да се използват във войната срещу Русия

Швейцария разглежда молбата на Германия за изпращане на оръжия в Украйна  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия отправи нова молба към Швейцария да разреши износ на швейцарски боеприпаси към Украйна, които да се използват във войната срещу Русия, съобщи Ройтерс.

Веднъж вече спазващата неутралитет Швейцария отказа подобна молба.

Представител на Департамента на икономиката на Швейцария съобщи, че е получено писмо от германския министър на отбраната и добави, че началникът на федералния икономически департамент Ги Пармелин скоро ще даде отговор. Представителят отказа да коментира дали Украйна също се е обърнала към швейцарското правителство.

Министерството на отбраната в Берлин отказа да коментира писмото и заяви, че Германия винаги води конструктивни разговори с партньорите си. Страната снабди Украйна с 30 танка от типа „Флакпанцер Гепард“ и с около 60 000 боеприпаса.

Швейцария разглежда молбата на Германия за изпращане на оръжия в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април Берн наложи вето на износа на швейцарски боеприпаси, използвани от танковете за противовъздушна отбрана „Гепард“. Германската армия първоначално преди десетилетия е снабдявана с 35-милиметровите снаряд от швейцарски компании обаче техният износ е блокиран, след като правителството на Швейцария заяви, че доставките биха нарушили закона за неутралитета на Швейцария.

След като през юни заяви позицията си, правителството каза, че „въз основа на критериите за износ, описани в Закона за военните материали, и на принципа на еднаквото отношение по закона за неутралитета Швейцария не може да одобри транспортирането на военни материали, произведени в страната, към Украйна“.

Министърката на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт се свърза с Виола Амхер, която заема същия пост в Швейцария, за да попита дали е възможно преразглеждане на решението ѝ, предаде днес швейцарският вестник „Тагесанцайгер“. Той допълва още, че Украйна също е призовала Берн да позволи доставките.

Осеммесечният конфликт в Украйна представя Швейцария по-далеч от обичайната ѝ позиция на пълно неучастие, след като Берн наложи почти всички санкции на Москва, които и Европейският съюз.

Промяната накара Русия да отхвърли швейцарското предложение да представлява украинските интереси в Русия и руските такива в Украйна, защото вече не счита Швейцария за неутрална държава.

Миналия месец Швейцария заяви, че временно ще задържи обмена на данъчна информация с Русия и ще усложни получаването на виза на руските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Швейцария

    14 1 Отговор
    Ще им пратим лъка на Вилхелм Тел.
  • 2 Анти-маймуна

    14 2 Отговор
    западните роби патят от това че са 1000 пъти по-тъпи от Ротшилдите. Мозъците им са тотално недоразвити да проникнат извън фасадата на "демокрацията" и да проумеят къде се крие плъха.
    Западняците изчезнаха заради тази пословична инфантилност.
    "В тази връзка САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия предадоха на Сърбия документ, съдържащ съгласувано с ЕС изявление, че "Прищина има легитимно право" на собствени регистрационни номера на автомобилите.""
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Жерондист

    12 3 Отговор
    Войната ще дойде при вас соросоиди.
Новини по държави: