Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Ноември, 2022 14:50 1 227 21

Русия свиква гласуване във връзка с твърдения за биооръжия в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • съединените щати -
  • военни биологични дейности-
  • оон-
  • проверка-
  • заседание-
  • война

Съветът за сигурност на ООН е насрочил за днес гласуване на резолюция за създаването на комисия, която да разследва безпочвените руски твърдения, че Украйна и Съединените щати извършват "военни биологични" дейности

Русия свиква гласуване във връзка с твърдения за биооръжия в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН е насрочил за днес гласуване на резолюция за създаването на комисия, която да разследва безпочвените руски твърдения, че Украйна и Съединените щати извършват "военни биологични" дейности, нарушаващи конвенцията за забрана на използването на биологични оръжия.

Русия изпрати миналата седмица документ от 310 страници до членовете на съвета, твърдейки, че тези биологични дейности се извършват в Украйна с подкрепата на американското министерство на отбраната. Документът включваше официална жалба до Съвета за сигурност, позволена съгласно член 6 от конвенцията за биологичните оръжия от 1972 г., и проекторезолюция, която да упълномощи Съвета за сигурност да създаде комисия с участието на 15-те членове на съвета, за да разследва твърденията на Русия.

Още новини от Украйна

Първоначалните твърдения на Русия за тайни американски биологични военни лаборатории в Украйна, отправени скоро след нейното нахлуване на 24 февруари на територията на нейната по-малка съседка, бяха оспорени от независими учени, украински лидери и служители от Белия дом и Пентагона. Разследване на Асошиейтед прес през март установи, че твърденията пускат корени в интернет, обединявайки привърженици на конспиративните теории около КОВИД-19, последователи на движението Кю Анон и някои поддръжници на президента Доналд Тръмп.

Украйна наистина има мрежа от биологични лаборатории, получаващи финансиране и изследователска подкрепа от САЩ. Те са притежавани и управлявани от Украйна и са част от инициатива, наречена Програма за намаляване на биологичната заплаха, насочена към снижаване на вероятността от смъртоносно разпространение на болести – било то естествено или предизвикано от човека. Тези усилия на САЩ датират още от дейността през 90-те години на миналия век за ликвидиране на програмата на някогашния Съветски съюз за оръжия за масово унищожение.

През септември 197-те държави, които са страни в конвенцията за биологичните оръжия, се срещнаха по искане на Русия за обсъждане на дейностите в биологичните лаборатории в Украйна, но в заключителен доклад беше посочено, че не е било възможно да се постигне съгласие.

Дипломати казаха, че е малко вероятно руската проекторезолюция да бъде приета от Съвета за сигурност, когато бъде подложена на гласуване, което се очаква по-късно днес. За да бъде одобрена, е необходимо да има поне девет гласа "за“ и да не бъде наложено вето от никой от петте постоянни членове – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Русия свика миналия четвъртък заседание на Съвета за сигурност във връзка със своите твърдения, които бяха категорично отхвърлени от САЩ и западни им съюзници.

Американският постоянен представител Линда Томас-Гринфилд определи заседанието като "огромна загуба на време" и отхвърли твърденията на Русия като "чисти измислици, представени дори без късче доказателство". Тя каза, че твърденията са част от "дезинформационната кампания" на Москва, опитваща се да "отклони вниманието от зверствата, извършвани от руските сили в Украйна, и отчаяна тактика да се оправдае война, за която няма оправдание".

"Украйна няма програма за биологични оръжия", каза тя и допълни: "Съединените щати нямат програма за биологични оръжия. Няма украински лаборатории за биологични оръжия, подкрепяни от Съединените щати"

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини САЩ, че извършват в Украйна работа със смъртоносни патогени, включително холера, чума, антракс и грип, която не може да бъде оправдавана с претекста за грижа за общественото здраве. Той каза, че документи и доказателства, открити от руските власти, предполагат, че става дума за военно приложение.

Небензя заяви пред Съвета за сигурност, че за времето, откакто е в Украйна, руската армия е открила дронове, способни да разпръскват биоагенти, както и документи, които по думите му са свързани с проучвания на възможността за разпространение на патогени чрез прилепи и прелетни птици.

Томас-Гринфилд възрази, че твърденията на Русия са "абсурдни по много причини, включително защото подобни животински видове, дори да могат да бъдат използвани като оръжие, биха представлявали също толкова голяма заплаха за европейския континент и самата Украйна, колкото и за всяка друга страна".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Референдум

    9 12 Отговор
    Небезня ще носи бойните комари и птиците с патогени от лабораториите в Азовстал за доказателства
  • 2 ХИРО

    29 8 Отговор
    А КАКВО ПРАВЕХА БИОЛАБОРАТОРИИТЕ НА АМЕРИКА В УКРАИНА ПРЕПАРАТИ ЗА МУХИ И КОМАРИ
  • 3 !!!?

    11 9 Отговор
    Специална военна операция "Комар" на Кремъл в ООН !!!?

  • 4 Читател

    35 5 Отговор
    Как "безпочвени твърдения ," бе Ал-Ахмет , като Москва е приложила доказателства в 310 страници ?
  • 5 Вашето Мнение

    30 5 Отговор
    Оле, ал арабханъм, кой пък на теб ти каза, че твърденията на Русия са безпочвенни? Русия вече показа същността на шаш и ингилизите, чме са треторазрядни терористи.
  • 6 Хмхмхмхмхм

    5 29 Отговор
    /.... Тя каза, че твърденията са част от "дезинформационната кампания" на Москва, опитваща се да "отклони вниманието от зверствата, извършвани от руските сили в Украйна, и отчаяна тактика да се оправдае война, за която няма оправдание"..../ И аз мисля така. То е толкова точно и ясно формулирано, че повече няма накъде. Има доклад на ООН за това, че неонацистка русия умишлено снабдява войниците си с виагра и ги насърчава да използват изнасилванията, гаврите, мъченията, изтезанията и умишлените убийства на цивилното украинско население в Украйна, като оръжие срещу народа на Украйна. ПО-МРАКОБЕСНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ОТ ТОВА ЗА НЕОНАЦИСТКИЯТ ХАРАКТЕР НА ТЕРОРИСТИЧНАТА ВЪРХУШКА В КРЕМЪЛ НЯМА.

    Коментиран от #20

  • 7 Украинските биооръжия

    6 25 Отговор
    вече са приложени. Под каските на путлеровия башибозук...
  • 8 Моряка

    34 5 Отговор
    И защо ФАКТИ предварително обявява,че твърденията на Русия са безпочвени?

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 баба Вуна

    11 2 Отговор
    Оня Китаец де изяде прилепа преди това е спал с Украинка.
  • 11 Вашето Мнение

    26 7 Отговор
    Путин е толкова велик, че накара щатите, англия и колективния запад да изглеждат като гладни псета и треторазрядни терористи, които всеки има право и е нужно да рита.
  • 12 Ех ах ох

    22 3 Отговор
    Такива джурналисти да искате, влиза и ти сваля ципа!
  • 13 Хмхмхмхмхм

    3 22 Отговор

    До коментар #8 от "Моряка":

    Защото са само ГОЛИ НЕДОКАЗАНИ ТВЪРДЕНИЯ, КОГАТО И АКО се докажат, тогава и само тогава ще станат ФАКТИ...Но... това се учи като мисловна и логическа конструкция в УНИВЕРСИТЕТА, а не в помийните руски ями на руските крепостни р000би...

    Коментиран от #17

  • 14 Иванушка🇺🇲

    8 22 Отговор
    Руските фашисти и мародери съвсем изплискаха легена. На тези тъпотии измислени от КГБ никой не се връзва. По добре да се махат от Украйна докато още са живи.
  • 15 Уса

    14 3 Отговор
    До колкото може да се вярва на ООНеее а то не може.Тръмп и вас ще закрие много скоро
  • 16 Кой лъже?

    16 1 Отговор
    Не би трябвало да може САЩ или негов съюзник от НАТО да налагат вето, щом самият САЩ е обвиняем. Не е работа на някаква си американка да казва, че било загуба на време. За това си има комисии.
  • 17 Име

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хмхмхмхмхм":

    Ти не се мисли за най-умният, има и хора по-умни от тебе. Виждаме ги американските представители как се изнервят най-много от всички по тази тема. Загуба на време било. Че нещо по-умно ли има да се прави, хората работа искат и задачи. Все ще се направи необходимата комисия, която ще си проведе разследването, даже Русия може да спре да бомби енергийната мрежа, за да се не разсърдят хората и да си свършат работата. Пък те, американските политици, ако са невинни, сами даже биха искали да се провери това, то доказателства и за невинност се изискват, не само за виновност. Само тук в България го има това обвиняем да се разхожда по улиците. Дори в САЩ обвиняемият стои в следствието или затвора, докато приключи процеса.
  • 18 ХА ХА ХА

    7 1 Отговор
    АБЕ ТИЯ ЧЕТЕТЕ ЛИ ТИЯ КАКВО ПИШАТ , ОЩЕ ПРЕДИ ДА СА СЕ ЗАПОЗНАЛИ СЪС ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ЗА ТИЯ БИО ЛАБОРАТОРИИ ???? БЕЗПОЧВЕНИ ТВЪРДЕНИЯ ??????? ТИЯ ОТСЪДИХА ДВУБОЯ .....ПРЕДИ ОЩЕ ДА СЕ Е СЪСТОЯЛ ВЪВ ПОЛЗА НА КРАВАРИТЕ И УКРО - НАЦИСТИТЕ ! ЕЙ ТИ НА ДЕМОКРАЦИЯ ПО ЗАПАДЕН ОБРАЗЕЦ !
  • 19 НямаРазлика

    2 5 Отговор
    Ако някой на знае, руските и украинските банди по света са еднакво крайно жестоки и безморални. Първо стрелят после разговарят ако някой е още жив. Едните са малко по интелигентни, определете го по лично предпочитание, но малко. Така, че няма как да се вярва на някого след "химическите оръжия" за което дори Буш "неволно" сбърка при коментара и вместо Украйна каза Ирак. Някога го подведоха с "информацията" на разпознаването.
  • 20 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хмхмхмхмхм":

    Сатанинската смрадлива нацистка Синагога в Ню Йорк и Вашингтон да дава виагра на палестинците в Палестина.
  • 21 Вирус

    2 0 Отговор
    Ай стига бе измекяри оная с курабийките нали си призна в сената хахаха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания