Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 16:52 1 857 19

Сирийската армия гори трупове, за да скрие самоличността на убитите

  • сирия-
  • дараа-
  • алепо-
  • башар асад

Организацията смята, че 15-те тела принадлежат на цивилни и дезертьори от армията, застреляни от силите на режима по време на обиск на къщи в Дараа през декември 2012 г.

Сирийската армия гори трупове, за да скрие самоличността на убитите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Група правозащитници обвини сирийските правителствени сили, че изгарят тела в ями, за да не могат да бъдат идентифицирани - това е последното от поредицата обвинения за престъпления, извършени от Дамаск.

"Това може да отразява по-широка практика на сирийското правителство да унищожава доказателства за престъпленията си и да отказва на семействата на жертвите правото да узнаят съдбата на близките си или да получат тленните им останки", се казва в доклад на базирания във Вашингтон Сирийски център за справедливост и отчетност.

Неправителствената организация анализира видеоклипове от 2012 и 2013 г., на които се виждат трупове, изгорени и прехвърлени в масови гробове в южната провинция Дараа, като ги сравнява със сателитни снимки, на които се виждат камионите, превозващи телата.

На четири видеоклипа се вижда как въоръжени мъже превозват поне 15 тела. Те документират самоличността им, изхвърлят ги в яма, след което ги заливат с бензин и ги подпалват.

В един от видеоклиповете се вижда как офицер фотографира лицата на мъртвите, преди друг да излее бензин върху лицето и ръцете, преди да изрита тяло в яма.

"Този процес се повтаря за всяко отделно тяло в абсолютно същия ред, което показва систематичния характер на практиката и подсказва, че това може би не е единственият път, когато тази група служители е извършвала подобна операция", заяви неправителствената организация.

Организацията смята, че 15-те тела принадлежат на цивилни и дезертьори от армията, застреляни от силите на режима по време на обиск на къщи в Дараа през декември 2012 г.

Центърът получи видеоклиповете от активист, който заяви, че ги е получил от опозиционна група, която е устроила засада и е убила войниците, изгорили телата.

През април се появиха репортажи, публикувани в „Гардиън“ и „New Lines Magazine“, които разкриват, че през 2013 г. силите на режима са убили десетки хора в предградието на Дамаск Ал-Тадамон.

Докладът на "Гардиън" включваше кадри, на които се вижда как сирийски войник нарежда на цивилни с вързани ръце и завързани очи да бягат.

Веднага щом те се отскубват, войниците ги застрелват. Четиридесет и един мъже са убити, а по-късно телата им са подпалени.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 5 Отговор
    Има ли разлика, тук един ги копаше в гората в безименни плитки гробове. Даже и пари взимал на роднините.

    Коментиран от #7

  • 2 Да бе , да. ! 😜

    22 3 Отговор
    Откъде сирийците да знаят имената на краварските креатури от ИДИЛ ? Още на подготвителните лагери в Турция са им вземали личните документи .
  • 3 БгТопИдиот

    20 2 Отговор
    Холивуд стайл .
  • 4 Иван

    11 3 Отговор
    Турските ислямистки животни и укро еврейските нацисти също трябва да бъдат изгаряни.
  • 5 Зевзек

    4 17 Отговор
    Ало журналистите

    Не мога да разбера защо главорезите на Башар Асад ги наричате сирийска армия.

    Както не мога да разбера, защо изнасилваите и мародерите на Путин ги наричате руска армия.

    Диктатора и поробената от него държава не са едно и също.

    Само главорезите на Кадиров, не са чеченци, а кадировци.

    Коментиран от #10, #11, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Гробовете на гнусните еврейски сатанински нацистки хазари във Вашингтон трябва да бъдат изравяни и скелетите им унищожавани.
  • 8 Хайли Лайкли

    16 1 Отговор
    Какво стана със свалянето на Асад? От 2011 го сваляте, пък той още на власт.
    Какво правят САЩ на сирийска територия? Кой ги е канил там и като какви се разпореждат със сирийския петрол? Нещо санкции не се ли полагат за тях?
  • 9 За размисъл

    9 1 Отговор
    Въоръжена опозиция в Сирия бяха ислямистко - уахабитските групировки, спонсорирани от вън ( Катарския шейх официално оповести в интервю на кои колко пари са дадени) и веещи знаме, налагано на сирийците по време на Френския мандат (окупация).
    В Сирия има опозиция и тя е мирна, не въоръжена и участва в преговорите в Женева, организирани от ООН. И нали никои не е толкова тъп да вярва не "организации" базирани" някъде си ... или на Белите каски", които бяха изтеглени в Израел през окупирания Голан. Нещо подобно на Бесарабски фронт - лична страница във Фейсбук (хаха).
    Сирийската армия има своите грехове. Сега ни разлажетр о за тия на прехвалената "опозиция".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 За размисъл

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Зевзек":

    Посети Сирия и ще разбереш. Може да се окаже, че има и друго, дето не ти е известно.
  • 12 зеленясълия

    11 3 Отговор
    Стайков много си се закахърил за сирийците , предполагам така се кахъриш и за украинците и дай боже и за българите но нещо ме кара да мисля че всичко във вашия сайт ес политическа насоченост а не че сте толкова хуманни . Веднага отговарям защо така мисля ! Просто кахърите се само за определено съсловие хора а не за народ като цяло , т.е определяте тия които са верни на американския режим винаги за правилните и за тях леете крокодилски сълзи . Проспахте 8 години когато рушаха Донбас и загиваха и деца и възрастни а сега на ден по 20 статии за Зеления колко тежко му било без ток .....
  • 13 Смешно ми е

    4 10 Отговор
    всеки се гаври с путин
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 10 Отговор
    Сирийската???що ли си мисля,че говорите за руската......Руснаците си водят крематориуми на колела....както тук печем ракия с дърва,те така горят човешки тела.
  • 15 съжалявам те честно

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Зевзек":

    Има един проблем , и никога няма да разбереш , защото не става само с ядене трябват и други работи . Съжалявам те че ще останеш в историята като човека (силно казано ) не разбрал е освен да е подлога на американците има и друг свят по различен от този ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дебела кратуна

    3 0 Отговор
    А къде бяха правозащитните организации, когато "умерената" опозиция финансирана от краварите палеше живи християни и после ги режеше на парчета? За един приятел питам?

    И щото някой ще пита от къде съм сигурен - имам познати сирийци-православни християни, които казаха, че по времето на Асад никой не ги е пипал. Били са над 2 млн. За няколко години гражданска война същата "умерена" опозиция и ислямска държава са изклали над милион. За ежедневните репресии да не говорим. Та така...
  • 18 БПФ

    2 1 Отговор
    Поредните ЛЪЖИ. Същите като за т.нар. "холокост". Всеки който има понятие от Кремация ще ви каже, че трyпове в яма не могат да бъдат изгорени, защото няма как да влиза кислород отдолу !!! Дърва трудно ще изгориш в яма, камо ли човешки тела, които са 90% вода.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания