Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Ноември, 2022 16:25 3 005 11

Новина! Запорожката АЕЦ отново е включена към мрежата

  • запорожката аец-
  • украйна-
  • русия-
  • рафаел гроси

В момента на територията на Украйна има екип на МААЕ, който проверява два обекта по повод твърденията на Русия за създаване и евентуално използване на "мръсна бомба"

Новина! Запорожката АЕЦ отново е включена към мрежата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външното електрозахранване на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) отново е било възстановено. Това съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитирайки информация, получена от екип от експерти, присъстващи в завода.

Двата външни електропровода са били ремонтирани и повторното свързване е започнало в петък следобед.

Около 22:00 часа е било възстановено електрозахранването на всичките шест блока на ЗАЕЦ, а осемте работещи аварийни дизел-генератора са изключени и поставени в режим на готовност.

Няма промяна в експлоатационното състояние на всички блокове.

"Повторните прекъсвания на електрозахранването твърде ясно демонстрират изключително сериозната ситуация на ядрена безопасност и сигурност, пред която е изправена тази голяма атомна електроцентрала. Досега персоналът винаги е успявал да поддържа безопасната работа на шестте блока. Но не може да продължава така. Многократно съм призовавал за спешно създаване на зона за ядрена безопасност и сигурност около Запорожката атомна електроцентрала, за да се предотврати ядрена авария. Не можем да си позволим да губим повече време. Трябва да действаме, преди да е станало твърде късно", заяви Гроси.

През последните седмици генералният директор Гроси се включи в разговори на високо ниво както с Украйна, така и с Русия, целящи да постигнат съгласие и прилагане на такава зона около ЯЕЦ възможно най-скоро, се казва още в изявлението на МААЕ.

Припомняме, че преди два дни Ядрената електроцентрала "Запорожие" отново бе изключена от от електропреносната мрежа след руски обстрел. Според украинският оператор "Енергоатом" останалите електропроводи за високо напрежение линиите са били засегнати и повредени от руски обстрел.

Електроцентралата се захранваше само от дизелови генератори. Запасите от дизелово гориво са достатъчни за 15 дни.

Атомната електроцентрала е най-голямата в Европа. От март месец насам, десетина дни след началото на руската инвазия в Украйна е окупирана от руски войски, но се експлоатира от украински работници.

До този момент площадката на електроцентралата е била многократно удряна от снаряди, няколко пъти изключвана от мрежата, а от края на лятото ударите зачестиха. Двете страни взаимно се обвиняват за това.

През септември ядрената централа бе посетена и от служители на МААЕ, обезпокоени от ситуацията по сигурност. Тогава започнаха и преговори с посредничеството на шефа на международната агенция Рафаел Гроси за създаване на зона за сигурност около централата. В последните седмици няма информация за техния ход, след като Гроси съобщи за малки успешни стъпки.

В момента на територията на Украйна има екип на МААЕ, който проверява два обекта по повод твърденията на Русия за създаване и евентуално използване на "мръсна бомба".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тра ла ла

    43 4 Отговор
    Значи от от време не време руснаците стрелят по себе си така ли да разбирам
  • 2 шири

    31 2 Отговор
    Ура,другари! Поне няма да я зареждат с ядренно гориво от "Уестингхаус" /или хаос беше?/.
  • 3 Пълни глупости

    43 5 Отговор
    Доста плоска статия нещо по умно не излислихте ли от това ,че руската армия стреляла по руската армия.Другия път поне се постарайте малко повече за да може някой да се върже.
  • 4 За протокола

    36 5 Отговор
    А защо не утоочните под чий контрол е централата!? И после уточнете, как укрите се многократно опитваха да я взривят! Интересно, защо лошите руснаци са им възстановили тока?
  • 5 Ушанков

    4 28 Отговор
    Поредния цирк на ушанките.
    След като си тръгнат МААЕ,
    Пак ще изключат АЕЦ от мрежата.
    Знаем евтините им номера .
    А и се нагледахме вече на всекидневната бомбадировка на енергийната система на Украйна от страна Рашистите.

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 6 Уау!

    18 5 Отговор
    Какво радост! Какво щастие! Подмокриха им се на някои евроатлантическите памперси.
  • 7 Альоооо

    27 4 Отговор
    Запорожката АЕЦ се намира в Русия!!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Аха верно

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ушанков":

    Ама и ушанка не може скрие празната ти глава
  • 9 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Альоооо":

    Само временно.
  • 10 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ушанков":

    Досега Украйна трябваше да е без ток и без жп линии и пътища.
  • 11 Знайко

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ушанков":

    Коя мрежа,брат? Ще си я пуснат да си топлят Донецка, Луганска и Херсонска. Ако аз давам горивото, за кво да ти давам ток на теб? Ти кой си ,че да казваш кой и кога ще си изключва реакторите и кога ще ги включва? На теб накой казва ли ти кога да оставиш клавиатурата и да се изакаш? Ако не- аре и ти недей казва!
Новини по държави: