Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 09:53 6 111 7

Най-силното земетресение за последните две години

  • земетресение-
  • румъния-
  • трус

До момента няма данни за пострадали

Тази сутрин в Румъния бе регистрирано най-силното земетресение за последните две години, съобщават местните медии. До момента няма данни за пострадали или разрушения от труса, предаде БТА.

Европейско-средиземноморският сеизмологичен център съобщи, че в 6:50 ч. румънско (и българско) време в сеизмичния район Вранча, окръг Бузъу, в Румъния е регистриран трус с магнитуд 5,2 на дълбочина от 140 км. Малко по-късно Националният институт по геофизика в Румъния ревизира магнитуда на земетресението от 5,2 на 5,4, а дълбочината – от 140 км на 148,8 км, предаде агенция Аджерпрес.

След автоматичното регистриране на земетресението Националният институт по геофизика ще направи и ръчно ревизиране на магнитуда и дълбочината, което ще покаже с точност тези параметри, посочва агенцията. Директорът на Националния институт по геофизика Константин Йонеску заяви за телевизия Диджи 24, че днешното земетресение е най-силното в Румъния за последните две години и го определи като „нормално“ за Вранча. По думите му не се очакват вторични трусове.

„Обикновено на няколко години става земетресение с магнитуд между 5 и 6 във въпросната зона“, заяви Константин Йонеску пред Диджи 24 и допълни, че това е нормално. Столицата Букурещ се намира на 122 км южно от епицентъра на земетресението. Най-близките градове до епицентъра са Брашов (73 км), Плоещ (72 км), Браила (117 км), Галац (120 км).

Националният институт по геофизика припомня, че миналата година най-силният трус в Румъния бе с магнитуд 4,7 по Рихтер и бе регистриран на 26 май. За тази година досега най-силното земетресение в Румъния бе регистрирано на 16 януари с магнитуд 4,4. На 31 януари 2020 г. във Вранча бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер, а последното силно земетресение – с магнитуд 5,8 по Рихтер, е станало през октомври 2018 г., сочат още данните на Националния институт по геофизика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    8 13 Отговор
    Засега , Москва само си настройва сеизмичните оръжия.....

    Коментиран от #6

  • 2 Отец Дионисий

    13 13 Отговор
    Господ ги наказва че вдигат ръка на руските си освободители.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 2 Отговор
    ПРИРОДА а пред нея сме БЕСИЛНИ
    БОГ да ни ПАЗИ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бачи Кико

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    То и аз съм им фен ама ти па съвсем си се вкарал във филм xaxa
  • 7 Тогава ...

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Да погледне и в Мрежата!
Новини по държави: