Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 16:35 950 2

Едно от най-големите търговски газохранилища в Европа е запълнено на 100 процента

  • газ-
  • газпром-
  • нидерландия-
  • бергермеер

Правителството на Нидерландия инвестира около 400 милиона евро от май насам, за да субсидира постепенното запълване със синьо гориво на съоръжението, което е с капацитет от 4,1 милиарда кубични метра

Едно от най-големите търговски газохранилища в Европа е запълнено на 100 процента - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Едно от най-големите търговски газохранилища в Европа - "Бергермеер" в Нидерландия, е запълнено на 100 процента от капацитета си, съобщи днес нидерландският министър за климата и енергийната политика Роб Йеттен, цитиран от Ройтерс.

Правителството на Нидерландия инвестира около 400 милиона евро от май насам, за да субсидира постепенното запълване със синьо гориво на съоръжението, което е с капацитет от 4,1 милиарда кубични метра.

Оператор на газохранилището "Бергермеер" е Националната енергийна компания на Абу Даби - TAQA. Неговото запълване изискваше да бъдат напълнени и 40-те процента от капацитета му, за които руската държавна компания "Газпром" има договорни права за ползване, но не ги е използвала.

Нидерландия притежава диспропорционално висок дял от капацитета на газовите хранилища в Европа, наследство от добива на природен газ в региона на Грьонинген, отбелязва Ройтерс.

Общото ниво на запълняемост на всички газохранилища в Нидерландия в момента е около 92 процента, по данни на платформата Ей Джи Ес Ай (AGSI), през която се проследява равнището на запасите в европейските газови хранилища.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН

    1 3 Отговор
    Ние сме ЕС....

    Коментиран от #2

  • 2 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН":

    Шута е в нашите задници, но явно още не си го разбрал.
Новини по държави: