Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 16:50 1 026 5

Франция и Италия с разногласия по отношение на мигрантите

  • франция-
  • италия-
  • мигранти-
  • разногласия-
  • ес-
  • рим-
  • париж-
  • еманюел макрон

Президентите на Франция и Италия днес подчертаха значението на добрите отношения между двете съседни страни на фона на спор, предизвикан от кораб с мигранти

Франция и Италия с  разногласия по отношение на мигрантите  - 1
Еманюел Макрон

Президентите на Франция и Италия днес подчертаха значението на добрите отношения между двете съседни страни на фона на спор, предизвикан от кораб с мигранти, спасени в Средиземно море, предаде Ройтерс.

Отношенията между двете страни членки на ЕС се влошиха миналата седмица заради спор за съдбата на 234 мигранти, спасени от кораб на благотворителна организация, който скара правителството на центристкия френски президент Еманюел Макрон и новоизбраното дясно правителство на Джорджа Мелони в Италия. Миграцията е гореща тема в двете страни и Париж и Рим си размениха необичайно остри думи.

Корабът "Оушън вайкинг" акостира във френското пристанище Тулон, след като не му беше позволено да разтовари мигрантите в Италия. Франция нарече отказа на Италия да го пусне в някое свое "егоистичен". Мелони нарече реакцията на Париж "непонятна и неоправдана".

Макрон и италианският му колега Серджо Матарела са разговаряли по телефона днес и са подчертали "необходимостта от създаване на условия за пълно съдействие във всички области, както в двустранните отношения, така и в рамките на ЕС", се казва в съвместно изявление на двете президентски канцеларии.

Говорител на френското министерство на вътрешните работи каза обаче, че Париж все пак няма да приеме от Италия 3000 мигранти, както бе договорено. Това показва, че по темата все още има разногласия.

Броят на пристигащите по море в Италия мигранти тази година рязко се повиши и до този момент е почти 88 700 души. За същия период миналата година в страната са влезли 56 500 души. Около 15% от пристигналите са били спасени от кораби на благотворителни организации.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха ха

    9 2 Отговор
    "Колективния" Запад се изпокараха. Всеки срещу всеки е!
  • 2 да ги настанят хорицата

    11 0 Отговор
    в домовете на френските дуп едати както и следващите круизни туристи от африка
  • 3 българина

    3 0 Отговор
    и макрон и тая новата па тка излъгаха електората. Европа е предадена отвътре. Докато не дойде някой като Хайдер или Хитлер ще се пълни с бок лу ци до последния бял. Отмъщението на евреите за холокоста всички юдейски гонения преди това. Жълтите ще ги оправят, белите вече не могат
  • 4 Перо

    5 0 Отговор
    Джендърските кораби,директно да ги карат в Германия,където Меркел ги извика преди време!
  • 5 Безобразие

    2 0 Отговор
    Благотворителните организации да си ги прибират в личните си домове и да ги издържат. С чужда пита помен правят. Влачат в Европа всичко което се движи и после ние трябва да ги издържаме. На много неща трябва да се сложи край и това е едно от тях. Тези с парите се правят на благотворители, но не с техните пари, а с нашите без дори да ни попитат дали искаме или ако искаме с колко и с какво. Не, стоварват ни ги до живот на главите.
Новини по държави: