25 Юли, 2013 16:40 1 145 0

Джулиан Асандж обяви официално формирането на партия Уикилийкс

  • джулиан асандж-
  • уикилийкс-
  • политика

Партията на Асандж издига 7 кандидати за австралийски сенатори

Джулиан Асандж обяви официално формирането на партия Уикилийкс - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Джулиан Асандж, основателят на „Уикилийкс”, официално обяви създаването на политическа партия със същото име, съобщава австралийското издание „Камбера таймс“.

В обръщение от посолството на Еквадор в Лондон, където пребивава вече година, Асандж съобщи, че партията му ще участва в насрочените за септември парламентарни избори в Австралия.

„Да спечелим места в сената (горната камара на парламента) на Австралия това е равносилно да поставим в сената най-добрите австралийски журналисти, занимаващи се с независими разследвания”, заявява Джулиан Асандж пред изданието „Аустрелиън“, като добавя, че политиците в Канбера се страхуват най-много от това.

Асандж обяви, че иска да бъде "независим наблюдател на дейността на правителството" и допълни, че целта на новосформираната партия е ще бъде да "запази политиците честни."

Партията на Асандж ще издигне седем кандидати, включително и Асандж, за сенатори от щатите Нови Южен Уелс, Виктория и Западна Австралия.

Асандж, който е австралийски гражданин ще се бори за поста на сенатор в щата Виктория. 42-годишният основател на сайта за разследвания, заяви, че за него важен въпрос през следващите дни ще бъде политиката на управляващата Партия на труда за лицата, търсещи убежище.

Парламентарните избори в Австралия са насрочени за 14 септември, като се очаква тежка битка между управляващите лейбъристи на премиера Кевин Ръд и либералите на Тони Абът.

Асандж проведе заседанието на партията си по Skype.  Той не е излязъл от посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 г., когато потърси убежище по време на неговата права битка за екстрадиция от Великобритания в Швеция. Основателят на "Уикилийкс" е издирван в Швеция по повод предполагаеми сексуални престъпления. Самият Асанж твърди, че обвиненията срещу него са изфабрикувани от страна на САЩ за публикувани на сайта класифицирани материали за войната в Ирак и Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: