Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 12:32 872 7

Проф. Иван Динев: Републиканците имат големи шансове за мнозинство в Камарата на представителите

  • конгрес-
  • сащ-
  • републиканци-
  • демократи

Проблемът е, че тук говорим за едномандатни избирателни райони

Проф. Иван Динев: Републиканците имат големи шансове за мнозинство в Камарата на представителите - 1
Снимка: БГНЕС

„В последните няколко седмици проучванията показват една „червена вълна“ – за по-голяма подкрепа на републиканците. Такава, каквато не наблюдавахме цяло лято. И това най-вероятно изключително много увеличава шансовете на републиканците да вземат контрол над това законодателно тяло (Камарата на представителите – бел. Ред.).“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria проф. Иван Динев, преподавател във Факултета по обществени и международни отношения в Университета в Синсинати, САЩ, относно прогнозите за междинните избори на 8 ноември.

Според проучването на един от най-важните уебсайтове – „538“, който събира данни от множество престижни проучвания на общественото мнение, с правилната методология, проведени в последните няколко седмици, около 85% е шанса на републиканците да вземат контрол над Камарата на представителите, докато демократите имат някъде около 15% шанс да запазят контрола, който имаха до момента.

Проф. Динев посочва, че мнозинството на демократите в момента е сравнително малко.

„Проблемът е, че тук говорим за едномандатни избирателни райони. Основна част от избирателните райони са т. нар. сигурни места. Много малък е шансът при 3-4% промяна на настроенията сред гласоподавателите, да се смени контролът“, каза той.

Но едни 3-4% промяна на нагласите имат ключово значение за т. нар. колебаещи се избирателни райони. Тези 3-4% могат да бъдат критични, защото избирателни райони се печелят с малък брой гласове и с малка разлика.

Ако републиканците спечелят Камарата на представителите, това няма да се отрази добре на законодателните инициативи на демократите, смята преподавателят.

„Това създава т. нар. разделено правителство. Но след Втората световна война това е по-скоро норма, отколкото изключение“, уточнява той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    4 3 Отговор
    Републиканците са също проститутки на сатанинската нацистка Синагога.
  • 2 Надежда,Вяра и Любов

    3 9 Отговор
    Очаквам след като се справят с ушанките,
    ВСУ да наминат и къде нас....
    Просто за малко....

    Коментиран от #5

  • 3 Красимир Петров

    12 1 Отговор
    На 8.11.22г Републиканците ще спечелят изборите ,и след това ще свалят Байдън.

    Коментиран от #4

  • 4 сдфгх

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Красимир Петров":

    Грешка- Бидоня ще го "починат", слагат Камила-та и се почват новите сделки...
  • 5 ДИД

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Надежда,Вяра и Любов":

    Значи си привърженик на нацизма?
  • 6 Гошо

    0 0 Отговор
    Ама то това ужас
  • 7 Ком

    0 0 Отговор
    И разследване на Хантър Байдън.