Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 18:23 3 583 22

Враждебно отношение: защо избягали от режима на Ким се самоубиват в Южна Корея

  • северна корея-
  • южна корея-
  • корейски полуостров-
  • ким чен-ун

Южнокорейското министерство на обединението, което контролира настаняването на дезертьори, обяви спешно преразглеждане на системата за управление на кризи за бежанците, за да се гарантира, че те имат достъп до подкрепа

Враждебно отношение: защо избягали от режима на Ким се самоубиват в Южна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Севернокорейците, потърсили в Южна Корея спасение от бруталния режим в Пхенян, често трябва да крият корените си, за да получат работа или жилище. Нерядко стават и жертва на дискриминация.

Неотдавнашната смърт на севернокорейска дезертьорка хвърли нова светлина върху изолацията, в която се намират много бежанци от режима на Ким Чен Ун. Други дезертьори твърдят, че трудно се приспособяват към новия си живот и често са обект на дискриминация в Южна Корея.

По данни на полицията на 19 октомври представител на Сеулската асоциация за жилищно настаняване е посетил апартамента на жената в града, тъй като тя е просрочила наема си с няколко месеца.

Служителят открил тялото на 49-годишната жена, чието име още не е установено. Извършена е аутопсия, но напредналата фаза на разложение и фактът, че е жертвата е била облечена със зимни дрехи, показват, че жената е починала преди доста време.

Случаят тревожи властите и представителите на общността на бежанците от Северна Корея. Жената е пристигнала в Сеул през 2002 г. и до 2017-а е работила дълги години като съветник на други дезертьори.

Южнокорейското министерство на обединението, което контролира настаняването на дезертьори, обяви спешно преразглеждане на системата за управление на кризи за бежанците, за да се гарантира, че те имат достъп до подкрепа.

Севернокорейските бежанци са дискриминирани

Юджин Ким е избягала заедно с майка си и сестра си от провинция Северен Хамгьонг заради глада в Северна Корея. Тя казва, че животът в Южна Корея може да бъде и кошмарен за бежанците, които познават само живота в затвореното севернокорейско общество.

"Когато за първи път пристигнахме в Сеул, получихме голяма помощ от правителството и от неправителствени организации, помагащи на бежанците, което беше важно", казва Ким. Тя е имала големи пропуски в образованието си и е срещнала огромни трудности с математиката и английския език в гимназията, която е записала в Сеул.

Сега, когато е на 36 години, тя казва, че по-сериозните проблеми са се проявили, чак когато са се родили децата ѝ.

"Когато най-голямото ми дете постъпи в детска градина, се сприятелих с други майки и им казах, че идваме от Северна Корея. Тогава отношението им изведнъж се промени", разказва младата жена пред ДВ. "Хората от Юга често гледат отвисоко на бежанците от Севера, въпреки че сме от една и съща страна, говорим един и същ език и имаме еднакъв произход”, казва тя.

"Много хора имат много негативна представа за бежанците, казват, че сме дошли с празни ръце, а те трябвало да плащат повече данъци, за да се грижат и за нас", продължава тя. "Медиите не помагат, тъй като съобщават само негативни неща за бежанците, а някои дори казват, че сме шпиони".

Езикови проблеми пред бежанците

Севернокорейците често имат акцент или не са запознати с южнокорейския жаргон или популярни фрази, а английският език им е непонятен, тъй като в Северна Корея не се изучават други езици.

Всичко това отличава бежанците от Северна Корея, казва Ким, затова много от тях предпочитат да крият произхода си, когато кандидатстват за работа или наемат имот.

Нейната собствена майка казала на потенциален работодател, че е китайска корейка, тъй като смятала, че така има по-голям шанс да получи позицията.

Лий Ойн Ко е съоснователка на организацията "Freedom Speakers International”, която помага на дезертьорите да напреднат с английския и така да подобрят шансовете си за работа. "Това е, от което хората се нуждаят, когато пристигат при нас. Големият проблем са южнокорейците", казва тя. "Много хора не приемат бежанците, затова много от тях съобщават за случаи на дискриминация. Има и много случаи, когато бежанците не казват на хората, че са от Северна Корея, защото това им създава проблеми".

"Корейците са разделени вече повече от 70 години и хората от Юга на практика нямат контакт с никого от Севера", посочва Лий. "Младите хора не знаят нищо за роднините си, които може да имат в Северна Корея. И макар да знаем, че там хората са облъчвани от пропаганда, трябва да си дадем сметка, че и нашето образование и медии по същия начин допринасят за това да мислим за Севера като за враг, който се готви да ни нападне", казва още тя.

Не е изолиран случай

Неотдавнашната смърт на избягалата от режима на Ким Чен Ун севернокорейка е подобна на друг случай от юли 2019 г., когато в малкия им апартамент бяха открити телата на Хан Сунг Ок и нейния 6-годишен син. Местни медии съобщават, че те са умрели от глад, след като преди години са избягали от Северна в Южна Корея в търсене на по-добър живот.

"Едни са самотни, защото нямат приятели или семейство в едно общество, което е много различно", казва Лий Ойн Ко. "Други се замесват в престъпления, трети губят парите си. Процентът на самоубийствата е висок сред дезертьорите. Много от тези хора са дълбоко разочаровани от южнокорейското общество, в което са потърсили спасение”, допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ким Чен Ун

    27 39 Отговор
    Така свършват всички предатели.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Очаквайте

    17 27 Отговор
    Скоро и в Русия
  • 4 Исторически парк

    38 13 Отговор
    Щото виждат, че по бай кимове време е било по-добре ;)
  • 5 Ивелин Михайлов

    33 24 Отговор
    Защото комунизмът е по-добър от демокрацията!

    Коментиран от #7, #10

  • 6 БОЛШЕВИК

    37 13 Отговор
    Капитализма си е капитализъм навсякъде, експлоатация, безработица, работиш за робовладелци и чорбаджии, всеки който рязко смени едната система с другата се оказва неподготвен и лабилен. Лъскавото и хубавото което показват капиталистическите държави, не е за всички както си мислят много хора, които не са били под капиталистическия смръдлив цървул!

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Taka така

    27 14 Отговор
    Жалко за хората, те и наще бягаха на Запад и мислеха, че доларите и марките ги чакат, но истината се оказва малко по различна и ДВ има вина за това както и Сеободна Европа най долните лъжци.Соца е крачка напред пред капитализма Сигурен съм, че в Севрна Корея не е чак толкова зле, но ще посетя тази страна.
  • 9 Госあ

    22 8 Отговор
    Тия корейци тях самите се мразят, кво остава за японците. Страшни загубеняци. Всъщност, един японец ми е казвал, че в Северна Корея са по читави.
  • 10 да си знаеш

    15 30 Отговор

    До коментар #5 от "Ивелин Михайлов":

    Комунизмът е един провален режим,който е невъзможно да съществува в тоя свят.Също така комунизма е всичко друго,но не "добър".Всичко там е толкова сгрешено,че няма накъде.Този режим се олицетвроява само с изостаналост,провал и беднотия.Ако тоя провален режим беше "по-добър" то той нямаше да е изчезнал и да го има като псевдо режимче само в 2-3 крепостни държави.
  • 11 бай Даньо

    28 3 Отговор
    Южна Корея е края на капиталистическия път. Горките северо корейци попадат неподготвени в една задъхана свирепа конкурентна лудница и се провалят. Имаше време си мислех че края на пътя е Япония но южнокорейците стигнаха малко по нататък ...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бабаит

    4 11 Отговор

    До коментар #12 от "Щото искам да изгоня теб и":

    Не.
    Няма да си направиш комунизъм!
    Няма да МОЖЕШ.
  • 15 БОЛШЕВИК

    20 4 Отговор

    До коментар #12 от "Щото искам да изгоня теб и":

    С тия се справяме добре, много отидоха на Запад да слугуват и да се радват на капитализма!
    С марионетките и подлогите ще е по-трудно, тия са тука и са овластени, тия ще пазят системата до последно и ще ни изстискват, с тия трябва да се мисли как да ги пращаме на някъде!

    Коментиран от #17

  • 16 Ким

    17 6 Отговор
    Един велик лидер. Трябва да го вземем надаем за 3 години в България. Евроатлантическите псета ще бъдат заловени и пратени в приют.

    Коментиран от #18

  • 17 Човека КоZа

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "БОЛШЕВИК":

    Предлагам да възродим Белене
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Весел присмехулник

    4 7 Отговор
    На снимката: кръгът на северокорейските интелектуалци.

    Коментиран от #20

  • 20 Taka така

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "Весел присмехулник":

    Снимката няма значение, важното е че ръкуващият се с призраци прекрасно знае,че трябва да го е страх от Ким и да внимава, че ракетите политат. Велика държава, велик народ сами си правят всичко и трактори и оръжие и храна. А ние тук ко произвеждаме!? Нищо българско. Ядем немските боклуци от веригите
  • 21 Иванушка 🇷🇺

    5 10 Отговор
    Не могат да си простят как са си пропиляли живота в калната кочина, в рашкирията е същото, алкохолици, девачки пияни по 20 рубли и тиня до гуша, могучая
  • 22 БУК

    11 2 Отговор
    Защото са разбрали че са сгрешили/излъгани!!!!
Новини по държави: