Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 04:03 6 143 39

1 ноември 1922 г.: Абдикира последният султан на Османската империя

  • султан-
  • османска империя-
  • мехмед vi

Териториалните клаузи са свързани с разделянето на османските територии

1 ноември 1922 г.: Абдикира последният султан на Османската империя - 1
Снимка: Архив

На 1 ноември 1922 г. абдикира последният султан на Османската империя Мехмед VI.

Роден е през 1861 г. в Истанбул. Той става султан на 4 юли 1918 г., след като законният наследник на Мехмед V Решад Юзуф Иззетин, се самоубива.

Новият султан идва в тежки за империята години, започнали с революцията на младотурците и приключили с разгрома ѝ в Първата световна война. Френски и британски войски са окупирали обширни територии в Близкия изток, които от векове са били притежание на султана.

Подложен на натиск от Запада Мехмед VI е принуден да приеме Севърският договор. Това е мирен договор подписан в парижкото предградие Севър (Sèvres) между държавите - победителки в Първата световна война и Османската империя. Парафиран е на 10 август 1920 г. и е част от Версайската система от договори.

От страна на Османската империя е приет от султана Мехмет VI, който се стреми да запази трона си, но движението на младотурците начело с Кемал Ататюрк отхвърля договора.

Основните клаузи в договора са териториални, военни и юридически.

Териториалните клаузи са свързани с разделянето на османските територии между победителките.

– Франция получава Ливан и Сирия, а Дулкадир и Киликия остават под френско влияние.

– Италия получава като зони на влияние Тарс, Анталия, Кония и части от централен Анадол и получава потвърждение за прякото присъединяване на Додеканезите към своите територии.

– Армения получава Ерзурум и земите около езерото Ван, заедно с областта Трабзон.

– Гърция получава Източна Тракия, заедно с Егейските острови и под формата на зона на влияние областта около Измир. След изтичането на 5 години, в областта се предвиждало да се проведе референдум, който да определи дали територията да стане част от Гърция или да остане в Османската империя.

– Великобритания получава Палестина, Трансйордания и Ирак, и части от Кюрдистан като зона на влияние.

– Босфора и Дарданелите са демилитаризирани и предадени под Международен контрол.

– Договорът предвижда и референдум сред кюрдите, който да определят бъдещето им. Референдумът така и не е проведен заради разногласия сред самите кюрди.

Военните клаузи предвиждат намаляване на османската армия до 50 000, разрешават запазване само на 7 бойни кораба и 3 торпедни лодки и забраняват на Османската империя да разполага с военно - въздушни сили. Освен това, се създава съюзническа контролна комисия, която да следи за изпълнението на военните клаузи.

Генералът от османската армия и герой от защитата на Дарданелите – Мустафа Кемал паша се изтегля във все още свободните територии, отхвърля властта на султана като изчерпана и старомодна и обявява намерението си да спаси държавата от катастрофата, в която се намира.

На 1 ноември 1922 г., след като гръцката инвазия в Мала Азия е отблъсната, султанатът е официално детрониран, а на 17 ноември Мехмед VI напуска Истанбул на борда на британски военен кораб. Отначало той се установява в Малта, но бързо се премества на италианската Ривиера в Сан Ремо.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ВИ за ПОЛЕЗНАТА информативно ИСТОРИЧЕСКА статия господин МИХАЙЛОВ

    Коментиран от #18

  • 2 среднощен

    31 8 Отговор
    "...На 1 ноември 1922 г. абдикира последният султан на Османската империя Мехмед VI..."; На 1 ноември 2022г. Ердоган е на път да "възроди империята" през "възстановяването" на Украйна и Сирия... След първата световна война масоните разрушават всички монархии в Източна Европа и налагат новия световен ред чрез "революции"...

    Коментиран от #3

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    КОЛЕГА и от ТОВА най много СТРАДАТ обикновените ХОРА

    Коментиран от #5

  • 4 хайдутин

    19 40 Отговор
    И аз благодаря за статията г-н Михайлов ....малко удовлетворение за българите по повод Османската империя . Краварските тролове тук няма да кълнът поробители , защото в архивите на Америка за България няма данни за поробване на България от Османската империя За това , ако ви разрешат началниците , бихте ли публикували статия за този период от историята ни , за да ги образовате поне малко като българи , че скоро време ще забравят родния си език и ще минат изцяло на английски с американски акцент .

    Коментиран от #11

  • 5 среднощен

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    "...и от ТОВА най много СТРАДАТ обикновените ХОРА.."; "СТРАДАНИЕТО" - "най-прекият път към познанието"... "Другият път" е чрез "доверяването" в "Нещо по-високо от Аз-а"... В основата и на двете "знания" стои "правилното или неправилното" използване на свободната воля на ЧОВЕКА. Нека да си припомним "нашите възрожденци будители" - в основата на техният подвиг е "жертвата"... Честит празник на всички БУДИТЕЛИ!

    Коментиран от #6

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    БЛАГОДАРЯ МНОГО МНОГО сте МЪДЪР а аз се чудя защо толкова има обиди например мен редовноме обиждат а и господине за мен е останало КНИГИТЕ НЕТА предимно съм в ФАКТИ защото съм с инсулт но ВИЕ сте МЪДЪР ИНТЕЛИГЕНТЕН БЛАГОДАРЯ ВИ

    Коментиран от #7, #12

  • 7 среднощен

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Благодаря ви за "високата оценка"! За "мъдростта ми" ще отговоря с думите на старозаветните притчи - "..който събира мъдрост от този свят, събира тъга.." А, за вашата доброта ще кажа, че тя е по-ценна и от всяка мъдрост в този свят! Останете в мир и отстоявайте доброто - честит празник! Бог да пази България!

    Коментиран от #10

  • 8 🇹🇷👊

    7 49 Отговор
    Последен засега, пак ще има турска империя и султан.
  • 9 Матракчи

    25 36 Отговор
    "Кемал Ататюрк отхвърля договора"
    Така се постъпва,а не като нашия селянин да чупи писалки след като подписва позорен договор следван от нац. катастрофа.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "среднощен":

    БЛАГОДАРЯ ВИ
  • 11 Ердо

    34 38 Отговор

    До коментар #4 от "хайдутин":

    Много точно, 500 годи и под турско се говори и пише български българина си има и религия навъдили сме се с 2 мил в повече. А от времето на "димокрацията" ни стопиха с хемен емен 4 мил. Разбиха и разграбиха всичко построено от дядовците ни празнуваме краварски празници слагаме маски на хелоуин учат децата ни като станат на 16 да си определят мъжко ли е женско ли е. И само за сравнение с френските и английските колонии там все още се говори френски и английски като майчин език. Познавам африканци които говорят френски и то без акцент даааа тва ли трябва да е свободата

    Коментиран от #16, #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Май

    17 39 Отговор
    ще се окаже,че добре сме си живеели в Османската империя.Само шепа луди глави от време на време са вдигали въстания.
  • 14 Филипс Македонски

    36 9 Отговор
    Актуалните империи в момента са САЩ, Русия и Китай, Турция няма да ги огрее.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дядя

    38 11 Отговор

    До коментар #11 от "Ердо":

    През 14-ти век според историческите данни населението на Англия, Франция и България е било приблизително еднакво, около 1.5 млн. И докато ти за 500 години си се "навъдил" до 2 млн. и кусур, другите две държави в края на 19-ти век са съответно 18 и 25 млн.

    Коментиран от #17, #22

  • 17 Ердо

    8 30 Отговор

    До коментар #16 от "Дядя":

    И как са са навъдили, само недей да ми казваш че е от колониите. Ти скоро в Европа или във великата @@@рания одил ли си

    Коментиран от #21

  • 18 Той нищо не казва бе

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И пак за анадолски....Безинтересни четива.
  • 19 ууу

    37 15 Отговор
    ВСИЧКО ТУРСКО - ДОЛУ !!!!
  • 20 ФакЪт

    19 30 Отговор

    До коментар #15 от "Д-р Костадин Костадинов":

    великата българска армия едва ли може да завземе Костин брод, Константинопол викам да го оставим за по-нататък!
  • 21 Дядя

    41 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ердо":

    Ще обясня, като на мандрил! Давам времевия интервал от 14 в. до края на 19в. визирайки периода от 1396-1878г. И докато българската нация е мъждукала за тези 482 години, другите нации са се развивали и то не само демографски. А това "Ти скоро в Европа или във великата @@@рания одил ли си", няма ама нищо общо с онези времена!
  • 22 Това от мандрил на мандрил

    8 31 Отговор

    До коментар #16 от "Дядя":

    Ли си го препредавате апокрифно? Според официалните проучвания преди османците да наложат вековен мир известен на науката като pax ottomanica българското племе е било пред разпадане и изчезване разделено между четирима феодала и ненадхвърлящо бройката 250 хил. Само за 5 века османецът го е развъдил до 4 мил.

    Коментиран от #23, #30

  • 23 Дядя

    37 0 Отговор

    До коментар #22 от "Това от мандрил на мандрил":

    Съде ги преброи 4 млн.? "Към 31 декември 1880 г.
    Редактиране
    Първо официално преброяване на населението в Княжество България.

    Общ брой на населението – 2 007 919 души, в т.ч.
    мъже – 1 027 803 души,
    жени – 980 116 души."

    Коментиран от #31, #33

  • 24 Калпазанин

    4 18 Отговор

    До коментар #15 от "Д-р Костадин Костадинов":

    Про вай се първо да завладееш полигона ново село или костин брод, па може и момин проход
  • 25 Мотиката

    36 7 Отговор
    Най мрачните времена за Балканите бяха тези под турското робство. Върнаха най развитият регион във каменната ера. И до ден днешен да погледнеш цивилизацията на Европа започва от там където не са стигнали турците
  • 26 Калпазанин

    3 0 Отговор
    Този на снимката много мяза на кълъчбездароглу, да не му е бил дядо
  • 27 Браво.

    7 21 Отговор

    До коментар #11 от "Ердо":

    Много точен коментар.Големите ,,демократи европейци,,все още имат колонии.Изклали и избили повече от половин свят ама за тях не се говори.В османската империя всеки поданик е имал право да изповядва религията си.Да учи на майчин език и търгува свободно в рамките на империята.Не е имало робство.Роби са били негрите в Америка и в англосаксонските колонии.

    Коментиран от #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 От многото

    4 8 Отговор
    прекрования на историята вече съм объркан и правя извод,че през Османския период не сме били роби,но по долна ръка хора от османците.
  • 30 Д'мин

    19 4 Отговор

    До коментар #22 от "Това от мандрил на мандрил":

    "...като pax ottomanica българското племе е било пред разпадане и изчезване разделено между четирима феодала и ненадхвърлящо бройката 250 хил..." Ама вие сериозно ли ги пишете тези неща? "Гандев беше правил опити за ХІV век и май ни беше изкарал 1,5 милиона, но това е без земите отвъд Дунава, Белградско, Браничевско, Косово, Албания, Тесалия.", "Ако не се лъжа, цифрата на Гандев за броя на българското население непосредствено преди падането на България под турско робство беше около 2 милиона.", "...през втората половина на 14 и първата половина на 15 век /нали се сещаш кой период е това/ остават не повече от 350 - 400 000 българи..."

    Коментиран от #32, #35

  • 31 Според мандрилската история

    0 6 Отговор

    До коментар #23 от "Дядя":

    В източна Румелия нямало ли е население?
  • 32 Ами докато Гандев и мандев правят опити

    4 11 Отговор

    До коментар #30 от "Д'мин":

    То османските архиви и данъчни регистри са съвсем точни. Едно е да си изсмукваш от пръстите някакви цифри без да имаш достоверен източник за периода преди 14 век, а съвсем друго да ползваш такъв. Та според тези регистри, които са си доказано достоверни и считани от съвременната историческа наука за най-пълните и подробни изобщо в света българското население при идването на османците и включването на българските земи в пределите на империята не надхвърля 250 Хил. Ако искаш спори с архивите и регистрите....

    Коментиран от #34

  • 33 Ами още по-зле

    1 9 Отговор

    До коментар #23 от "Дядя":

    Значи в Северна България са станали 2 млн, а през 13век там е имало не повече от 100 Хил. Айде сега да видим колко е имало в Южна България включая и Македония и колко са станали.
  • 34 Д'мин

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ами докато Гандев и мандев правят опити":

    Завладяването на българските земи след 1393г.-падането на Търновград и 1396г.-битката при Никопол е продължило още около 50 години. Турските данъчни регистри първоначално се отнасят до броенето на семействата/домакинствата. Едва век по-късно започва броенето на хора и то само на мъжката част от населението. Нали не се опитваш да ме убедиш, че разполагаш с турски архив за преброяване на българите от 1397г.? От 15в. всяка година 2000-2500 български момчета са прибирани чрез Девширмето! 10години х 2000? Ами 100 години х 2000! От писанието ти разбирам единствено, че не си българин! Няма лошо, величайте си Пакс Отоманика и сънувайте розови сънища!

    Коментиран от #37

  • 35 МаниМани

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Д'мин":

    Значи в Тесалия(Гърция) е имако българи а сега къде са? В Белградско(Сърбия) е имало българи а те къдеса? В Албания е имало българи а те къде са? Оттатък Дунава значи Румъния а тези българи къде са? Браничево пак в Сърбия а тези българи къде са? Косово от бивша Югославия а тези българи къде са?
    Като заключение помислете си защо са се запазили само онези който до последно са били с Османската Държава.
  • 36 МаниМани

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Браво.":

    Дори през 1912 година белгийците са ловили крокодили в Африка като за стръв са използвали деца от африканските роби. Зяпадната "цивилизация" са облицовали книгите си с човешки кожи дори първата френска конституция(и в света) от 1791 г. е облечена с такава а в САЩ са намерени поне 3 такива книги хайде да не повърнем от робовладелките им гадости.
  • 37 Посмали м'анго

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Д'мин":

    Девшиермето се е събирало на всеки 7 години. Пък и от къде толкова народ за събиране, а и защо след като масово са били изколвани или вземани за роби както постоянно ти внушава споменатият от теб Гандев?

    Коментиран от #38

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Посмали м'анго":

    1. Девширме, на турски значи "събиране на цветен прашец". При девширмето е имало ПОДБОР през 5г., а по-късно и ЕЖЕГОДЕН ПОДБОР на най-будните и красиви български момченца И ТАКА ВЕКОВЕ НАРЕД. Фактите за този ежегоден "кастинг" много често се премълчават по родолюбиви причини. Еничарите първоначално нямат семейства за да оставят поколение, а и по-късно еничарите търпят огромни човешки загуби. Част от момченцата пък директно са продавани като роби. Според мен това е ОБЕКТИВНАТА причина за незавидното състояние на държавата ни и за липсата на критична маса от будни и родолюбиви Българи които да поведат сънародниците ни. Отделно, че едва създаденият елит е бил ликвидиран от комунягите 1944-1946 г.
    Май доста време ще мине докато Българинът се пробуди.
    2. Доста любопитно е, че законът е забранявал на турчин да отнеме коня на Българин, ако цената му е под сто гроша. По този начин се е осигурявало турските коне да са добри и с висока цена. А е било законно да отнемеш хубавия кон от Българина.
    3. Геноцидът "ДЕВШИРМЕ" - КРЪВЕН ДАНЪК е най-гадния вид геноцид, защото де факто имаме народ, но всъщност това е аморфна маса, тъй като е без ЕЛИТЪТ, който е хирургически изрязан от тялото на народа. Резултатите се виждат много ясно от повечето коментари във Факти....

    Коментиран от #39

  • 39 НатИмперия

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Така както днес самовплно се девширирате за по лек живот из Европа и тогава сте били същите.
Новини по държави: