Last news in Fakti

6 Ноември, 2022 18:18 3 685 38

Междинните избори в САЩ: "Безпрецедентен момент в историята на страната"

  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Инфлацията, икономиката и нивото на престъпността са много важни фактори за консервативните избиратели в момента

Междинните избори в САЩ: "Безпрецедентен момент в историята на страната" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На междинните избори американските гласоподаватели ще решават дали републиканците или демократите ще имат мнозинство в Конгреса. Икономиката или абортите са важни предизборни теми. Но залогът е много по-голям от това.

Американците ще решават дали републиканците или демократите да имат мнозинство в Конгреса на междинните избори на 8 ноември. На последния подобен вот през 2018 г., при управлението на Доналд Тръмп, 53,4 % от гласоподавателите взеха участие. А на междинните избори през 2014 г. избирателната активност бе рекордно ниска - 42 процента.

Политическият редактор Брендън Конрадис очаква, че във вторник участието ще бъде "значително по-високо от обичайното за междинни избори". Какво е обяснението му? "Това показва, че хората са загрижени за състоянието на страната в момента", казва той.

Имало едно време Съединени щати...

САЩ през 2022 г. са изключително поляризирана страна. Това пролича при реакциите на решението на Върховния съд от юни за отмяна на гарантираното конституционно право на аборт. Либералните американци бяха ужасени и заподозряха, че основните им права се намират в опасност, а консерваторите празнуваха тълкуването като дългоочаквана победа. Това крайно разделение също може да бъде мобилизиращ фактор на тези избори.

"Инфлацията, икономиката и нивото на престъпността са много важни фактори за консервативните избиратели в момента. Това са нещата, за които говорят най-вече техните кандидати", посочва Лора Мерифийлд Уилсън, политолог от Университета в Индианаполис. "При демократите абортите са големият проблем". Според нея либерално настроените гласоподаватели се опасяват, че Върховният съд може да се заеме и с други социални въпроси, освен абортите.

Лъжата за "откраднатия вот" продължава

Ако демократите загубят мнозинството си в Камарата на представителите, Сената или и в двете камари на Конгреса, това би усложнило втората половина от мандата на президента Джо Байдън. Липсата на мнозинство в Конгреса би затруднила максимално законодателния процес.

На фона на обичайното оспорване на доминацията в Конгреса, има една друга особеност, която отличава тазгодишните междинни избори от предишните. Доста от републиканските кандидати за места в Камарата на представителите, Сената или за губернаторски постове в страната публично споделят наратива на Доналд Тръмп за някакви откраднати избори. Тезата, че резултатите от президентския вот през 2020 г. са били фалшифицирани, многократно беше опровергана.

Не е ясно и дали избраните през следващата седмица губернатори няма да се опитат да окажат влияние върху изборите за президент през 2024 година. В американската система щатските правителства отговарят за провеждането на изборите и официалното утвърждаване на резултатите от тях. Темата засяга особено силно колебаещи се щати, като Аризона например, където доминацията на нито една от двете основни партии не е гарантирана. Кери Лейк, републиканската кандидатка за губернатор на Аризона, е последователка на Тръмп и поставя под съмнение легитимността на правителството.

"Ако Доналд Тръмп се кандидатира отново, както предполагаме, и ако тогава в колебаещите се щати той има достатъчно привърженици, които са в състояние да променят резултата", нещата може да са различни от президентските избори през 2020 г., коментира Джесика Тейлър, експерт по изборите за Сенат и губернатори.

"Безпрецедентен момент в историята на САЩ"

Големият брой кандидати, които не признават действащото правителство на САЩ за легитимно, е един от факторите в тези избори, смята и Брендън Конрадис. Според него никога преди на избори не е имало толкова много кандидати и претенденти, които не приемат, че президентът на страната е бил избран по честен начин. "Имам усещането, че се намираме в безпрецедентен момент в историята на САЩ", отбелязва Конрадис.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    71 8 Отговор
    Който и да спичели фащ ще си останат фащ, упадъкът започна, цяла свят ги намрази

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Иван

    17 2 Отговор
    Тия двамата кой са видели--евреина Ал Багдади???
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    44 3 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Точно! И едните и другите са проститутки на Израел.

    Коментиран от #15

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    64 2 Отговор
    Изборите бяха фалшифицирани и това го знаят и децата в САЩ!
    Чувалите играха яко!
    И така бай дън стана прецедент!

    Коментиран от #10, #29

  • 6 Бай Дончо

    33 1 Отговор
    Бай бай Дъне?!

    Коментиран от #30

  • 7 КОЗ ЯК

    40 1 Отговор
    Нищо различно между демократи и републиканци в политиката им: "САЩ юбер аллес! И тук става въпрос за апетитните държавни поръчки. Републиканците представляват военно промишления комплекс на Тексас и Калифорния, а демократите - на този от Източното крайбрежие. Гаечен ключ, който в магазина струва 1 долар, Пентагона го купува за 12. Та за това е борбата - за кокала !!!
  • 8 Даааа

    50 6 Отговор
    В света никога не е имало демокрация, никъде. Това е дъвка за плебса. Залъгалка за наивници.

    Коментиран от #24, #31, #37

  • 9 98% от света

    6 52 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    намрази агресора пРосия !

    Коментиран от #12, #32

  • 10 дбре че

    3 11 Отговор

    До коментар #5 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    бай Гaньo знае най-дборе !
  • 11 Последния Софиянец

    39 2 Отговор
    Този само като го видя с тази черна маска и никога няма да гласувам за него.
  • 12 Източна ромелия

    30 4 Отговор

    До коментар #9 от "98% от света":

    Ако смятащ ФАЩ , ЕССР , Австарлия и Японияза целия свят много се лажеш
  • 13 Макробиолог

    16 0 Отговор
    Инфлацията постига впечатляващи резултати,икономиката е под контрол,т.е.в правилните ръце ,а престъпността все някога ще достигне своя максимум,което предполага следващо плато и може би спад....ярък пример от посл седмици е как съпругът на Пелоси,нападнат от според Демократите републикански екстремист,а според самия Пол Пелоси,френд/каквото и да означава това/,ударен с чук по скулата,се възстанови за броени дни и е готов за нови приключения,на които местната полиция и федерални служби се чудят какви кавъри да конструират....както казва математика Константинов,в броенето му е цаката.
  • 14 Котка ученият

    22 3 Отговор
    Не преувеличавайте интензитета на междупартийните дрязги. В омразата към Русия демократите и републиканците са единни и неделими.

    Коментиран от #27

  • 15 Рошко

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Алчността ги погубва баааавно и славно, останаха им само тия пионки в костюмите по света като урсула и сие които им играят по свирката, въпрос на време е нормалните хора да минат с лопатата и метлата да ги изеинат тсю където им е мястото, то признаците почнаха де например в Англия
  • 16 Котка ученият

    27 1 Отговор
    Едната партия руши Европа под знака на демокрацията, другата под знака на републиката. Намерете десет разлики.

    Коментиран от #33

  • 17 Бидон

    23 0 Отговор
    махай се
  • 18 Бибитко

    32 0 Отговор
    Дано републиканците победят на междинните избори и овладеят Конгреса на САЩ, защото войнолюбецът Бай Дън има нужда от озаптяване, както и зеленото му човече в Киев!
  • 19 Павел Николаев

    19 3 Отговор
    Майко мила щом Дойче Веле са се разписали ... Единственото смислено нещо в статията за мен е: "Имало едно време Съединени щати..."
  • 20 Класика

    23 0 Отговор
    Айде да вкараме откачалките измислили ковид,налагащи най опасните ел коли за здравето на хората и озона,убиващи белия- хетеро човек,разграждащи семейните ценности с измислени около още 120 пола,създали мафията СЗО,измислили пагубната зелена зделка,а то просто земята е жива и си навлиза в поредния климатичен цикъл,съсипващи с цел икономиките и предизвикали войната,хайде да идва Тръмп и да ги праща при бай Ставри!
  • 21 Байдъна

    17 0 Отговор
    Ше загуби катастрофално
  • 22 Мнение

    13 0 Отговор
    Маскирани идиоти
  • 23 Избирател

    18 0 Отговор
    "Според него никога преди на избори не е имало толкова много кандидати и претенденти, които не приемат, че президентът на страната е бил избран по честен начин."

    Естествено, кой нормален човек би гласувал някакъв дементен старец който не знае къде се намира да го управлява пък колкото и лош да е Тръмп.
  • 24 един

    1 16 Отговор

    До коментар #8 от "Даааа":

    Зависи какво разбираш под демокрация!Ако трябва задължително да манифистираш на празника на СССР- 7 ноември,естествено че не е демокрация,ако трябва в петък да ти пускат само съветска телевизия по Българската Национална Телевизия,естествено че не е демокрация,ако в една държава има само една партия,и тя е призната от конституцията ѝ,да има ръководна роля,естесвено че не е демокрация,ако в една държава няма частна собственост/освен жилището/естествено че не е демокрация!С тия разсъждения и за пл@бс не ставаш драги,връщай се в училище да учиш!

    Коментиран от #34

  • 25 тая

    5 0 Отговор
    Долу демократите
  • 26 Ха ха хаа

    3 0 Отговор
    американците нищо не решават! Решават го паралиите, там и мъртвите възкръсват да "гласуват".
  • 27 Хммм

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Котка ученият":

    Не става въпрос за Русия, а за съдбата на целия свят. Демократите са слугите на глобалистите и следователно изпълняват техните заповеди. А света в момента се бори точно срещу това..Тръмп (следователно републикянците) изтеглиха САЩ от Европа, съсредоточиха се във вътрешните си проблеми. Това е разликата между републиканци и демократите. При последните президентски избори американците (колкото и да мислим ние в Европата, че са зомбирани) гласуваха за Тръмп (сиреч за Републиканците) защото разбираха, че това е спасението не само за тях, но и за останалия свят, обаче демократите/социалисти откраднаха вота им
  • 28 От страни

    8 0 Отговор
    Добре че пъкна Камала-та на снимката с бай Дън че вече и бях забравил кой е вицето. Толкова незабележима и бездарна вицепрезидент отдавна не е имало в САЩ. Тия двамата са история. Тъжна, мръснишка и скапана но история.
  • 29 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Не забравяй неговите почитатели от Арлингтонското робище и от всички останалите. Нали имаше виц че американката Сали е рекла: "Моят мъж Джон когато беше жив винаги гласуваше за републиканците а сега, след като умре, не знам защо е гласувал за демократите.
  • 30 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Дончо":

    Ми то стана готин лаф - господин американски президент Бай-бай-дън. Начи авторството си е твое и мангизите всичките за теб.
  • 31 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Даааа":

    Прав си. Уж казват в древна Гърция е имало и затова демокрация = демос-народ и кратос-управление. Ама който знае историята в Гърция народа не е бил Демос а е бил Охлос а Демосите си имали роби и са си биле чорбаджии.
  • 32 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "98% от света":

    2-5% сте подлогите. И точно толкова са из цял свят повлияни от краварската пропаганда. Така че не 98 а 2-3%.
  • 33 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Котка ученият":

    Ча па десет. Десет е - мишън импосибъл. Поне една да намерим и то с голем зор.
  • 34 Хммм

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "един":

    Демокрация е, когато гражданите решават кого, за какво и до кога да издигнат. А тази, която ни представят за демокрация т. н. представителна демокрация, гражданите не избират кого да избирта. Следователно представителната система е прикритие на олигархична диктатура! Защото нейните представители не представляват хората. Те представляват частни интереси, лобисти. Онези, които с капитала си са ги поставили да отидеш ти да гласуваш..Казано простичко, истинските избиратели н а представителната демокрация са големите капитали.
    Сега стана ли ти ясно какво е демокрация?

    Коментиран от #36

  • 35 ДебиленВюрстенВеле

    1 0 Отговор
    Не плювайте по господаря...
  • 36 един

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хммм":

    На дървени философи като тебе съм се наслушал!Кои са те граждани които да решават кого да издигнат ве всезнайко,ако сто и една група граждани примерно решат да издигнат по-една кандидатура как ще стане тая работа?Как ще се пресеят тия кандидати така че да станат приемливо число за избори?Как ще се оформи това юридически когато не са учредени като партии или някакви организации?Значи събираме се пет единомишленици и издигаме Иван за депутат,други издигат Хасан за депутат,и така стотици кандидати без да са широко познати в обществото и без да са участвали повечето от тях в управлението на държавата/която и да е тя/!По-този начин едно НС може да се напълни само с хора на образованието,или само с лекари и т.н! Именно за това са създадени партиите,за да подбират и пресяват кандидати с еднакви принципи и убеждения,и със сходни идеи и програми за управлението на всяка една държава,и да ги издигат на различни изборни постове!
  • 37 Не мисля

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Даааа":

    Че изобщо знаеш , значението на думата демокрация
  • 38 123456

    0 0 Отговор
    някой да им каже, че маските не го спират , а и вече не е модерно да се боледува от Ковида , вече е маймунското на мода ...