Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 15:05 6 843 27

Сто хиляди на протести в Германия: кои са тези хора?

  • георг майер-
  • германия-
  • граждани на райха

Министърът на вътрешните работи на Тюрингия Георг Майер твърди, че демонстрациите често са организирани от неонацисти, включително от така наречените „Граждани на Райха“

Сто хиляди на протести в Германия: кои са тези хора? - 1
Снимка: DW

От септември насам всяка седмица в Германия протестират по 100 000 души. Много от тях са уплашени от високите цени на енергията или от войната в Украйна. Но там се срещат и съвсем други хора. Кои точно са те?

Министрите на вътрешните работи на няколко източногермански провинции предупредиха, че има опасност протестите да бъдат „превзети“ от десни екстремисти. Позовавайки се на информация от отделните провинции, вестник "Велт ам Зонтаг" обяви, че от края на август до края на октомври са се състояли над 4400 демонстрации във връзка с енергийната и климатична политика, с коронавируса и войната в Украйна. А от средата на септември всяка седмица по улиците излизали по над 100 000 демонстранти.

"Граждани на Райха", десни популисти, кверуланти

Министърът на вътрешните работи на Тюрингия Георг Майер твърди, че демонстрациите често са организирани от неонацисти, включително от така наречените „Граждани на Райха“ (германци с крайнодесни убеждения - бел. ред.), от кверуланти или членове на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия". Майер смята, че тези сили си поставят за цел да сплашват хората. Това не е протест срещу високите цени на енергията, който би бил напълно легитимен, а опит да се дискредитират правителството и демокрацията", казва политикът.

Високите цени на енергията действително притесняват мнозина в Германия. Според проучване на общественоправната медийна мрежа АРД, най-големият страх на хората в страната е, че няма да могат да покриват сметките си, защото всичко поскъпва - 66% от анкетираните споделят това опасение. А 61% се притесняват, че заради високите цени на енергията по улиците на Германия може да има безредици и дори насилие. Общо 57 процента се опасяват от директно въвличане във войната в Украйна.

"Стабилно ядро от екстремистки сили"

Но дали участващите в тези протести са само хора, притеснени от високите цени на енергията или от войната в Украйна? Министърът на вътрешните работи на Саксония Армин Шустер от Християндемократическия съюз (ХДС) говори за "стабилно ядро от екстремистки сили, които се стремят да се присъединят към протестите или да привлекат вниманието чрез провокации в периферията". Шустер отбелязва, че е видимо как радикалите се опитват "визуално да овладеят и превземат събиранията на средната класа".

Министърът на вътрешните работи на Бранденбург Михаел Щюбген подчерта опасността "протестите да бъдат употребени от актьори, склонни към екстремизъм". Същевременно той посочи, че мнозинството от участниците в демонстрациите не са екстремисти. Министърът призова протестиращите да обърнат внимание на това кой върви редом с тях. "Не се оставяйте да бъдете използвани от екстремисти", предупреди той.

Не всички са екстремисти

В общо изявление министрите на вътрешните работи на източногерманските провинции подчертаха правото на свободно изразяване на мненията. "Хората, които използват мирно правото си на събирания, не бива да се обявяват за екстремисти. Границата на допустимото обаче е достигната, когато „Гражданите на райха“ и други радикални сили използват правото на събирания за свои цели и се опитват да разклатят устоите на демокрацията", се посочва в декларацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде заминавайте

    83 2 Отговор
    при Зеления
  • 2 Време е Германия

    59 5 Отговор
    да се присъедини към Украйна
  • 3 Съдията Дред

    112 3 Отговор
    Който иска да яде, да е на топло и да се къпе, е агент на Путин
  • 4 Христо Иванов

    29 13 Отговор
    Путинисти!
  • 5 Чекмеджан ефенди

    107 5 Отговор
    Време е Европа да погледне себе си и да спре да ходи по свриката на САЩ. Това с оръжието за Окрайна трябва да спре ВЕДНАГА.
  • 6 честен ционист

    31 9 Отговор
    На всички тях бабите им отмориха морния руски солдат по пътя към Берлин.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тома

    72 1 Отговор
    А при нас излизат на протест само бакшишите полицаите и пътищарите
  • 9 Прави са хората. .

    70 3 Отговор
    Сатанистите наливат пари в бивши съветски републики да правят войни. .
  • 10 Ти си

    81 2 Отговор
    Да бе , те и протестиращите срещу ваксините ги изкараха всички дясно екстремисти, изотерици , хомеопати , хипита , гейове , социални случаи и всякакви психари !
    Та и сега също ..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коментар

    83 3 Отговор
    Е как, нали евроатлантиците бяха сплотени и бяха готови да стоят некъпани и гладни, за да му е зле на Путин???
    А може би овладените медии умишлено не казват истината???
    Конспирация, ще каже някой четящ?!
    Дали??? Силно се съмнявам!!!

    Лека полека европейските народи ще си върнат контрола над държавите си!!!
    Въпрос на време е фащ да вдигнат доверието си от Зеления фашист!!!
    Те дори частично го направиха, когато обявиха, че правителството на Украйна стои зад покушението срещу Дугина!!!

    Глобалистите и техните марионетки, ще получат наистина голям отпор!!!
    И не за друго, а щото в 21-ви век няма нормални хора, дето да желаят да дадат животите си за корпоративни интереси!!! Да, именно такива стоят зад повечето съвременни войни, вкл и тази в Украйна!!!

    Така, че народе събуждай се!!!
    Евроатлантизмът е вреден, както за Европейските държави, така и за останалите страни по света!!!
  • 14 Бесни

    75 1 Отговор
    Като станат 500 Хил, пак питайте кои са. Търсите путинисти, ама ще намерите само хора анти Шолц. Но така ще се оправдавате, за свое успокоение и наше заблуждение.
  • 15 И немските Копейници

    3 51 Отговор
    Са много активни 😂
    Комунистите винаги са били най-големите глобалисти 😂
  • 16 Котка ученият

    7 36 Отговор
    Всички екстремистки и радикални сили в Германия имат остра нужда от финансиране. Германското правителство няма да даде тези пари при никакви обстоятелства. В този случай възниква въпросът откъде ултрадесните вземат пари?
  • 17 За протокола

    80 5 Отговор
    Според мен са Антинацисти, които протестират срещу това, че Германия, подкрепя и финансира нацисткия режим на Зеленски! Освен това Германия харчи парите и на всички остананали граждани на ЕС наливайки ги в бездънната яма Украйна!
    Дойче Веле да спрат с грозните инсинуации и манипулации!
  • 18 Дойче зеле пропагандус манипулатурус

    39 3 Отговор
    Всяка крива успоредна на партийната линия е права и всяка права неуспоредна на партийната линия е крива.
  • 19 Шолц

    47 4 Отговор
    Всички, които протестират са къпани и хетеросексуални, което означава, че са руски агенти!
  • 20 тц тц

    48 2 Отговор
    Протестиращите миналата събота бяха 120 000 само в Дрезден.
  • 21 Фашистите

    45 2 Отговор
    са в Брюксел, Вашингтон и Киев,имате грешка!
  • 22 При нас цветя и рози

    28 0 Отговор
    Благоденствие и радост (с единични изключения като 10-15 нагли мед.сестри дето искат повече от 700 лв на месец и някои други).
  • 23 6996

    31 0 Отговор
    Щели да разклатят демокрацията....ами да, трябва да премахнат политиците които използват демокрацията за собствени користни цели. Всички аут.
  • 24 прост шоп

    43 1 Отговор
    100 000 всяка седмица? И чак сега решихте да ни информирате? Оставям настрана определенията крайно десни екстремисти, кверуленти( добре, че е Гъгул, щото аз съм прост и не съм длъжен да знам медицински термини, много по-лесно беше да напишете как средния германец вече се чувства като жертва), та оставям тези ви нарицателни, обаче дори и така да е, това са германци, хора гласуващи, работещи, ваши съграждани, а вие ги сочите с пръст като белязани, дори и така да е как така допуснахте неонацистки организации да съществуват, че и да са с хиляди. Или ви е по-лесно да обругаете всички инакомислещи в името на демонократичното ви съществувание.
  • 25 Ха ха ха ха ха

    35 1 Отговор
    Кои били тези хора. Ха ха ха
    Много просто-това са служителите и работници на фалиралите немски компании.. Без работа, с високи сметки, инфлация... как няма да излязат на улицата
  • 26 Преди малко

    32 2 Отговор
    Гледах едно видео, как немците протестират и наричат събрала се тълпа Украинци, които също протестират. Та немците крещяха срещу украинците и ги наричаха нацисти и ги гонеха от държавата си. Това го няма из нашите новини.
  • 27 Чичо Дончо каза

    31 1 Отговор
    В нашите медии всичко се укрива по зле са от соца.
Новини по държави: