27 Юли, 2013 17:23 2 154 0

Предимствата за мозъка да знаем повече езици

  • език-
  • езиково обучение-
  • деца-
  • мозък

Няма значение колко добре говорите чужди езици сега, никога няма да бъде толкова опитен с езиците както в деня, в който сте родени. Всъщност, най-младият човек в стаята почти винаги се оказва най-добрият лингвист там. Има 6800 различни езици по света, и тъй като все още не роденото бебе няма и най-малка представа къде ще се роди, то ще трябва да излезе от утробата подготвено да говори всеки един от тях. Този талант обаче избледнява бързо - най-рано девет месеца след раждането, някои от нашите езикови синапси започнат да стават все по-тънки и крехки. Но дори в гимназията, способността ви да учите втори или трети или дори четвърти чужд език все още е забележителна.

Ученето и владеенето на няколко чужди езика се оказва много добър стимул и за мозъка. Нови изследвания показват, че мозъкът на хората, говорещи повече от един език е по-пъргав, по-бързо, по-добре може да се справя с неясноти, разрешаване на конфликти и дори се противопоставя на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

Всички тези факти карат държавните училища да прилагат езикови програми за деца още в детската градина. Най-ясен пример за това списание “Тайм” открива в американският щат Юта,  където 20% от всички държавни училища предлагат програми за билингвално обучение, като учениците учат половина от своите класове всеки ден на английски и половината на  испански, френски, португалски или мандарин. Този начин на обучение е привлякъл вниманието и на други страни като тези дни представители на 22 други държави посетиха Юта, за да научат повече за програмата наречена К-12.

Децата в двуезични класове в Юта и на други места не мислят как мозъкът им възприема новият начин на обучение, когато отиват на училище всяка сутрин. Но учените - особено невролози, психолози и специалистите по образование внимателно наблюдават децата.

Чрез този метод на обучение, в един свят на стотици езици и култури, децата ще могат по-свободно да общуват, да използват мозъка си и да избегнат редица заболявания, които биха ги сполетели в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА