Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 12:30 897 2

Турция и Алжир ще създадат съвместна компания за проучване за нефт и природен газ

  • турция-
  • алжир-
  • енергетиката и природните ресурси-
  • съвместна компания-
  • проучване -
  • нефт и природен газ

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез обяви, че Турция и Алжир ще създадат съвместна компания за проучване за нефт и природен газ, която ще работи в страните от региона

Турция и Алжир ще създадат съвместна компания за проучване за нефт и природен газ - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез обяви, че Турция и Алжир ще създадат съвместна компания за проучване за нефт и природен газ, която ще работи в страните от региона, особено в Алжир, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Дьонмез участва във Втората алжирска инвестиционна конференция, проведена в столицата Алжир в рамките на двудневното си посещение в страната.

Министърът заяви, че на Алжирската инвестиционна конференция е представил своите виждания за възможностите за бизнес и инвестиции в Турция и особено в Алжир.

Дьонмез посочи, че много турски компании вече отдавна инвестират в Алжир в много области - от желязо и стомана до текстил и храни. "Тук инвестират около 1500 компании, а в тях работят около 30 хил. алжирци", посочи той.

Турският министър отбеляза, че е разговарял с алжирския си колега Мохамед Аркаб, с когото са оценили новите стъпки, които могат да бъдат предприети в областта на енергетиката и минното дело.

Двамата са решили да предприемат стъпки за насърчаване и подкрепа на съвместната работа на публичните институции и частните организации в тази област както в Турция, така и в Алжир. Той посочи още, че Турция и Алжир ще създадат съвместно дружество за проучване за нефт и природен газ.

"Постигнахме съгласие за създаването на съвместно дружество между алжирската национална петролна и газова компания Sonatrach и Turkish Petroleum (TP), както и за съвместното извършване на дейности по проучване за нефт и газ в страните от региона, особено в Алжир", каза той.

По думите на Дьонмез и алжирският президент е проявил интерес към засилването на сътрудничеството между Турция и Алжир.

"Представихме на г-н (Абделмаджид) Тебун информация за работата, която свършихме за два дни. Той изрази задоволството си от тази работа и намерението си да засили сътрудничеството между двете страни", каза турският министър.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И кво стана

    10 0 Отговор
    Турция се очертава да бъде новият фактор. Чудя се дали няма да наложи санкции на Европата, ако не слушкат
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.