Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 13:49 1 016 13

Бивш южнокорейски президент се отказва от двете кучета, които му подарил Ким Чен-ун

  • ким чен-ун-
  • северна корея-
  • южна корея

Кучетата по закон се смятат за държавна собственост и принадлежат на президентските архиви

Бивш южнокорейски президент се отказва от двете кучета, които му подарил Ким Чен-ун - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият президент на Южна Корея Мун Дже-ин каза днес, че планира да се откаже от отглеждането на две кучета, които му подарил севернокорейският лидер Ким Чен-ун по време на тяхната среща на върха през 2018 г., предаде Ройтерс. Той каза, че причината за това е липсата на подкрепа от неговия наследник на поста държавен глава.

Мун отглеждаше белите кучета пунсан Гоми и Сунган от пристигането им. След края на мандата му през май той заведе четириногите в личната си резиденция.

Кучетата по закон се смятат за държавна собственост и принадлежат на президентските архиви, но офисът на Мун каза, че след консултация с министерството на вътрешните работи и справка с архивите, кучетата са поверени на него и именно той има право да се грижи за тях.

Местните служби поискаха вписване на промяна в закона за улесняване на преместването, както и финансова подкрепа. Това усилие обаче е без резултат поради "необяснимо противопоставяне" от страна на администрацията на действащия президент Юн Сук-йол, съобщи офисът на Мун.

„Президентският кабинет изглежда е негативно настроен към поверяването на кучетата пунсан на бившия президент Мун“, съобщиха от офиса на Мун Дже-ин във Фейсбук. „Ако случаят е такъв, можем да се съгласим с него, такова поверяване се основава на добрата воля и на двете страни ... все пак краят е достоен за съжаление, като се има предвид, че става дума за животни, негови другари, към които той се е привързал“, допълниха от офиса.

Кабинетът на Юн отрече да е осуетил преместването, като каза, че местните служби все още обсъждат случая и това не е изиграло никаква роля в решението. Вестник "Чосун Илбо" съобщи по-рано днес, цитирайки анонимни правителствени и парламентарни служители, че е имало дебат дали да се предоставят месечни субсидии на Мун на обща стойност около 1800 долара.

Министерството на вътрешните работи, което надзирава президентските архиви, не коментира случая. Служител на министерството на законодателството към министър председателя не се противопостави на идеята и дискусиите продължават.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАКЛЕТ ТРЕЗВЕНИК

    4 1 Отговор
    АЛКОХОЛА Е МНОГО ЛОШО НЕЩО. НАКАРА ХОРА КАТО ГОРБАЧОВ ДА СЪБОРЯТ СТЕНАТА И ЗА ТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ.

    Коментиран от #9

  • 2 Бай Шиле

    12 0 Отговор
    И какво са виновни кучетата?Добре че поне не са ги изяли...

    Коментиран от #8

  • 3 8788

    12 1 Отговор
    Как ще сготви двете псета?
    Може просто сварени с кимчи, а може и на чеверме.
  • 4 Рьоне Артоа

    11 0 Отговор
    "Бивш южнокорейски президент се отказва от двете кучета, ...." Дано това да не означава, че ще ги пренасочат към барбекюто....

    Коментиран от #5

  • 5 87788

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рьоне Артоа":

    Абе означава, но за куче дошло от Севера в Юга на Корея, това е достойна мъченическа смърт, която завършва с гощавка за страдащите за тях. С кучешко.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 виетнамски шеф

    4 0 Отговор
    ко ги бави? до сега трябваше да ги е изял!!
  • 8 невярващ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Шиле":

    официално не са ама знае ли се?
  • 9 водка с доматен сок и лед

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАКЛЕТ ТРЕЗВЕНИК":

    е да де Рейгън на бутилка бърбън го накара!
  • 10 Иван

    2 0 Отговор
    Изяли са кучетата.
  • 11 Сандо

    2 0 Отговор
    Преди години,когато кучетата бяха рядкост,виетнамците до нас даваха по един електронен часовник за куче.Сега кучета бол,ама виетнамци няма - няма работа за тях,както и за нас.
  • 12 Тома

    2 0 Отговор
    Този сигурно ги е изял и сега се прави на луд
  • 13 Колега

    2 1 Отговор
    Бе какво са виновни кучетата бе. Що за простотия.
Новини по държави: