27 Октомври, 2022 21:50 2 004 31

МВФ: Половината страни от еврозоната вървят към рецесия

  • русия-
  • инфлация-
  • европа-
  • мвф-
  • криза-
  • еврозона-
  • свят-
  • азия-
  • америка-
  • енергия-
  • рецесия-
  • кристалина георгиева-
  • глобална рецесия

Очаква се европейската икономика да бъде тежко засегната от енергийната криза

МВФ: Половината страни от еврозоната вървят към рецесия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се европейската икономика да бъде тежко засегната от енергийната криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна, като най-малко половината от 19-те страни, които използват еврото, се насочват към рецесия, каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщава "Евронюз".

"Хоризонтът значително се помрачи през последната година", коментира Кристалина Георгиева в четвъртък.

"Преди една година се възстановявахме от COVID и завършихме с над 6% глобален растеж. И тогава два шока: Омикрон и войната на Русия в Украйна не само прекъснаха възстановяването, но го обърнаха."

"Приоритет номер едно е да се борим и да спечелим срещу инфлацията. Какво означава това? Затягане на финансовите условия. Лихвените проценти се покачват", отбеляза тя.

"Когато централните банки натискат спирачките, финансовите министерства не могат да натиснат газта."

Картината, която Георгиева рисува за глобалната икономика, е безпогрешно мрачна, с влошаваща се криза на разходите за живот и забавяне на инерцията в Азия и Америка.

За Европа перспективите са още по-мрачни.

"Европа е засегната по-сериозно от повишаването на цените на енергията. Натискът върху европейските икономики е такава, че всъщност очакваме половината от страните в еврозоната да изпитат поне две четвърти отрицателен растеж. С други думи, рецесия", каза тя, без да назовава държавите.

"Само за да ви дадем представа колко значителен е ударът върху Европа, нашите прогнози преди пандемията и сегашните ни прогнози се различават с половин трилион евро", каза тя.

"С други думи, загубата за европейците е доста, доста драматична".

В последната си прогноза МВФ изчисли, че еврозоната ще се разшири с 3,1% през 2022 г., но само с едва 0,5% през 2023 г. Следващата година се очаква Германия и Италия да отбележат съответно -0,3% и -0,2%.

"2023 г. ще бъде по-трудна от 2022 г."

Георгиева похвали политиците на ЕС за предоставянето на "целенасочена, навременна и временна" подкрепа за домакинствата и компаниите под финансов стрес и каза, че основният фокус трябва да остане върху спестяването на енергия, за да се балансира несъответствието между търсенето и предлагането.

Но предстоят големи предизвикателства. "2023 г. ще бъде по-тежка от 2022 г. Следващата зима за Европа може да бъде още по-сурова от тази", заяви тя.

"Защо? Защото европейските политици действаха много бързо, за да запълнят газовите хранилища. Ако условията останат такива, каквито са, когато Русия не доставя газ на Европа, как това газово хранилище ще бъде запълнено през следващата година?"

ЕС е надхвърлил 93% от капацитета на своите подземни хранилища. Пазаруването, макар и успешно, доведе цените на газа до исторически върхове през август.

Но Георгиева внесе нотка на оптимизъм, твърдейки, че настоящата енергийна криза ще бъде голям тласък за зелените технологии по същия начин, по който пандемията ускори цифровия преход.

"Сърцераздирателно е да видим отново война на наша територия, отново бежанци и огромните страдания на хората под обсада, отново. Мислехме, че това никога няма да се повтори. И в съзнанието си все още се боря с този образ на Европа отново във война", каза тя.

"Ключовият въпрос днес в Европа е: Може ли Европа да остане единна и може ли обществеността да се включи в този труден момент?"

Говорейки за руската икономика, Георгиева прогнозира свиване както през 2022 г., така и през 2023 г., заедно със средносрочни и дългосрочни вредни последици.

"Първо, Русия губи достъп до технология, която би помогнала на страната да модернизира и диверсифицира икономиката си. Второ, тя губи хора. Изтичането на руснаци, особено на висококвалифицирани руснаци, поради войната, вреди на Русия, " тя каза.

"И трето, тя губи ролята си в глобалната икономика."

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 5 Отговор
    Няма по подходяща от нащо момиче, за да извади България от МВФ и курсът лев евро да иде 30:1

    Коментиран от #8, #30

  • 2 Сатана Z

    26 2 Отговор
    А ние сме се запътили в Еврозоната с гол в ръката.........юух!

    Коментиран от #14

  • 3 Последния Софиянец

    30 3 Отговор
    Важното е да има милиарди за Украйна.
  • 4 Хахах

    6 34 Отговор
    Така е . Разчитайте пак на русия, и е въпрос на време да се повтори. Никога вече бизнес с русия

    Коментиран от #13

  • 5 Ало

    29 1 Отговор
    Всички.
    И не рецесия а Депресия
  • 6 Пак ли?

    27 2 Отговор
    Сталинка Георгиева пак се изказа неподготвена. До кога?
  • 7 Делю Хайдутин

    35 3 Отговор
    Къде сме тръгнали тогава в еврозоната?
  • 8 Евро покер

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    30:1 ще в на първото раздаване.
  • 9 Санкции

    27 0 Отговор
    Му е майката.Да покажем на господаря че сме доби слуги.
  • 10 Русофил

    7 20 Отговор
    Само у нас - топло, хубаво, шампанско с черен хайвер под рубла. Забравихме да пием вода и да ядем хляб. Каним всички русофили.
  • 11 Пръц

    40 1 Отговор
    Еврозоната напечата за 3 години към 8 трилиона €йро шума.Сега суровините свършиха ,а BASF затваря производствата си едно след едно.С автомобилостроенето е същото.Няма нови коли, затваря се всичко в Европа .В БГ няма да има рецесия,защото няма нищо.Ние сме в рецесия перманентно.

    Коментиран от #20

  • 12 БОЛШЕВИК

    30 0 Отговор
    Удариха яко богаташите и олигарсите, може да видим и как почват да се самоизбиват и тия, как навремето се кефехме как се самоизбиваха мутрите в България през 90-години! Вълците когато изгладнеят и няма какво да намерят за ядене, почват да се самоизяждат.
  • 13 Ха ха ха ха ха

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахах":

    Ми тя Русия е виновна, че ЕС е в дългова криза:)))) страните от Еврозоната са с външни дългове от по над 100% от БВП и в ЕС се живее само от печатницата. Е, нави сега печатница. А за следващата година инфлацията ще е.... даже не искам да а мисля.
    И за всичко това е виновна Русия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гтред

    30 4 Отговор
    Сталинке, не към рецесия а към разпад вървят. Толкова заеми са взели че нямат връщане. Европа се разпада и изчезва. Които са по умни почват да се мазнят на Русия за да има какво да ядат. А простите ще изчезват в глад и мизерия.

    Коментиран от #17

  • 16 Никола

    12 1 Отговор
    Добри новини!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 10 Отговор
    Преди това бе 99,99% сигурна ,рецесията....сега само половината....тази Сталинка що не си върне рожденното име......Сядаш на тоалетната чиния ,погледнеш надолу...пак комунист те гледа от дъното.....
  • 19 Иван

    5 2 Отговор
    Хайде да влезнем в еврозоната,тролчета!
  • 20 честен ционист

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пръц":

    В България ще има купонна система и дажби порцион, ти за рецесия се съмняваш.
  • 21 А другата половина

    15 0 Отговор
    вече са нагазили яко в рецесията... Впрочем - не я показвайте тази дълбоко неморална женица...
  • 22 Язе

    10 0 Отговор
    На тази г-жа трябва да и изкарат очите с вилица и да и гръмнат един фишек динамит в задника. Защо? ...ами помислете.
  • 23 Хммм

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    Кире, страните с единната еееопейска валута ги излъгаха някога. Или да кажем, че никой не е очаквал какво ще стане с единна валута на да речем десетина държави. Това е било експеримент. И са толкова зле, а не може и да излезе някоя държава от тях , защото икономиките им са обвързани ли, преплетени ли... знам ли аз. Но е просто невъзможно да напусне Еврозоната, защото ще събори всички останали. Те са фалирали държави. Може да ти е смешно, но примерно Бг като финансова стабилност е по добре от една Италия, а и от останалите с единната валута. Да кажем, че Германия и Франция.. и техния дълг е от порядъка 100% от БВП, но айде те бяха локомотива.на ЕС. Потискаха останалите членки. По стечение на обстоятелствата познавам един политик от Гърция от Сириза (кабинета на Ципрас) и той беше един от водещите преговори с тройката - МВФ, ЕК, Сб. през 2015г.Наистина правителството на Сириза е смятало да напусне Еврозоната, да си върнат тяхната парична единица. Това е бил истински замисъл на Сириза. . Оказва се, че не може. Ако напуснеше тогава Гърция ЕЗ, събаря всичките страни... и ставало хаос... И на гърците им дойде дюшеч да изнудят Меркел за кинти за да не съборят Еврозоната. И така ЕС платиха 82 милиарда на гърците за да останат в Еврозоната.

    Коментиран от #28

  • 24 стрино сталино

    12 1 Отговор
    нали и наш ще набутате финално да потънем през еврошумата завинаги с ес-титаника
  • 25 Вирус

    7 0 Отговор
    Сталинка и тя ръкомаха не е войната вие я направихте нарочно първо с борсови цени и после със санкции
  • 26 Акъл море,глава шамандура

    14 0 Отговор
    Очаква се България да се присъедини към еврозоната,за да им плаща дълговете...много умно,няма що!
  • 27 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Гениален план създаден от банкстерите.Без значение европейски,или зад локвата.Без значение,защото са едно семейство.Набучваш на Еврокуката 540 милиона с единна валута,след това всичко е в юмрука ти. Няма мърдане и за слабия и за силния. Виждаме как за няма три месеца,през изкуствено раздухана истерия за дефицит на енергоносители( фитила бяха санкциите) сринаха еврото под 1 $. Сега,при скъп$, вноса от щатско става още по проблемен.Което е единствено в полза на щатите.Англето също го играе хитро- по банкстерски.Целенасочено си обезценява паунда.Защо,сами се досещайте! Крайната точка в плана- Всичко в еврозоната " е да се премине към премахване на кеша изобщо.Преминаване към електронни пари. Затова натискат всички, включително нас да приемем еврото.Приемеш ли веднъж- до там.Излизане от " клуба" е невъзможно. Ще ти натресат такива финасови санкции( помощи,планове, програми) и то с лихвите,че стотици милиарди не те оправят
  • 28 Хитреца

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хммм":

    И какво направиха с тия 82 милиарда лева - нищо. Ама си и в грешка, не са 82, а някъде към 210 милиарда и така нищо не направиха гърчолята. И те са една кочина - отиди за по дълго вгледай се в някои неща от битието им, само не гледай като турист и ще разбереш за какво иде реч.
  • 29 Ето ви факти

    2 0 Отговор
    "Очаква се европейската икономика да бъде тежко засегната от енергийната криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна".....Спрете да преписвате глупости и нагли лъжи. Енергийната криза бе предизвикана хитрите свраки от ЕС и САЩ.
  • 30 А сти глупости

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Как ще извадиш Бг от МВФ?Тогава считай не 30 на първо раздаване,а в полувремето 300 в посоката,помниш я.

    Коментиран от #31

  • 31 Мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "А сти глупости":

    А Русия губи ролята си в глобалната икономика ААА.Ета канешна плоха!
Новини по държави: